adscode
adscode

Mermer deposu Suriyeli çocuklara okul oldu!

Mersin'in merkez Akdeniz İlçesi'nde ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeliler çocukları için, kiralayıp onardıkları mermer deposunu okul haline getirdi.

Mermer deposu Suriyeli çocuklara okul oldu!
Eğitim
Çilek Mahallesi'nde kullanılmayan bir mermer deposu, Fransa'da yaşayan Suriyeliler'in gönderdiği parayla kiralandı. Depo onarım yapılarak 11 derslikli okula dönüştürüldü. 'Suriye Mektebi' adı verilen okulda bu bölgede yaşayan Suriyeli ailelerin 200 çocuğu, eğitime başladı. Suriye Mektebi'nde görev yapan Beden Eğitim Öğretmeni Hacı Ahmed, burada 20 Suriyeli meslektaşı ile birlikte ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitim verdiklerini, matematik, fizik, kimya, din kültürü, beden eğitimi, Arapça, Türkçe ve İngilizce dersleri verdiklerini söyledi. 

Savaştan kaçan çocukların uzun süreden bu yana eğitimden yoksun kaldıklarını anlatan Hacı Ahmed, şöyle konuştu:

"Bu çocukların hepsi fakir. Suriye'den kaçıp geldikleri için 2 yılı aşkın süredir eğitim görmüyorlar. Eğitimden geri kalıyorlar. Bize yapılan maddi yardım sonrası bu depoyu kendi imkanlarımızla okula çevirdik. Dersleri Suriye'den gelen öğretmenler veriyor. Matematik, fizik, kimya, din kültürü, beden eğitimi, Arapça, Türkçe ve İngilizce dersleri veriyoruz. Şu an 200 öğrenci eğitim alıyor. Ama bu sayı 400'e kadar artacak. Şu an ilköğretim ve ortaöğretim sınıflarında eğitim veriyoruz. Lise öğrencisi sayısı artınca lise denginde de eğitim vermeye başlayacağız." 

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ YARDIM ETTİ

Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan ise Suriyeliler'in açtığı okulun resmi bir kurum olmadığını, çocukların eğitimden geri kalmaması için talepler doğrultusunda yardım ettiklerini belirtti. Arslan, şöyle dedi:

"Bir depo tutup, 11 sınıflı okula çevirmişler. Bizden de yardım istediler. Eğitim evrensel bir değer olduğu için yardım talebine olumlu karşılık verdik. Bu çocuklar gerçekten kalem tutmayı dahi unutmuş. Çünkü uzun süredir okulla gidemiyorlar. Biz de Kaymakamımız ve Milli Eğitim İl Müdürümüzün bilgisi dahilinde okullarımızda kullanılmayan, demirbaştan düşmüş kullanılmayan eski sıraları vererek destek olduk. Okullarımızda kampanya başlatarak kalem, defter, silgi gibi yardımlarda bulunduk. Okula resmi olarak değil, insani olarak destek çıkıyoruz. Halk Eğitim Müdürlüğü destekli Türkçe dersleri açtık. Hem kendi kültürümüzü tanıtmak, hem de öğrencilerin Türkiye'ye adapte olabilmesi için bu dersi açtık. Umarım savaş biter ve bu çocuklar kendi ülkelerine döner." 

Okulun yapılmasına destek veren ve inşaatta gönüllü olarak çalışan mahalle sakinlerinden Enver Aluç ise, maddi imkansızlıklar nedeniyle dersliklerin üzerinin kapatılamadığını, bunun için 5 bin liraya ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Uluç, bir sınıfta ders yapan çocukların sesinin diğer sınıftaki öğrencileri rahatsız ettiğini, dersliklerin üzerine kapatılırsa, bu sorunun ortadan kalkacağını kaydedip, yardım istedi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)