adscode
adscode

MEB'in Asgari Ücretle Öğretmen Çalıştırması Ne Kadar Adil?

Milli Eğitim Bakanlığı 2018-2019 eğitim-öğretim yılı itibarıyla TAŞERON ücretli öğretmenlik sistemi ile okullarda öğretim faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor. Peki ücretli öğretmenlerin maaşları ne kadar? İşte konu hakkında AES'in açıklaması:

MEB'in Asgari Ücretle Öğretmen Çalıştırması Ne Kadar Adil?
Sendikalar
Güncelleme : 09-Oct-18 12:16

"Anadolu Eğitim Sendikası olarak her zaman kadrolu öğretmen alımının yapılması yönünde Milli Eğitim Bakanlığa talepte bulunuyor ve gerek sözleşmeli öğretmenliğin, gerekse ücretli öğretmenliğin sakıncalarını ve eksikliklerini gündeme getiriyoruz.

Ücretli öğretmenliğin ne kadar yanlış bir uygulama olduğundan ziyade bu sefer ücretli öğretmenliğin MEB’de taşeronluğa dönüşmesinden bahsedelim! Ücretli öğretmenlik gerek mezuniyetler açısından gerek geçici bir çözüm olduğundan eğitim-öğretim faaliyetlerine fayda sağlamamakla beraber sekteye uğratmaktadır.

117 bin öğretmen açığı her yıl geçici çalıştırılan 70-80 bin ücretli öğretmenle karşılanıyor. MEB’in mali açıdan büyük bir kârı olduğu kesin. Peki ya gelecek nesiller açısından ne kadar zararı olduğu da biliyor mu?

Öğretmen maaşlarının 3’te birini vererek, asgari ücretle öğretmen çalıştırılması ne kadar adil?

Yıllık enflasyonun tam da % 24.5 olduğu bir dönemde ücretli öğretmen olmanın ne kadar zor olduğunu anlatmaya gerek yok. Ücretli öğretmenlerin bazılarının mezun oldukları alanlarda çalışmadığından mı dert yanalım yoksa asgari ücretle çalıştırılan ücretli öğretmenlerin verimli çalışabilmelerinden mi?

Haftada en fazla 30 saat derse girebiliyor! Ücretli öğretmenler haftada en fazla 30 saat ek ders ücreti alabilmekteler. Ek ders ücretinin yaklaşık 13 TL olduğu düşünüldüğünde tam ek ders alan bir ücretli öğretmen 4 haftalık hesaplama ile yaklaşık 1500 TL almaktadır. Aylık bazda düşünüldüğünde asgari ücreti geçmemektedir.

Tabi bu hesaplama 30 saat ek ders alan ücretli bir öğretmen için, 20 veya 25 saat ek ders alabilen bir ücretli öğretmenin ayda kazancı daha da düşük olacaktır. MEB’e soruyoruz! Bu sistemde kim ne kadar verimli olabilir?

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan talebimizdir; öğretmenin ücretlisi, geçicisi, sözleşmelisi olmaz! Öğretmen KADROLU olur. 15 Ekim’de açıklanacak yol haritasında ücretli öğretmenliği ortadan kaldırmak için iyi planlanmış öğretmen atama takvimi belirlenmelidir. Öğretmenler odasındaki ayrımlar ortadan kaldırılarak tüm öğretmenler kadrolu olmalıdır…"

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)