adscode
adscode

Meme kanseri taramalarında hedef "sıfır hata"

Sağlık Bakanlığının kuracağı "Ulusal Mamografi Okuma Merkezi" ile taramaların daha hızlı ve güvenilir yapılması amaçlanıyor.

Meme kanseri taramalarında hedef "sıfır hata"
Sağlık
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, "Ulusal Mamografi Okuma Merkezi" kurularak meme kanseri taramalarının daha hızlı ve güvenilir hale getirilmesinin amaçlandığını bildirdi.

Gültekin, meme kanseri taraması yürütülen mamografi programlarının 40 yaş üstü kadınlar için tüm Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz olduğunu anımsattı. 

Rahim ağzı kanseri taramasının ise 30 yaş üstü tüm kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA ve smear testleriyle yapıldığını belirten Gültekin, "Son iki yılda özellikle KETEM'lerde kanser taraması yapılan kişi sayısında çok ciddi artışlar oldu. Ortalama kanser taramalarına katılan kadınlarımızın sayısı, özellikle birinci basamakta 5 misline yükseldi" dedi.

Yılda 5 milyondan fazla kişinin kanser taramasından geçirildiğini, bu alandaki çalışmaların sürdüğünü ifade eden Gültekin, 14 Eylül'de yapılan ihaleyle 46 yeni KETEM, 10 mobil KETEM ve Ankara'da Ulusal Mamografi Okuma Merkezi kurulması için düğmeye basıldığını bildirdi.

"İNSAN KAYNAKLI HATALARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK"

Doç. Dr. Gültekin, şu bilgileri aktardı: "Okuma merkezinde gelecek yıl mart ayında işlemler yapılmaya başlanacak. Tüm bu işlemler, meme kanserinde kadınlarımıza daha çabuk ulaşmamızı, daha hızlı ve güvenilir tarama yapılmasını sağlayacak. 81 ilde yapılacak taramalar artık dijital ortamda Ankara'ya aktarılacak. Her kadının mamografi filmi en az iki radyolog tarafından değerlendirilip Avrupa Birliği kalite kriterleri doğrultusunda raporlanacak. Mamografi merkezine, mobil ve sabit tarama merkezlerinden gelen veriler aktarılacak. Bu şekilde insan kaynaklı hataların önüne geçilecek. Tüm radyologlar Türkiye Radyoloji Derneği tarafından özel eğitimden geçirilecek. Hastalar mamografi sonuçlarını internet üzerinde takip edebilecek. Film sonuçlarında kitle çıkan hastaların sonuç ve basılı filmlerini kargoyla ilgili aile hekimine göndereceğiz."

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)