adscode
adscode

MEB Gibi, YÖK de Yeni Sistemden Çok Memnun! Peki O Zaman 280 Bin Aday Matematik’ten Neden Sıfır Çekti? Lise Bitirme Sınavı mı Geliyor?

YÖK ve MEB, gidişattan çok memnunmuş. Yeni sınav sistemleriyle ilgili kaygılar da boşunaymış!. YÖK Başkanı Saraç’a göre, çok mutlu olmalıymışız. Çünkü geri dönüşler çok sevindiriciymiş!..

MEB Gibi, YÖK de Yeni Sistemden Çok Memnun!  Peki O Zaman 280 Bin Aday Matematik’ten Neden Sıfır Çekti? Lise Bitirme Sınavı mı Geliyor?
Günün Yazısı

Bir sorun var ama nerede? Veli, öğrenciler ve veliler bize farklı, YÖK ve MEB’e farklı şeyler mi söylüyor anlayamadık. Daha da önemlisi, YÖK ve MEB bir yandan yeni getirdikleri sistemi, yere göğe sığdıramazken öte yandan sürekli değiştiriyor.

Madem o kadar iyi neden değiştiriliyor?

Bu arada liselere yeni bir bitirme sınavı mı geliyor. YÖK Başkanının söylemlerinde sanki onun sinyalleri var!

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, YKS'de TYT örnek sorularına ilişkin geri dönüşleri memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Bu sistem oturdukça daha çok kitap okuyan, daha çok düşünce üretmeye çalışan bir ortamın oluşacağını göreceğiz" demiş!

Gelin söylemlerini tek tek ele alıp, görüşlerimizi paylaşalım.

 

280 Bin Aday Sıfır Çekti!


- Üniversiteye girişteki yeni sistemde sözel ve sayısal okuryazarlığa büyük önem verdiklerine işaret eden Saraç, "Matematik alanında geçen sene YGS'de 280 bin civarında öğrencimiz bir net bile yapamadı." bilgisini paylaştı.

. Bu duruma acaba MEB ne der? Keşke sınav sistemini değiştirmeden önce, MEB bu konuda ne düşünüyor, asıl o konu masaya yatırılıp, ona göre çare üretilseydi! Ya da MEB çok iyi öğrenci yetiştiriyor da, ÖSYM mi bu bilgileri ölçemiyor? Nereden bakarsanız bakın çok tartışılması gereken bir konu! Matematik ve Türkçe’nin bugünkü haliyle, sözel ve sayısal okur yazar yaratması mümkün değil. Bu hala anlaşılamadı mı!..

- Bu verinin bu sene matematiğin merkeze alınmasının önemli bir gerekçesi olup olmadığı sorulan Saraç, Milli Eğitim Bakanlığı ile uyumlu bir şekilde çalışarak, sistemi yeniden Türkçe ve matematik olguları üzerinde inşa etmek istediklerini, bu yaparken de sosyal bilimler ve fen bilimlerini ihmal etmemek için çaba gösterdiklerini ifade etti. 

. Fen ve sosyal Bilimler kesinlikle ihmal edilmiştir ve temel bilimler Türkçe ve matematik’ten daha az önemli dersler değildir!

Bunu YÖK ve MEB göremez ise kim görecek!

TYT örnek soruları


- Saraç, "TYT örnek sorularda geri dönüşler nasıl?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın en orijinal aşaması Temel Yeterlilik Testi idi. Biz başta söylediğimiz şekilde yani YÖK tarafından çizilen çerçevede bu aşamada kuru bilgi sormaktan ziyade öğrencilerimizin analitik düşünme kabiliyetlerinin sorgulanacağı bir test olacağını beyan etmiştik. 6-7 sene önce kendisine öğretilen bilgilerin, kuru bilgilerin geri dönüşümünün tekrar hatırlanmasını istemekten ziyade, muhakeme, okuduğunu anlama, söz varlığının zengin olup olmadığının sorgulanması ve sayısal düşünme yeterliliğinin tespitine yönelik olacağını ifade etmiştik. Bu açıdan da soruların bu şekilde kurgulanması hususunda karar vermiştik."

. Analitik düşünceyi öğretmeden, ona yönelik bir sınav yapmak ancak Türkiye’de olurdu ve biz onu yaptık. YÖK ve MEB sanki farklı ülkelerin kurumları, Birbirlerinin dilinden anlamadan eğitime nasıl yön verecekler?..

- TYT örnek sorularına yapılan yorumlara ilişkin de Saraç, "Geri dönüşler bizi çok sevindirdi. YÖK'ün bu attığı adımın öğrenciler tarafından kabul görmüş olması, onları daha rahatlatan bir husus olmuş olması bizi mutlu ediyor. Şunu rahatlıkla ifade edeceğim, bu sistem oturdukça daha çok kitap okuyan, daha çok düşünce üretmeye çalışan, bilgiden bilgi üretmenin sorgulandığı bir ortamın oluşacağını hep birlikte göreceğiz." değerlendirmesini yaptı.

. Ne zaman, nerede  geniş kapsamlı bir anket ya da geri dönüş oldu ki, YÖK kendinden bu kadar emin. Bize gelen yorumlar ise tam tersi. Bir yerde bir sorun var ama nerede? Umarız, yanılan biz oluruz!..

YKS'de açık uçlu soru yok


- Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) açık uçlu soru olup olmayacağına ilişkin soruya karşılık Saraç, açık uçlu sorularla ilgili geçen yıl birtakım uygulamaları yaptıklarını dile getirerek, "Sonuçta çok riskli oluyor bu sorular. Riskli olmasının yanı sıra giren adaylarda bir güven sorunu oluşturuyor. Biz bu sene yeni sisteme geçiş yaptığımız için böyle bir riski de bir daha buraya eklemleme yapmak istemedik. Açık uçlu soru sorulmayacak." diye konuştu.

. YÖK kendi getirdiği sistemin önemine kendi inanmıyor ki, her yıl hatta her hafta yeni bir değişiklik yapıyor. Şimdi iyi dedikleri konularda, gelecek yıl, yine yanıldık derlerse ne olacak?..

- "Liselere geçiş sisteminde yapılan değişiklik üniversite giriş sisteminde bir değişikliğe sebebiyet verecek mi? Domino etkisi yaratacak mı?" sorusuna da Saraç, "Hayır, böyle bir husus yok. Milli Eğitim Bakanlığımız da liselere geçişi zaten kalite odaklı kılmaya çalışıyor. Böyle bir merkezi sınav yapıyor. Lise sonrasında da bir sınav yapılacak. Bununla da üniversiteye girilecek." dedi. 

. Lise sonrasında bir sınav derken ne kastediliyor, MEB henüz bu konuda bir açıklama yapmadı, yoksa bitirme sınavları ya da bakalorya mı geliyor? Öyle bir sınav yapılacaksa TYT ve YKS ne olacak? Bazı fakülte ve yüksek okullar bu sınava, bazıları da YKS ve TYT’ye göre mi öğrenci alacak?..


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)