adscode
adscode

MEB'den "Scientix" Eğitim Modeli

MEB YEĞİTEK Genel Müdürü Ateş: Scientix portalı sayesinde, öğretmen ve öğrenciler, fen ve matematik eğitimi projeleri ve ders materyalleri olanaklarından faydalanabilecek.

MEB'den "Scientix" Eğitim Modeli
MEB
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Dinçer Ateş, FATİH Projesine entegre edilen 33 Avrupa ülkesinin üye olduğu "Scientix" portalı sayesinde, okullardaki bütün öğretmen ve öğrencilerin fen ve matematik eğitimi projeleri ve ders materyalleri olanaklarından faydalanabileceklerini bildirdi.

MEB YEĞİTEK Genel Müdürlüğünce Başkent Öğretmenevi'nde, öğrencilerine fen ve matematik eğitiminde sorgulamaya dayalı etkinlikler yaptıran öğretmenler arasında bilgi, deneyim ve materyal paylaşımı için "Scientix Fen ve Matematik Eğitim Konferansı" düzenlendi. Konferansa çeşitli illerden yaklaşık 200 fen ve matematik öğretmeni katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Ateş, fen ve matematik derslerinin dünyayı algılamaktaki önemine işaret etti.

"Sembolleri öğren, ezberle" denilerek sayısal dillin kullanılamayacağının altını çizen Ateş, bunun için daha lokal çalışmalar yapılması gerektiğini, bugünkü toplantının amacının da bu olduğunu söyledi.

Öğretmenleri dinlemek için bir araya geldiklerini ifade eden ve "siz bu işi nasıl yapıyorsunuz?" sorusunu yönelten Ateş, "Fen ve matematik dilini kullanan ve yeni cümleler söyleyen yaklaşımla bir şeyler üretirken onları Eğitim Bilişim Ağına (EBA) da kazandırmaya çalışın. Öğrencilerimize tabiatın dilini, sayısal dili anlayabilecekleri ve bu dille yeniden soru sorabilecekleri bir anlayış kazandırabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

- Portal herkese açık

Dinçer Ateş, daha sonra AA muhabirinin projeye ilişkin sorularını yanıtladı.

"Scientix" projesinin Avrupa'da fen, teknoloji, mühendislik, matematik öğretiminde sorgulama temelli eğitimi, "Scientix" internet portalı aracılığıyla yaygınlaştırmayı amaçlayan bir proje olduğun anlattı.

Portalın öğretmenlere, akademisyenlere, yöneticilere, ailelere ve fen-matematik eğitimiyle ilgilenen herkese açık olduğunu belirten Ateş, Scientix portalına "http://scientix.eu" adresinden ulaşılabildiğini aktardı.

Portalda, fen ve matematik öğretmenlerinin derslerinde kullanabilecekleri, öğrencilerin bilimsel düşünme ve araştırma yapma becerilerini geliştirmeye yönelik, sorgulamaya dayalı fen ve matematik projeleriyle materyalleri paylaştığını aktaran Ateş, MEB ve Avrupa Okul Ağı arasında yapılan sözleşme gereği, YEĞİTEK'in geçen yıl Scientix Projesine "Ulusal Destek Noktası" olarak dahil olduğunu kaydetti.

Konferans sonrasında, öğretmenlerin hazırladığı ders etkinliği sunumlarının EBA portalından yayımlanacağını ve bu sayede Eğitimde FATİH Projesi'ne içerik desteği sağlanacağını bildiren Ateş, "FATİH Projesine entegre edilen 33 Avrupa ülkesinin üye olduğu 'Scientix' portalı sayesinde okullardaki bütün öğretmen ve öğrenciler, fen ve matematik eğitimi projeleri ve ders materyalleri olanaklarından faydalanabilecekler. Öğretmenlerimiz Avrupa'daki meslektaşlarıyla Scientix portalı aracılığıyla sorgulama temelli fen ve matematik eğitimi projelerinde birlikte çalışabilirler" diye konuştu.

- "Uluslararası sınavlarda başarının artacağına inanıyorum"

Ateş, Scientix projesine öğretmenlerin ve öğrencilerin katılımıyla sorgulamaya dayalı fen ve matematik bilgi ve becerilerini ölçen uluslararası TIMMS ve PISA sınavlarında Türkiye'nin öğrenci başarısının artacağına ve projenin mevcut fen ve matematik öğretim programlarında yer alan sorgulamaya dayalı öğrenmeyi yaygınlaştıracağına inandığını söyledi.

Fen ve matematik öğretmenlerinin portalda yer alan projelere dahil olarak öğrencilerinin sorgulayıcı temelli öğrenme becerilerini geliştirebileceklerini dile getiren Ateş, portaldaki materyalleri kullanarak dersleri için etkinlikler hazırlayabileceklerini, çevrimiçi hizmetiçi eğitimlere katılarak fen ve matematik eğitimi alanında mesleki gelişimlerine katkı sağlayabileceklerini kaydetti.

YEĞİTEK Genel Müdürü Ateş, sorgulayıcı temelli fen ve matematik eğitimi üzerine geliştirilen projelerin EBA üzerinden yakında yayınlanmaya başlayacağını sözlerine ekledi.

(AA)

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)