adscode
adscode

MEB'in yeni çalışma takvimine Eğitim-İş'ten tepki!

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, 13 haftalık yaz tatilinin iki haftasının nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak planlandığını açıkladı.

MEB'in yeni çalışma takvimine Eğitim-İş'ten tepki!
Eğitim

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda, "Yeni Eğitim-Öğretim Çalışma Takvimi Modeli"ni açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, tatil ve okul zamanlarının daha dengeli ve verimli hale getirilmesi için yeni bir eğitim-öğretim çalışma takvimi modeli hazırladı. 13 haftalık yaz tatili süresi, öğrencilerin öğrenme motivasyonlarını kaybedecek kadar okuldan uzaklaşmamaları için 11 hafta olarak düzenlendi.

Yaz tatilinden alınan 2 hafta ise nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak verilecek. Yeni modele göre artık okullar bir hafta erken açılacak, bir hafta daha geç kapanacak. Ancak bu durum toplam tatil süresini kısaltmayacak. 

Takvime göre, 2019-2020 eğitim öğretim yılı bir hafta öne çekilerek 9 Eylül 2019'da başlayacak. 

18-22 Kasım 2019'da ilk ara tatil yapılacak (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün) Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 tarihleri arasında olacak (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 16 gün) İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat 2020'de başlayacak.

6-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün) 13 Nisan'da başlayacak ikinci dönemin ikinci yarısı ise 19 Haziran’da tamamlanarak 11 haftalık yaz tatiline girilecek.

Yeni çalışma takvimi ile öğrenciler, ara tatillerde dinlenme fırsatı elde etmenin yanında, öğrendiklerini kontrol edecek ve öğrenmelerini derinleştirecek. Ara tatiller öğrencilerin olası öğrenme eksikliklerinin derinleşmeden ve yeni konular eklenmeden telafi edilebilmesi için uygun bir zaman olarak planlandı.

Öğretmenlerin tatil takviminde ise değişiklik olmayacak. Sadece eğitim yılı kapanışı ve açılışındaki seminer dönemlerinin birer haftası yıl içerisine alınacak.

2019-2020 TAKİVİMİ NASIL OLACAK?

Yeni modele göre artık okullar bir hafta erken açılacak, bir hafta daha geç kapanacak. Ancak bu durum toplam tatil süresini kısaltmayacak.

- 2019-2020 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2019’da başlayacak, 15 Kasım 2019’a kadar devam edecek.

- 18-22 Kasım 2019’da ilk ara tatil yapılacak.

- 25 Kasım’dan 17 Ocak’a kadar birinci dönem devam edecek.

- Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 tarihleri arasında olacak.

- İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat 2020’de başlayacak, 3 Nisan 2019’a kadar devam edecek.

- 06-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek.

- 13 Nisan 2019’da başlayacak ikinci dönemin ikinci yarısı 19 Haziran 2019’da tamamlanacak.

Eğitim-İş'ten yeni takvime eleştiri

Eğitim-İş Sendikası, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıkladığı yeni eğitim ve öğretim yılı çalışma takvimine tepki gösterdi. Eğitim-İş’ten yapılan açıklamada şu cümlelere yer verildi:

 

"Eğitimin yığılmış sorunları çözüm üretilmeksizin ortada dururken, daha fazla ara tatil içeren bu yeni takvim, başlı başına bir oyalama hamlesinden başka bir şey değildir.

Göreve gelir gelmez her ay yeni bir program açıklayacağını, her ay bilimsel ve akademik projeleri hayata geçireceğini, 3 yıllık bir yol haritası oluşturacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sözlerini tutmak yerine "dostlar alışverişte görsün" mantığıyla içi boş açıklamalar yapmaya devam etmektedir. Bakan Selçuk, bugün gündeme getirdiği bol ara tatilli çalışma takviminin öğrenci ve öğretmenleri rahatlatacağını, bunun bilimsel olarak da belirlendiğini söylese de durum bunun tam tersidir. Öğrenci ve öğretmenleri rahatlatacağı söylenen takvim, tüm eğitim camiasını endişelendirmiştir.

Bu takvimin "faydalarının" ölçülebilmesi için bir pilot uygulamaya gidilmemişken, kervan yolda dizilir mantığıyla harekete geçilmiş ve "bilimsel" tabelası asılmıştır. Bu takvimi bazı Avrupa ülkelerinde uygulandığını söyleyerek savunmak da bir o kadar bilimsellikten uzaktır. Yeni takvimin benzerine sahip o ülkelerin eğitim sistemleri çok daha farklıdır.

Bu takvimin bizim sistemimize uygun olup olmadığı büyük bir soru işareti olarak ortada durmaktadır. Her tatil öncesi rehavetin hakim olduğu, okullarda ders işlenmediği, birçok öğrencinin rapor alarak tatilini uzatıp seyahate çıktığı gibi unsurlar da hesaba katılmadan açıklanan yeni takvim, bir kuşağı daha deney tahtası haline getirecektir.

 

GELİŞİGÜZELLİĞİN ADI BİLİMSELLİK OLDU!

Ayrıca bu ara tatillerin bazılarında çocukların yardımlaşma faaliyetleri gibi etkinliklere katılacağını açıklayan Bakan Selçuk, "Bu takvim, çocukları dernek adı altında faaliyet gösteren tarikatlara itmenin başka bir yolu mu olacak?" diye düşündürmektedir.

Eğitim-İş olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan cevap bekliyoruz:

-Bu yeni takvimi hangi bilimsel verilere dayanarak oluşturdunuz?

-Neden bir pilot uygulamaya gitmeden, böyle kapsamlı bir değişikliği birden yaptınız?

-Göreve geldiğiniz ilk günlerde verdiğiniz sözleri yerine getirememenizin nedeni nedir? Bu tür tartışılan açıklamalarınızla o vaatleri mi unutturmak istiyorsunuz?"


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)