adscode
adscode

Matematik yapan öne çıkacak

LYS’ye girmek için 1 milyon 73 bin aday başvurdu. Bu adayların 863 bini, tıp, hukuk gibi en gözde bölümlerin puanlarında etkisi büyük olan LYS-1 Matematik Sınavı’nda yarışacak.

 Matematik yapan öne çıkacak
Sınavlar

ABBAS GÜÇLÜ -LYS MARATONU
                  MİLLİYET

Yine gözde bölümlerden öğretmenlikler için ise adayların LYS-3 Edebiyat-Coğrafya Sınavı’nda alacakları puanlar çok önemli. LYS-3 için 857 bin aday başvurdu

Üniversiteye giriş sınavlarının ikinci basamağı olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) bu yıl 1 milyon 73 bin 18 aday başvurdu. 5 oturumda gerçekleşecek LYS’ler sonucunda adayların girdikleri sınavlara göre puanları hesaplanacak. O nedenle adaylar tercih edecekleri bölümlere göre sınavlara başvurdular. Buna göre hem tıp hem de hukuk puanlarında etkili olan LYS-1 Matematik Sınavı’na 863 bin 176 aday başvurdu. Yani en büyük yarış LYS-1’de yaşanacak; yaklaşık 10 adaydan 8’i bu sınava katılacak. Tıp fakültesini tercih edecek adayların yarışacağı bir diğer sınav ise LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı. Mühendislikler, fizik, kimya, matematik öğretmenliği gibi sayısal bölümlerin puanlamalarında etkili olacak LYS-2’ye 460 bin 362 aday başvurdu. 

Hukuk fakültesini tercih edecek adayların gireceği bir diğer sınav ise LYS-3 Edebiyat-Coğrafya Sınavı. Yine sınıf öğretmenliği başta olmak üzere Türkçe, sosyal bilgiler, tarih öğretmenlikleri gibi programların puanlamalarında etkili olacak LYS-3’e 857 bin 32 aday başvurdu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da en büyük yarış, LYS-2 ve LYS-3’te yaşanacak. 


Her testin katkısı farklı

Adaylar, tercih edecekleri bölümlere göre dil puanıyla öğrenci alan programlar hariç, iki sınava girmeleri gerekiyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi adaylar, tıp programları için LYS-1 ve LYS-2’ye, hukuk için ise LYS-1 ve LYS-3’e girecekler. ÖSYM yerleştirmelerinde 18 farklı puan türü hesaplanacak. Programın alacağı puan türüne göre de her testin katkısı farklı olacak. Örneğin, tıp, eczacılık, diş hekimliği ve hemşirelik gibi MF-3 ile alan programlar için fizik, kimya ve biyolojitestlerinin getirisi yüzde 42. Bu programlar için biyolojinin yüzde 15, kimyanın yüzde 14, fizik testinin ise yüzde 13 oranında katkısı var. Bu programlar için matematik ve geometri testlerinin yer aldığı LYS-1’in de yüzde 18 katkısı olacak. 

MF-1 puan türünde öğrenci alacak matematik öğretmenliği için ise LYS-2’deki testler yüzde 21 oranında etkili olurken, bu puan türünde fizik yüzde 10 ile en fazla etkiye sahip. Bu programlar için LYS-1’in katkısı yüzde 39. Testlere göre ise matematik yüzde 26, geometri de yüzde 13 etkili olacak. O nedenle MF-1 puan türündeki programları tercih edecek adaylar için LYS-1 çok önemli. Yine biyoloji, fen bilgisi öğretmenliği için gerekli olan MF-2 puan türü için de LYS-2’nin katkısı yüzde 37 oranında gerçekleşiyor. Bu puan türünde fizik yüzde 13 ile en yüksek etkiye sahip. Mühendislik programları için de LYS-2’deki testler yüzde 27 oranındaki etkiliyken bu programlar için matematik ve geometri testlerinin yer aldığı LYS-1 sınavının etkisi ise yüzde 33. 

LYS’de ne, ne zaman?

LYS maratonu, hafta sonu resmen başlayacak. Gelecek hafta sonu, sona erecek! Sonuçlar da 18 Temmuz’da açıklanacak.

Peki, tercihler ne zaman?

O da 26 Temmuz-2 Ağustos arası.

Kazanların açıklanması da muhtemelen 11 Ağustos’ta gerçekleşecek.

Üniversitelere internet üzerinden elektronik kayıtlar 12-16 Ağustos arası, yüz yüze kayıtlar ise 15-19 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

Peki, boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılacak mı?

Evet yapılacak ve sadece hiçbir yeri kazanamayanların başvuracağı ek yerleştirme için 26-30 Ağustos arasında tercihler alınacak, eylül başında da kazananlar açıklanacak, kayıtlar da 6-9 Eylül arasında gerçekleşecek…

Peki, hangi puan türü için kaç kişi yarışacak? Bu yıl LYS’ye bir milyon 73 bin 18 aday başvurdu. Muhtemelen 73 bini, başvurmasına rağmen sınava girmeyecektir!

Puan türlerine göre dağılım ise şöyle: LYS-1: 863.176, LYS-2: 460.362, LYS-3: 857.032, LYS-4: 517.012, LYS-5: 102.374

Yani en büyük yarış, Matematik, Geometri testlerinin yer aldığı LYS-1 ve Türk Dili Edebiyatı ile Coğrafya testlerinin yer aldığı LYS-3’de gerçekleşecek! Bu puan türleriyle, tıptan eczacılığa, mühendislikten fen bilimlere, hukuktan işletmeye çok geniş bir yelpazeden öğrenci alındığını özellikle hatırlatmak isteriz.

En kolay yarış ise yabancı dilde yani LYS-5’te gerçekleşecek. Çünkü en az katılım onlarda ama en az kontenjanın yine onlarda olduğunu da özellikle hatırlatmakta yarar var… Hiçbir sınav kolay değil. Stresi yeter. Ama çok daha önemlisi, sınava girip az ya da çok bir puan almanız. Elinizde bir puan olduğunda öyle ya da böyle bir yere mutlaka girersiniz ama eğer sınavı kaçırırsanız en az bir yılınız heba olur. 

Onun için ne olur hasta olmayın, moralinizi bozmayın, bir yerlere gitmeyin, mutlaka sınava girin ve sonuna kadar kalın…

Puan türlerine göre bölümler



MF-1: İlköğretim Matematik Öğretmenliği (Öğrt.), Matematik Öğrt., Matematik, İstatistik, Astronomi ve Uzay Bilimleri.

MF-2: Biyoloji, Biyoloji Öğrt., Fizik, Fen Bilgisi Öğrt., Kimya, Bitki Koruma, Bahçe Bitkileri, Su Ürünleri Mühendisliği.

MF-3: Tıp, Eczacılık, Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Diş Hekimliği. 

MF-4: Mühendislikler, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı, Peyzaj Mimarlığı, Mimarlık. 

TM-1: Ekonomi, İktisat, Bankacılık ve Finansman, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Uluslararası Finans, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı. 

TM-2: Sınıf Öğrt., Kamu Yönetimi, siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler.

TM-3: Hukuk, arkeoloji, Antropoloji, Çocuk Gelişimi, Felsefe Grubu Öğrt., Psikoloji, Sosyoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık. 

TS-1: Coğrafya Öğrt., Sosyal Bilgiler Öğrt., Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Medya ve İletişim; Radyo, Televizyon ve sinema. 

TS-2: Tarih, Tarih Öğrt., Türk Dili ve Edebiyatı Öğrt., Türkçe Öğrt., Sanat Yönetimi.

Hukuk için edebiyat çok önemli

Hukuk fakülteleri TM-3 puan türüne göre öğrenci alıyor. Bu puan türünde LYS-3 Edebiyat-Coğrafya Sınavı çok önemli. Bu sınavda yer alan Türk dili ve edebiyatı testinin yüzde 28; Coğrafya-1 testinin de yüzde 9 oranında getirisi bulunuyor. Yine hukuk programlarının hesaplanması için gerekli olan LYS-1 Matematik Sınavı’nda da matematik testinin yüzde 18, geometrinin de yüzde 5 katkısı var. 

ÖSYM’nin üniversitelerdeki programlara 18 farklı puan türüne göre yerleştirme yaptığını kaydeden Uğur Okulları Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, bu puan türlerinin her yükseköğretim programının içeriğindeki derslere göre ÖSYM tarafından hazırlanan testlerin farklı oranlarda ham puanı etkilemesiyle oluştuğunu belirtiyor. Yapılan her testin puan oluşumunda etkili olduğunu vurgulayan Kösegil, puan türüne göre farklı testlerin farklı oranlarda etkili olduğuna değiniyor. O nedenle öğrencilerin testleri çözerken tercih edecekleri alanda katsayısı en yüksek olan derslere ağırlık vermelerini öneriyor. Kösegil, örneğin yazılım, mekatronik mühendislikleri gibi MF-4 puan türüne göre öğrenci alan bölümler için matematik testinin yüzde 22, fizik testinin de yüzde 13 ile diğer testlere göre katsayılarının daha yüksek olduğunu kaydediyor. Kösegil, TM-1 puan türüne göre öğrenci alan iktisadi idari bilimlerde ise matematik testinin yüzde 25 ve Türk Dili Edebiyatı testinin de yüzde 20 oranında etkili olduğuna dikkat çekiyor. 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)