Törende Meclis Başkanı Sayın Binali Yıldırım’a Fahri Doktora Ünvanı verildi.
Marmara Üniversitesi 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni, 18 Ekim 2018 Perşembe günü, Sultanahmet Rektörlük Binası Ord. Prof. Dr. Nihad Sayar Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Törene Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Binali Yıldırım’ın yanı sıra, devlet protokolü, üniversitenin akademik personeli ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, Marmara Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu’nun dinletisiyle devam etti. Üniversite Tanıtım Filminin izlenmesini takiben Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar tarafından törenin açılış konuşması yapıldı.
Rektör Özvar konuşmasında, “Üniversitem bu sene kuruluşunun 135. Yılını kutluyor.” diyerek Marmara Üniversitesi’nin tarihiyle ilgili bilgiler verdi. “Üniversiteler üzerlerine düşen asli görevlerle takdir edilir diyen Rektör Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Bu asli görevler, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve toplumsal hizmetlerdir. Üniversitemizde Çin’den Amerika Birleşik Devletleri’ne, Fildişi Sahilleri’nden Japonya’ya kadar bütün dünya uluslarından öğrenciler eğitim görmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle 2017 yılı içinde Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve biz Marmara Üniversitesi arasında imzalanan bir devir protokolü ile Kenan Evren Kışlası’nın arazisi, yeni adıyla Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi üniversitemize tahsis edilmiştir. Cumhurbaşkanımıza medyun-ı şükranız. Üniversitemizin pek çok birimini tek bir çatı altında toplayacak yeni külliye projemizi, Marmara Üniversitesi’nin sırf bir yerleşim planı olarak görmüyoruz. Örnek bir yükseköğretim yerleşkesi kurmak suretiyle İstanbul’un kentsel, kültürel ve bilimsel çehresine yeni şeyler katmayı hayal ediyoruz. Ülke olarak içinden geçtiğimiz ekonomik sıkıntılara rağmen, Devletimizin tüm kurumlarıyla uyumlu bir şekilde bu projeyi gerçekleştirmek için çalıştığımızı belirtmek isterim. Devletimiz tarafından üniversitelere sağlanan bilimsel araştırma fonları sayesinde ülkemizin bilimsel performansında büyük gelişmeler kaydedilmiştir.” Marmara Üniversitesi’nin 2018 yılında URAP sıralamasında 16. sırada yer aldığının altını çizen Rektör Özvar, bu sıranın, araştırma üniversitesi hüviyeti almış birkaç üniversitenin sıralamasının üstünde yer aldığını vurguladı.
Rektör Özvar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de kuruluş itibari ile 3. Sırada olan Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Araştırma ve Uygulama Merkezimiz, kurulduğundan bu yana 100’ün üzerinde uluslararası yayın ve patent çalışması yapmıştır. Üniversitemiz uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği çok taraflı iş birlikleri sayesinde uluslararası saygın veri tabanlarında yer alan toplam bilimsel yayınlarının dörtte birini (%24,2), uluslararası iş birliği ile üretmiş olup bu oran, Türkiye ortalamasının (%21,2) üzerindedir. Üniversitemizin 2010-2018 yılları arasında bilimsel çalışmalara ayırdığı finansal fon yaklaşık 77 milyon TL’dir. Bu imkan sayesinde kurumumuz ilgili tarihler arasında yaklaşık 2400 projeyi desteklemiştir. Bu sayede üniversite öğretim üyelerimiz toplam 14.660 uluslararası yayın çıkarmıştır.”
“Bugün Marmara Üniversitemizin akademik açılış törenini icra ederken, takdim etmekten kıvanç duyduğumuz bir fahri doktora unvanı merasimine de ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Binali Yıldırım Bey’e Marmara Üniversitesi Senatosu’nun almış olduğu bir kararla fahri doktora ünvanı takdim edeceğiz.” diyen Rektör Özvar, konuşmasını konuklara teşekkür ederek sona erdirdi.
Rektör Özvar’ın konuşmasının ardından Marmara Üniversitesi Genel Sekreteri Murat Arısal tarafından Meclis Başkanı Sayın Binali Yıldırım’ın özgeçmişi okundu. Rektör Özvar tarafından Meclis Başkanı Binali Yıldırım’a Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Fahri Doktora Unvanı tevcih edilmesinin ardından Başkan Yıldırım konuşmasını gerçekleştirdi.
Meclis Başkanı Sayın Binali Yıldırım, milletimizin ortak değerlerini gerçekleştirip daha güzel bir dünyada yaşamamızı sağlayan Marmara Üniversitesi’nin 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Törenine katılmaktan dolayı memnuniyetlerini dile getirerek konuşmasına başladı. Başkan Yıldırım, “Marmara Üniversitesi bugüne kadar on binlerce gencimizin ufkuna ışık tutmuş önemli bir üniversitedir. Bugün ülkemizi yöneten Cumhurbaşkanımız da bu üniversiteden mezundur.” dedi. Toplumlar arasında ekonomik rekabetin giderek kızıştığını söyleyen Başkan Yıldırım, tüketim alışkanlıklarının da değiştiğini, mesleklerin giderek farklılaştığını söyledi. Bilişim teknolojilerinin artık hayatımızda daha fazla yer aldığını belirten Başkan Yıldırım, bu teknolojilerin artık ticarileştiğinin ve geleceği ıskalamamak gerektiğinin altını çizdi. “Yok olan mesleklerin yerini ikame edecek projeler üzerinde kafa yormamız lazım, üniversitelerin bunu yapması lazım.” diyen Başkan Yıldırım, “En yüksek ciro yapan şirketlere bir bakın.” sözleriyle, bu şirketlerin alın terinden ziyade, akıl teriyle büyüyen şirketler olduğunu vurguladı. Konuşmasında düşünce özgürlüğüne de vurguda bulunan Başkan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversiteler, düşünceye tahammül edilemeyen değil, düşüncenin evrensel hudutlara taşındığı merkezlerdir. Değerli öğrenciler, bilinen tarihi beş bin yıla uzanan büyük bir milletiz. Tarihten önce de vardık, tarihten sonra da var olmaya devam edeceğiz. Biz büyük devletler kurduk ve dünyaya hükmettik. Siz kendinizi yenilemezseniz, kendini yenileyenlere yenilirsiniz. Türk Milletinin kurduğu son Türkiye Cumhuriyeti’ni geliştirmek, yenilemek hepimizin görevidir. Daha önce de söyledim, dünyayı bilgiyi üretenler yönetiyor. Nükleer bombaların, balistik füzelerin kabiliyeti, içindeki yazılımdadır. Gazeteleri açtığımızda haberlerde, sosyal medya paylaşımındaki bilgiler, veriler, gelişmiş ülkelerin eseridir. Araştırma, rapor, açıklama gibi çok sayıda bilgi paylaşımını görüyoruz. Bugün dünyada ilk üniversiteyi 800’lü yıllarda Müslümanların kurduğunu belki de pek çoğu bilmiyordur. Tıp, felsefe, astronomi gibi bilim alanlarına sayısız emeği bulunan Müslüman bilim adamlarıyla övünüyoruz. İddiası olan bir medeniyetin sahibiysek, bunu sürdürmeliyiz.”
Başkan Yıldırım konuşmasının son bölümünde ise, “Üniversiteye başladığınızda büyük hayalleriniz vardır. İçinde bulunduğunuz şartların sizi yıldırmasına izin vermeyin. Zorluklar sizi yıkamazsa güçlendirir. Yeter ki yıkılmayın, hayallerinizin peşinden koşmaya devam edin. Bir ayağınız kendi kültürünüzde olsun. Aklınız heyecanınıza hep rehber olsun.” sözleriyle öğrencilere seslendi.
TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın konuşması sona erince, günün anısına Rektör Özvar ve Meclis Başkanı arasında yapılan karşılıklı hediye takdiminin ardından tören sona erdi.