adscode
adscode

Liseli mucit, güvenlik güçleri için 'robotik el' yaptı

SİVAS'ta 17 yaşındaki lise öğrencisi Ebubekir Bacak terör olaylarında bombalara uzaktan müdahale edebilmek için hareketi kopyalayan 'robotik el' yaptı.

Liseli mucit, güvenlik güçleri için 'robotik el' yaptı
Eğitim
Liseli mucit okuldaki 3 boyutlu yazıcıdan çıktı alarak yaptığı hareketi kopyalayan robotik elin yapımını yaklaşık 3 ayda tamamladı. Robotik elin yaklaşık 200 liraya mal olduğunu söyleyen Bacak, amacının asker ve polislerin bomba gibi patlayıcıları uzaktan etkisiz hale getirebilmesine olanak sağlamak olduğunu belirtti.

'UZAKTAN MÜDAHALE İÇİN YAPTIK'

Hareketi kopyalayan robotik elin yapım aşaması ve amaçları hakkında bilgi veren Ebubekir Bacak, "Projedeki amacımız elimizi kullanamadığımız ya da kullanmak istemediğimiz yerlerde bize hiçbir zarar gelmeden uzaktaki işleri yapabilmek için yaptık. Eldeki flex sensörler sayesinde mikro işlemciye bilgi gidiyor ve mikro işlemci de koldaki motorları hareket ettirerek eli oynatıyor. Özellikle bomba imha gibi durumlarda uzaktan müdahale edilebilmesi, can ve mal kaybı yaşanmasını engellemek için bunu düşündük. Örneğin geçen yıl bir olay olmuştu. Bomba imha edilirken memurumuz uzaktan silahla vurulmuştu. Bu tür olayların yaşanmaması için robotik kolu tasarladık. Önce 3 boyutlu yazıcıdan el için gerekli olan çıktıları aldık. Daha sonra birleştirdik ve motorları bağladık. Mikro işlemcinin programlanması biraz uzun sürdü. İnşallah seneye daha da geliştirip kablosuz halini yapmak istiyorum" dedi.

DHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)