adscode
adscode

MEB Yasası Cumhurbaşkanınca Onaylanacak Mı?

Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi'nden yapılan açıklama: CUMHURBAŞKANI, MEB YASASINI ONAYLAMAMALIDIR

MEB Yasası Cumhurbaşkanınca Onaylanacak Mı?
Türkiye'den Haberler
Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi'nden yapılan açıklama: CUMHURBAŞKANI, MEB YASASINI ONAYLAMAMALIDIR
Milli Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiş ve Cumhurbaşkanlığının onayına sunulmuştur. 

Eğer yasa itiraz ettiğimiz hususlara rağmen onaylanır ise eğitim sistemi tarihin en büyük darbesini alacaktır. Bu konu hakkında tüm hukuki girişimlerde sendikamızca bulunulacaktır. Bu tarihi hatadan geri dönülmesi için sendika üyelerimizin de üstüne düşeni yapmalı ve aşağıdaki dilekçe metnini Cumhurbaşkanlığı makamına elektronik ortamda iletmelidir. 

Cumhurbaşkanlığının e-posta cumhurbaskanligi@tccb.gov.tr  

                               fax: 0 (312) 470 24 33

Cumhurbaşkanlığına gönderilecek dilekçe örneğii;

TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINA


Milli Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiş ve makamınızın onayına sunulmuştur.
Onayınıza sunulan yasanın kabulü halinde pek çok eğitim çalışanın kazanılmış hakları ellerinden alınacak, yine pek çok eğitim çalışanı keyfi uygulamalara maruz kalarak mağdur edilecektir. Şöyle ki;
-Anılan yasa değişikliği ile Okul ve Kurum Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı olarak görev yapanlardan görev süresi dört yıl ve daha fazla olanların görevi, 2013-2014 eğitim öğretim yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erecektir. Görev süreleri dört yıldan daha az olanların görevi ise bu sürenin tamamlanmasını takip eden ilk eğitim öğretim yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erecektir. Mevcut düzenlemelere göre okul müdür yardımcıları yazılı sınav, okul müdürleri de yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre atanmaktadır. Tasarı maddesine göre okul müdür ve müdür yardımcıları bundan sonra sınav sonuçlarına göre değil ; okul müdürleri İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları da okul/kurum müdürünün inhası ve İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi ile Vali tarafından 4 yıllığına görevlendirilecektir. Görev süresi sona eren okul müdür ve müdür yardımcılarının ya görevleri sona erdirilerek, bu kişiler öğretmenliğe dönecek ya da idarenin takdir yetkisine bağlı olarak görevlerine devam edeceklerdir. Bu düzenleme kazanılmış hak ilkesine aykırı olduğu gibi yönetici atamada uzun zamandır sürdürülen hukuki mücadeleler sonucunda elde edilmiş kazanımları da bir çırpıda elden almak demektir.110 bin   yöneticinin bir anda öğretmenliğe döndürülmesinin makul bir gerekçesi olamaz. Böyle bir uygulama hayata geçerse torpilli atamaların olması bir yana her dört yılda bir okul ve kurumlarımızın hafızaları sıfırlanacak, tecrübe ve birikim sahibi eğitim kurumu yöneticilerimiz atıl duruma itileceklerdir. 
- Bu yasa ile, ilgili mevzuat uyarınca faaliyet gösteren dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezleri işyerlerinde öğretmen olarak çalışmakta olan ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olanlardan, bu işyerleri üzerinden sigorta primi ödenmiş çalışma süresi 01.01.2014 tarihi itibarıyla en az altı yıl olup 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde öngörülen genel şartlar ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartlan taşıyanların başvurmaları halinde, Kamu Personel Seçme Sınava girme şartı aranmaksızın Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak sözlü sınavda başarılı olmaları kaydıyla, kadro ve ihtiyaçlar dikkate alınmak suretiyle belirlenen hizmet bölge ve hizmet alanlarında istihdam edilmek ve sağlık özrü hariç dört yıl süreyle başka bir yere atanmamak üzere, öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecektir. 6 yılını dolduran dershane öğretmenlerinin KPSS’siz mülakatla MEB kadrosuna alınmaları söz konusu olacaktır. 
-Yine onayınıza sunulan yasa ile Lisans mezunu olan KPSS puanı ile öğretmen olarak ataması yapılanlar, en az bir yıl çalışmalarının ardından adaylık döneminde herhangi bir disiplin cezası almamış olmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlamak kaydıyla yapılacak yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanacaktır. Öğretmenler asil memur olarak atanabilmek için hem disiplin cezası almamış olacak, hem de kriterinin neye göre belirleneceği belli olmayan, tamamen subjektif yapılacak performans değerlendirmesinden başarılı olmaları kaydıyla asil memur olabilecektir. Ancak bu da öğretmenlerin stajyerliklerinin kalkması için yeterli olmayacaktır. Bu şartları taşıyan öğretmenler bir de yazılı veya sözlü sınava girecektir. Madde metninde “herhangi bir disiplin cezası almamış olmak” ifadesiyle disiplin cezalarında bir kriter ve sınırlama getirilmemiş keyfi uygulamaların zemini oluşturulmuştur. Maddeye göre alınan cezanın ağırlığı her ne olursa olsun aday öğretmenlerin adaylıklarının kaldırılmasına engel teşkil edecektir. Nitekim; bu gerekçeler ile adaylık süresi içerisinde disiplin cezası alanların ilişiklerinin kesilebileceğini düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun,  57. maddesinin birinci fıkrasının “Adaylık süresi içinde disiplin cezası almış olanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilir.” biçimindeki birinci cümlesi anayasa mahkemesinin  2013/15E, 2013/131K ve 14.11.2013 tarihli kararı ile iptal edilmiştir. 
-Onayınıza sunulan yasa ile 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 17 nci maddesinde  değişiklik yaparak Rehberlik ve Denetim Başkanlığının görevlerini değiştiren ve Bakanlık denetçiliğini kaldırarak sadece maarif müfettişliği şeklinde  getirilen denetim sistemi  son derece yanlıştır. MEB, bu düzenleme ile denetime tabi olmayan bir Merkez teşkilatı oluşturma hedefine açıkça yönelmiştir. Böyle bir düzenleme Bakanlık denetçilerinin kazanılmış haklarını ve statülerini ortadan kaldırırken, illerimizde görev yapan eğitim denetmenlerinin de beklentilerini karşılamaktan tamamen uzaktır. 
Yukarıda izah edilen hususlar nedeni ile eğitim çalışanları arasında yaşanılan huzursuzlukların giderilmesi için makamınızca bu konunun izah edildiği şekli ile değerlendirilmesi ve yasanın bu maddelerinin onaylanmamasını saygılarımızla arz ederiz. 




                                                                                                              …./…./2014
ADRES AD SOYAD

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)