adscode
adscode

Meslek liseliler evlere "usta" dokunuşu için sahaya indi

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz imzasıyla yayınlanan genelge kapsamında, meslek liselerinde öğrenim gören 1 milyon 300 bin öğrenci, Türkiye genelinde başlatılan staj programı kapsamında, evlere "toplum hizmeti"…

Meslek liseliler evlere "usta" dokunuşu için sahaya indi
Eğitim
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz imzasıyla yayınlanan genelge kapsamında, meslek liselerinde öğrenim gören 1 milyon 300 bin öğrenci, Türkiye genelinde başlatılan staj programı kapsamında, yaşlıların, engellilerin ve dezavantajlıların evlerinde toplum hizmeti vermeye başladı.

Liselerin inşaat, elektrik, tesisat, bilişim ve mobilya, dekorasyon gibi bölümlerinde okuyan öğrenciler, öğretmenleri eşliğinde ihtiyaç sahibi, yoksul, yaşlı, engelli, muhtaç veya kimsesizlerin evlerinde bakım ve onarım yapıyor, tansiyonlarını ölçüyor, evlerinin bahçelerine çiçek ekip, hayatlarını kolaylaştırıcı bilgilendirme ve yardımlarda bulunuyor.

Proje kapsamında evlerin bakım onarımı için gerekli malzemeler ise kaymakamlıklar tarafından karşılanıyor.

Ankara Sincan Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin elektrik, tesisat, bilişim, mobilya, dekorasyon ve metal işleri gibi bölümlerinde eğitim alan öğrencilerin aynı mahallede yaşayan bir ailenin tek katlı evinde başlattıkları bakım ve onarım faaliyetleri AA ekibi tarafından görüntülendi.

Bu kapsamda, tesisat bölümü öğrencileri, uzun zamandır bakım yapılmayan evin çatısının oluklarını değiştirdi, drenaj hattı çekti, şofben bakımı yaptı, mutfak duvarındaki çatlaklara alçı çekti ve banyodaki musluk hattını yeniledi. Metal bölümü öğrencileri ise evin bahçe kapısını ve parmaklıklarını değiştirdi, evin boya badana işlerini yaptı.

Beden eğitimi bölümü öğrencileri de bahçenin genel düzenlemesini yaptı, bahçeye menekşe dikti. Elektrik bölümü öğrencileri, evin bütün priz ve lamba anahtarlarının değişimlerini yaptı, sigorta kutusunu yeniledi, ihtiyaç duyulan yerlere kablo ve hat çekti.

Mobilya kısmı öğrencileri ise ev sahibine sürpriz yaparak, banyo ve mutfağa ek dolaplar tasarladı, kapı kollarının ve kilitlerinin tamiratını yaptı.

Uygulamalar staj kapsamına alındı
Ailenin evinde incelemelerde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, öğrencilerin evlerde yaptıkları uygulamaların, işletme eğitimi ve staj kapsamına alındığı bilgisini vererek, böylece öğrencilerin sadece okulda ve işletmede öğrendikleriyle ihtiyaç sahiplerine destek vererek, uygulamalı olarak mesleki bilgilerini geliştirdiklerini söyledi. 

Gülay, "Evlerin bakım ve onarımlarının yapılmasıyla ülkede daha olumlu daha bilinçli bir mesleki eğitim algısı da oluşturmak istiyoruz. Proje, aynı zamanda meslek liselerinin tanıtım faaliyetlerinin de bir parçası." değerlendirmesinde bulundu.

Gülay, proje kapsamında ayrıca iletişim meslek lisesi öğrencilerinin, yaşlıların anılarını yazmalarına yardım ederek bir kitapta toplayacaklarını, fotoğraf çekip albüm hazırlayacaklarını kaydetti.

Projenin verilerinin mayıs ayı sonunda sisteme girilerek, kayıt altına alınacağını dile getiren Gülay, bu kapsamda Türkiye genelinde kaç evin bakım ve onarımdan geçirildiğinin, kaç insana yardım edildiğinin belli olacağını söyledi.

Sincan'daki evin onarımında görevli Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi metal bölümü öğrencilerinden Eray Akkuş, projede staj eğitimleri kapsamında evin demir parmaklıklarını boyayacaklarını, korkulukları monte edeceklerini anlattı.

Okulun elektrik bölümü öğrencilerinden Enes Semiz, ailelere yardım etmekten büyük gurur duyduğunu belirterek, "Hem mesleğimi geliştiriyorum, hem ailelere yardım ediyorum." dedi.

Bilişim bölümü öğrencilerinden Ümit Demir, aileye e-Devlet ve hastane randevu sistemi gibi bilişim konularında eğitimler vermek üzere projede görevli olduklarını aktardı. 

Sincan Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Adem Öksüz de Bakan Yılmaz'ın genelgesinin ardından oluşturdukları kurul ile çalışmalara başladıklarını belirterek, öncelikle evlerin ihtiyaçlarını tespit ettiklerini, ardından kaymakamlık oluruna sunduklarını ve daha sonra görevli öğretmen ve öğrenciler ile evlerdeki çalışmalara başladıklarını kaydetti. 

Ev sahibi Tuncay Çakır, soba ile ısındıkları evlerinde yaklaşık 5 yıldır herhangi bir bakım yaptıramadıklarını belirterek, öğrencilerin çalışmalarından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)