adscode
adscode

Mazeret sınavları 10-11 Mayıs'ta

TEOG maratonu tamamladı. Bu sınavlara katılamayanlar için yapılacak mazeret sınavları ise 10-11 Mayıs'ta.

Mazeret sınavları 10-11 Mayıs'ta
MEB
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen ikinci dönem ortak sınavlarının ilk oturumları sona erdi.

Yurtiçi ve yurtdışında toplam 986 sınav merkezinde, 15 bin 814 okulda, 91 bin 8 salonda gerçekleştirilen sınavlara, 1 milyon 271 bin 273 öğrenci katıldı. 8'inci sınıf öğrencileri dün başlayan TEOG maratonu kapsamında Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, fen ve teknoloji, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil olmak üzere toplam 6 dersten sınava girdi. Sınavların tamamlanması ile soru kitapçıkları da öğrencilere dağıtıldı. Alınmayan soru kitapçıkları milli eğitim müdürlükleri tarafından değerlendirilecek.

Giremeyenler için mazeret sınavı var İkinci dönemin mazeret sınavları ise 10-11 Mayıs'ta yapılacak. Geçerli bir mazeretini belgeleyerek asıl sınavlara katılamayan öğrenciler, mazeret sınavlarına alınacak. Telafi sınavları öğrencilerin kendi okullarında değil, il milli eğitim müdürlükleri tarafından belirlenen okullarda yapılacak. Sınav süresi, soru sayısı gibi diğer şartlar ise asıl sınavdaki gibi olacak.

Merkezi sınavlardan öğrenciler "memnun" Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl ilk kez yapılan merkezi ortak sınavlara giren öğrenciler, yeni ortaöğretime geçiş sisteminden memnun olduklarını söyledi.

Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) kaldırılmasının ardından bu yıl ilk kez uygulamaya konulan yeni ortaöğretime geçiş sistemi kapsamında yapılan merkezi ortak sınavlar tamamlandı.
28-29 Kasım'da ilk dönem yazılılarının yapıldığı merkezi ortak sınavların, ikinci dönemki yazılılarında, 8'inci sınıf öğrencileri dün Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, bugün ise fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavlarında ter döktü.

Sınavları değerlendiren 8'inci sınıf öğrencisi Selen Ayda, sınavının iyi geçtiğini belirtti ve en çok matematik yazılısın zorlandığını söyledi.
İnkılap tarihi ve din kültürü yazılılarının da geçen dönem yapılan ortak sınavlara göre daha kolay olduğunu dile getiren Ayda, bu sene uygulamaya konulan ortaöğretime geçiş sisteminin geçen yıl yapılan SBS'den daha kolay olduğunu ifade etti.

Ayda, günde 3 sınava girmenin kendisini zorlamadığını söyleyen, "SBS'de bütün sınavlar aynı gün giriyorduk. O daha zordu, bu sistem daha kolay. Aralarda molaların olması stresimizi daha da azaltıyor. Sınavların 2 güne yayılması da daha iyi oldu" dedi.
8'inci sınıf öğrencilerinden Gülin Ölmez ise sınavlarda en çok İngilizce'de zorlandığını belirterek, yeni sistemle liselere girişler için sadece bir sınav yapılmamasının daha iyi olduğunu, stresini azalttığını söyledi.
Sınava giren öğrencilerden Mert Işık da bugünkü sınavda İngilizce testinin kendisini biraz zorladığını belirterek, birinci döneme kıyasla bu dönemki sınavlar için daha çok çalıştığını belirtti.
SBS'ye göre merkezi ortak sınavların daha iyi olduğunu dile getiren Işık, "3 yanlışın bir doğruyu götürdüğü sistem kötüydü. Burada yanlışlar doğruyu götürmediği için güzel oldu" diye konuştu.
Mert Işık'ın annesi Asuman Işık ise bu sistemin eski sisteme göre daha iyi olduğunu dile getirerek, çocukların daha az heyecanlandığını söyledi.
Asuman Işık, "Önceden bir sınava giriyorlardı. Çocuklarla beraber hepimiz daha çok heyecanlıydık. Sınav ikiye bölündü. Bundan daha çok memnunum. Aileleri daha çok rahatlattı" ifadelerini kullandı.
Öğrenci Doğa Şahin de kendisini en çok zorlayan testin matematik olduğunu kaydederek, merkezi ortak sınavların eski sisteme göre daha kolay olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Öğrenci Serena Aydın ise sınavının iyi geçtiğini dile getirerek, "Geçen seneki çıkmış sorulara baktım, onların sınavları bizimkine göre birazcık daha zordu. Bizde daha basit sormuşlar. Sınavım iyi geçti. Eski sitemde tek bir sınava girip her şey belirleniyordu ama bunda ilk sınav kötü geçse bile daha çok çalışıp ikincisinde düzeltme şansımız var. Bu sistem daha iyi, memnunum" dedi.
8'inci sınıf öğrencilerden Elif Sıla Şahin de en çok İngilizce testinde zorlandığını ifade ederek, SBS'de tek bir şanslarının olduğunu, bu sınavda ise kendilerine ikinci bir şans verildiğini belirtti.
Melisa Aydın da yeni sistemde bir yanlış yaptıklarında düzeltmek için şansları olduğunu belirterek, stres yapmadığını ama korktuğu derslerde heyecanlandığını söyledi.
Onat Tufan ise ilk gün sınavının daha iyi geçtiğini, bugünkü sınavlarda en fazla Fen ve Teknoloji ile İngilizce yazılısında zorlandığını belirtti.
Merkezi ortak sınavların SBS'den daha iyi olduğunu belirten Tufan, kendi sınıflarında sınavlara girdikleri için daha rahat olduklarını, strese girmediklerini dile getirdi.
Öğrenci Velisi Tufan: Bu sene sistem iyiydi Onat Tufan'ın velisi Zeynel Tufan da dönem başından beri kendilerinin de çocuklarıyla sınava hazırlandıklarını ifade ederek, hem kasımdaki hem bu dönemdeki sınavlarda çocuklarından emin olduklarını söyledi.

Veli Tufan, "Stres bence azaldı. Bu dönemdeki sisteminde, sınavların hem kasımda hem nisanda olması daha avantajlı oldu. Bu sene sistem iyiydi. Bunun sonuçları da herhalde kendini gösterecek. 3. sınavları var, ondan sonra kendilerini rahatça yaza hazırlayabilirler" şeklinde konuştu.

Mazeret sınavları 10-11 Mayıs'ta Sınavlara katılamayanlar için mazeret sınavları, 10-11 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Sınav sonuçlarının haziran ayında açıklanması planlanıyor.
Puanlar nasıl hesaplanacak? Öğrencilerin, 6, 7 ve 8'inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak. Elde edilen toplam, ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan belirlenecek. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak.


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)