adscode
adscode

'MEB, Fen Testi 9. Soruyu da İptal Etmeli'

Fen bilgisi A Kitapçığının 9. Sorusu konunun uzmanlarına göre net ve kesin olarak iki tane doğru yanıtı (B ve C) olan bir soru niteliğinde olduğu gerekçesiyle MEB'den bu sorunun da iptali talep ediliyor.

'MEB, Fen Testi 9. Soruyu da İptal Etmeli'
Sınavlar
İşte gerekçeleriyle iptali istenen soruya dair yapılan analiz;

''Fen bilgisi A Kitapçığının 9. Sorusu konunun uzmanlarına göre net ve kesin olarak iki tane doğru yanıtı (B ve C) olan bir soru niteliğinde.  Bu nedenle insanları ve yargı organlarını lüzumsuz yere meşgul etmemek, birbirimizi lüzumsuz yere tüketmemek, çocuklarımızın önündeki sınavlara yönelik enerjilerini kırmamak bakımından MEB’in bir an önce bu kadar FEN hocasının gerekçeli biçimde “Kesinlikle yanlış” dediği bir soruyu iptal etmesini bekliyoruz.  

MEB, daha şimdiden “Bize bu yönde bir başvuru ulaşmadı.” Diyerek gerçeği söylemiyor.  Ben dahil çok sayıda veli, okul ve fen bilgisi öğretmeni 20 TL yatırarark elektronik ort5amda ve ardından da yazılı olarak APS mektupla iptal başvurularımızı ilettik.  MEB Cuma günü tam gün sistemi iptal başvurusu kabul etmedi.  147 nolu telefonu aradık.  Onlar da sistem arızası olduğunu söylediler.  Bunun üzerine dilekçeleri APS olarak banka dekontlarıyla birlikte MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne (06500 Ankara) gönderdik.  Ben yarın (30 Kasım) İdare Mahkemesine 9. Sorunun iptali için başvuracağım. 

Bu soruda kullanılan örnek 2012 MEB Öğretmen Kılavuzu Kitabı’nda (Beşinci Baskı, Sayfa 42, 2012)  açık bir biçimde genetik mühendisliği uygulaması olarak geçmektedir.  Bu çok net bir bilgi olarak verilmiştir.  2012 yılından sonraki MEB kitaplarında bu örneğin biyoteknolojik  uygulama alanı olduğuna dair hiçbir bilgi bulunmamaktadır.  2012 MEB Öğretmen Kılavuzu kitabında verilen bilgiye göre bu soru kesinlikle hatalıdır.  Bu çalışma biyoteknoloji kapsamında değil, genetik mühendisliği kapsamındadır. 

BEB 2015-2016 TEOG Fen Bilimleri Sınavının A Kitapçığı 9. Sorusunun doğru yanıtı olarak B şıkkını ilan etmiştir.  Soruyla ilgili paragraftan B şıkkının doğru yanıt olması anlamının bilimsel olarak çıkarılması mümkün görülmemektedir.  Soruya yönelik olarak doğru yanıt niteliğindeki diğer şık ise C’dir.  Çünkü 2012 MEB Öğretmen Kılavuzu  Kitabında biyoteknoloji ve genetik mühendisliği çalışmalarını birbirinden ayırmaktadır. Keçilere örümcek geni aktarılarak keçi sütünden ipek liflerinin üretiminin sağlanması 2012 MEB Öğretmen Kılavuzu Kitabında genetik mühendisliği çalışması olarak verildiği için C şıkkında verilen bilgi yanlış olmaktadır. 

MEB tarafından yayımlanan tüm kitapların diğer yayınevleri ve dershaneler bakımından temel referans olduğu dikkate alındığında bu kaynakları kullanarak sınavlara hazırlık yapan tüm öğrenciler bu sorudaki konuyu biyoteknoloji kapsamında değil, genetik mühendisliği kapsamında öğrenmişlerdir.  Dolayısıyla MEB’in yayımladığı kitapta verdiği bilgi ile sorduğu sorudan beklediği yanıt örtüşmemektedir.  MEB’in kaynağını referans alan tüm kaynak, dershane ve okul eğitimlerinden bilgi edinen öğrenciler MEB tarafından yanıltılmışlar ve bilmedikleri bir konunun bilmedikleri bir biçimde yanıtlanması kendilerinden istenmiştir.  Bu durum Anayasa’nın temel hükümlerine, mutlak eşitlik ilkesine ve eğitim hakkı hükümlerine açık biçimde aykırıdır.  Devletin referans kaynağında verilen bilgi ile sorulan sorunun yanıtları açık biçimde aykırı olduğundan söz konusu sorunun iptali gerekir.''
 
Doç. Dr. A. EROL

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    4 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (4)