adscode
adscode

MEB ile TOBB'dan iş birliği

MEB ile TOBB arasında yapılan iş birliğiyle ülkenin ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirmenin yanı sıra genç işsizlik oranının da OECD ortalaması olan yüzde 15'e düşürülmesi hedefleniyor.

MEB ile TOBB'dan iş birliği
MEB
Güncelleme : 12-Aug-22 11:24

"Mesleki Eğitim Merkezleri İş Birliği Protokolü", Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla TOBB Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle imzalandı.

Bakan Özer törende yaptığı konuşmada, TOBB'un eğitimdeki en büyük paydaşları olduğunu belirterek, mesleki eğitimin ayağa kaldırılmasında ilk hamle olan, "81 ilde 81 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Projesi"nin de TOBB ile hayata geçirildiğini anımsattı.

Tüm dünyanın akademik olarak başarılı öğrencileri mesleki eğitime çekme çalışması yaparken Türkiye'de ise akademik olarak başarılı öğrencilere, mesleki eğitimden uzaklaştıran "katsayı" uygulandığını belirten Özer, bu yanlış eğitim politikasıyla meslek liselerinin "hiçbir liseye yerleşemeyen öğrencilerin gittiği, başarı beklentisi düşük" bir okul türü haline geldiğini ifade etti.

Özer, 2012'de uygulamanın kaldırılmasının ardından yapılan mesleki eğitimin güçlendirilmesine yönelik çalışmalara değinerek, "Çok kısa sürede akademik olarak başarılı öğrencilerin meslek liselerine teveccüh ettiğini gördük. Meslek liseleri artık yüzde 1'lik başarı diliminden öğrenci almaya başladılar." dedi.

"Öğrencinin elini üretim bandına koyması lazım"

Mesleki eğitimde üretim kapasitesinin artırıldığına dikkati çeken Özer, üreterek eğitimin önemini vurguladı. Özer, "Öğrencinin öğrenmesi için gerçek iş ortamında elini üretim bandına koyması, tüm süreçlerde aktif olarak yer alması lazım. Bakanlık olarak 'Biz eğitimi bir kenara bırakalım, üretim yapalım, piyasayla rekabet edelim.' iddiamız yok. Bizim derdimiz üretim kapasitesini eğitim, üretim, istihdam çevrimini güçlendirecek şekilde o zincirin bir halkası olarak inşa etmek." ifadelerini kullandı.

Özer, bu kapasite artırımıyla Türkiye'deki 3 bin 574 mesleki teknik Anadolu lisesinde öğrencilerin eğitimle ilişkilerinin güçlendiğini belirterek bu öğrencilerin geçen yıl üretimden 52 milyon lira pay aldıklarını söyledi. Bakanlığa bağlı okullarda son 10 yılda öğrenci ve öğretmenlerin tescilini aldığı ürün sayısının 29 olduğunu belirten Özer, "Bu yıl 7 bin 500 ürünün tescilini almayı hedeflemiştik. Bugün itibarıyla 7 bin 700 tescil aldık." dedi.

Tescil edilen ürünlerin ticarileşmesi için de çalışma yürütüldüğünü ve 2022'de tescil edilen ürünlerden 74'ünün ticarileştiğini kaydeden Bakan Özer, bu kapsamda üretilen kağıt havlunun Portekiz'e ihraç edildiğini söyledi.

"Çırak ve kalfa sayısı 600 bin 888'e ulaştı"

Mesleki eğitim merkezlerine lise diploması imkanı getirildiğini anımsatan Özer, 25 Aralık 2021'de 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle hem işveren hem de öğrenciler için cazip bir mekanizmanın oluşturulduğunun altını çizdi. Özer, "Rakamlara yetişemiyoruz. 25 Aralık 2021'de 159 bin olan bu ülkedeki çırak ve kalfa sayısı bugün itibarıyla 600 bin 888'e ulaştı. Yıl sonu itibarıyla hedefimiz 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkezleriyle buluşturmak. Yıllardan beri bizleri rahatsız eden, 'Aradığım çırağı, kalfayı bulamıyorum.' sözünü de tarihin çöplüğüne atabiliriz." diye konuştu.

Özer, toplantıdaki sektör temsilcilerine hitaben şunları söyledi:

"İstirhamımız bu sayıyı artıralım. Tüm Türkiye'nin 81 ilinde sektörle doğrudan temas kurarak aradığı çırağı hızlı şekilde işletmelerle buluşturalım. Mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıran öğrencilerimize biz iki aylık süre veriyoruz, 'İşletme bul' diye. Çoğu zaman da çoğu yerde işletme bulmakta sıkıntı yaşıyor gençlerimiz. İşte artık bu iş birliği protokolüyle mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptıran öğrencilerimiz doğrudan işletmelerle eşleştirilmiş olacak. Böylece sadece ülkenin ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirmeyeceğiz aynı zamanda genç işsizlik oranını hep birlikte OECD ortalaması olan yüzde 15'lere düşüreceğiz."

Hisarcıklıoğlu'ndan işverenlere davet

TOBB Başkan Hisarcıklıoğlu ise özel sektörün mesleki eğitim merkezlerinden daha çok istifade etmesi gerektiğini belirterek "Ben bu kapsamda gençlerimizi, mesleki eğitim merkezlerine kayıt olmaya, işverenlerimizi de mesleki eğitim merkezlerinden öğrenci almaya davet ediyorum." dedi.

Memleketin öncelikli meselesinin eğitim olduğuna inandıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, TOBB'un eğitim alanındaki faaliyetlerini anlattı.

Hisarcıklıoğlu, geçmişte özel sektörün nitelikli çalışan bulamamaktan şikayetçi olduğunu, mesleki eğitimin özel sektörün insan kaynağını karşılamada en önemli vasıta olmasını, mesleki eğitimde kamu-özel sektör iş birliğini artırmayı ve özel sektörün rolünü güçlendirmeyi istediklerini hatırlattı. Bunun 20 senedir gündemlerindeki konulardan olduğunu kaydeden Hisarcıklığoğlu mesleki eğitimin, eğitim dünyasında yeniden cazibe merkezi haline geldiğine işaret etti.

Konuşmaların ardından iş birliği protokolü, Özer ve Hisarcıklıoğlu tarafından imzalandı.

Protokol, mesleki eğitim merkezleri ile TOBB'a bağlı oda-borsaların eşleştirilmesini, söz konusu merkezlerdeki öğrenci sayısının artırılmasını, oda-borsa üyesi şirketlerin bu merkezlerden daha fazla öğrenci almasını öngörüyor.

AA


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)