adscode
adscode

MEB'den engelli öğrenciler için yeni program!

Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için 3, görme engelli öğrenciler için 2 olmak üzere toplam 5 meslek alanına ait modül programlar Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilerek yürürlüğe…

MEB'den engelli öğrenciler için yeni program!
Eğitim
Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi mesleki eğitim programları yayımlandı. Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için 3, görme engelli öğrenciler için 2 olmak üzere toplam 5 meslek alanına ait modül programlar Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilerek yürürlüğe girdi.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan bilgiye göre; ortaöğretim kademesinde yer alan Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezinde bireylere mesleki eğitimin yanı sıra akademik becerilerin kazandırılması da hedefleniyor.

Bu kapsamda hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için 10 meslek alanı ve mesleki gelişim alanına ait 4 modül hazırlanarak 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konuldu. Çalışmaların devamında 5 meslek alanına ait program daha hazırlandı ve 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konuldu. Daha sonraki çalışmalarda “Giyim Üretim Teknolojisi’’, “Büro Yönetimi’’ ve Bilişim Teknolojileri’ alanlarına ait programlar hazırlanarak 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konulacak. Böylece hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için toplam 18 meslek alanında eğitim verilecek.

Bu kapsamda hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için yeni hazırlanan 3 meslek alanlarının amacı şu şekilde:

Giyim Üretim Teknolojisi: Bu alanda öğrencilere; kesim elemanı yardımcısı, düz dikiş makine elemanı, overlok elemanı, ütü elemanı, reçme dikiş elemanı, ilik otomatı elemanı, düğme otomatı elemanı, temel dikiş işlemleri uygulama elemanı, tişört dikim elemanı, çocuk elbisesi dikim elemanı, giyim aksesuarı dikim elemanı, deri kesim, elemanı yardımcısı, deri dikiş makine elemanı, ayakçı, deri yelek dikim elemanı, el dikiş elemanı, temel etek dikim elemanı ve erkek pantolon dikim elemanı yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Büro Yönetimi: Bu alanda öğrencilere; temel düzeyde klavye kullanıcısı, temel düzeyde kelime işlemci kullanıcısı, temel düzeyde elektronik tablo kullanıcısı, temel düzeyde sunu programı kullanıcısı, büro görevlisi yardımcısı, telefon görevlisi, dosyalayıcı, arşivleme yardımcısı ve danışma görevlisiyeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Bilişim Teknolojileri: Bu alanda öğrencilere; bilgisayar montaj elemanı, bilgisayar kullanıcısı, bilgisayar teknik servisi elemanı yardımcısı ve web tasarım elemanı yardımcısı yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Ayrıca  Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezlerinde görme engelli öğrenciler için ilk defa iki meslek alanına ait “El Sanatları” ile “Yiyecek İçecek Hizmetleri” programı hazırlanmıştır. Ayrıca “İş Eğitimi ve Meslek Ahlakı’’dersi çerçeve programı ile “Mesleki Gelişim” modülleri hazırlanmış olup 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konulacaktır. Bu alanların uygulamaya konulmasıyla görme engelli öğrencilerin devam ettiği özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinde önemli bir ihtiyaca cevap verilmiş olacaktır.
Görme engelli öğrenciler için yeni hazırlanan 2 meslek alanlarının amacı şu şekildedir.

Yiyecek İçecek Hizmetleri: Bu alanda öğrencilere; hamur hazırlayıcı, kurabiyeci, gözlemeci, ekmekçi, simitçi, pideci, erişte hazırlayıcı, servis ön hazırlık yardım elemanı, soğuk içecek hazırlayıcısı, oda servis ofisi yardımcı elemanı, elde bulaşık yıkayıcı ve makinede bulaşık yıkama hazırlayıcı yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

El Sanatları Teknolojisi: Bu alanda öğrencilere; dokuma ipleri boyacısı, kilim dokumacı, mekikli dokumacı, makrome örgücüsü, tığ örgücüsü, şiş örgücüsü, bitki örgücüsü, davul derisinden ürün hazırlayıcı, keçeden ürün hazırlayıcı, prototip ürün hazırlayıcı ve takı yapımcısı yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Hazırlanan programlar, ülkemizde engelliler adına mesleki eğitim alanında yapılan sistematik ve meslekî yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlayan ilk program olması ve ülke genelinde bir standart oluşturması yönüyle büyük önem arz etmektedir. 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)