Mesleki eğitimin öneminden hemen herkes söz ediyor ama bu konuda çözüme yönelik bir adım atanı arayın ki bulasınız. Devlet, özel sektör, sanayi ve ticaret odaları, sivil toplum örgütleri ve diğer paydaşlar, dünden bugüne mesleki eğitime hep şaşı baktı. Bakmaya da devam ediyorlar. Bu yüzden de arpa boyu yol alamıyoruz.
Sanki üniversitelere öğrenci hazırlayan yeterince Anadolu lisesi, fen lisesi, kolej, imam hatip lisesi yokmuş gibi mesleki ve teknik liseleri de üniversitelere öğrenci hazırlayan kurumlar haline getirdik…
Önümüzdeki 20 yıl içerisinde bugünkü mesleklerin en az üçte ikisi yok olacak, yerine yeni meslekler gelecek. Kalifiye işgücüne yönelik ihtiyaçlar daha da artacak. Buna rağmen yıllık öğrenim ücretleri bir milyon lirayı aşan zincir kolejler içerisinde mesleki eğitimi ciddiye alan yok gibi. MEB’in yatırımları da minimum düzeyde. “Mesleki eğitim, memleket meselesi” diyenler de, bu sözlerinin çoktan unuttu!.. Peki böylesi bir ortamda mesleki eğitimden umudumuzu hepten kesmeli miyiz? Hiç mi umut ışığı ve güzel örnekler yok?..
Mesleki Eğitim Zirvesi
Milliyet ve İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi öncülüğünde bu yıl ikincisi düzenlenen Mesleki Eğitim Zirvesi ve özellikle de İzmir’in bu yöndeki kararlılığı, mesleki eğitimin geleceği konusunda heyecan verici.
Bir önceki zirve, Ticaret Odası ile gerçekleşmişti, ikincisi Organize Sanayi ile gerçekleşti. Üçüncüsüne de şimdiden talipler…
Peki, bu konuda ne kadar samimiler, ne kadar kararlılar ve en önemlisi de mesleki eğitimin öneminin ne kadar farkındalar?
İzmir’i ve İzmirlileri tanıyanlar bilir, bir konuyu ciddiye aldılar mı gerisi geliyor. Mesleki eğitim konusundaki kararlılıkları, heyecanları, sorunu sürekli gündemde tutmaları ve yeni açılımlar getirmeleri bu yüzden.
Hayırseverlerin mesleki eğitime yaptıkları yatırımlar onlarca yıl önce başlamıştı hâlâ aynı hızla devam ediyor.
Zirvenin gerçekleştiği Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, gerek mimarisiyle, gerekse atölyeleri, laboratuvarları, öğretim kadrosu ve öğrencileriyle “İşte bir meslek lisesi ancak böyle olur” dedirtiyor.
Üniversite mi sanayi mi konusunda kafaları biraz karışık ama doğru olanın hangisi olduğu konusundaki yol haritaları, eminiz ki en kısa sürede daha da netleşecektir!.. Bir önceki zirvede olduğu gibi yine birbirinden değerli konuşmacılar vardı. 550 kişilik konferans salonu da tıklım tıklım doluydu. Öğrenciler ise Genç Bakış’lardaki üniversiteli öğrenciler kıvamındaydı…
Konuşmacıların her biri kendi alanlarında yarattıkları başarı hikayeleri ile öğrencilere rol model oldular. Cesaret verdiler, yol yordam gösterdiler, bugüne kadar verdikleri desteği artarak sürdüreceklerini söylediler…
Sahadan gelen ve sorunlara yine sahada çözüm arayan Genel Yayın Yönetmenimiz Özay Şendir de “Türkiye’nin en büyük ihtiyacı ara eleman. Ara eleman meselesini çözmenin yolu da mesleki eğitim zirvelerinden geçiyor” derken tıpkı diğer konuşmacılar gibi fazlasıyla içtendi.
Oturumların moderatörlüğünü ben yaptım, öğrenciler de sorularıyla katkıda bulundu. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cem İnam dünden bugüne mesleki eğitime gönül veren isimlerden birisi. Duygularını paylaşırken bunu sık sık hissettirdi:
“Çalışmadan, üretmeden, özgür ve refah içinde bir toplum olamayacağımızı Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk bundan 100 yıl önce söylemişti. Bugün de içinde bulunduğumuz ortamda bu söylediklerinin ne kadar doğru olduğunu görüyoruz, yaşıyoruz…”
Diğer konuşmacılardan önemli satır başları da şöyleydi:
Norm Holding YKB Mehmet Fatih Uysal: “Bu tarz okullarda laboratuvarda yetişmiş mekanik, teknik, elektrik bilgisi olan biri üniversitede Ar-Ge yapma kabiliyeti elde ediyor.
Petrofer YKB Tamer Taşkın: Girişimci olun. Kendinize kendi işinizi kurma hedefi koyun. Sıfırdan başlasanız da, çok çalışarak hayallerinize kavuşabilirsiniz.
SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İnsan Kaynakları Bşk. Yrd. Levent Kocagül: “Hiçbir iki ülke arasında olmayan bu yakınlık bence bize her iki ülke açısından da çok büyük güç katıyor. Staj ve iş imkânı yaratıyor. Gençlerimize güvenimiz sonsuz…
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi YKB Cenk Karace: Her şeyden önce memleketine inanan aydın, çağdaş, laik, Atatürkçü, ülkesini seven, üretimden yana nesiller yetiştirmek istiyoruz. Biz imkanları sunuyoruz, gençler ne olacaklarına kendileri karar verecekler. Rol model olmak önemli. Her şeyi devletten beklememek lazım.
Karabağlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı: Ara eleman dediğimiz gençlerimize, “aranılan eleman” olarak itibar kazandırmalıyız, mühendis kadar ücret vermeliyiz.
Atik Metal YKB Sinan Atik: Bizim kuşağımız, 1955-75 kuşağı bu ülkenin en büyük zorluklarını yaşamış ama ayakta dimdik duran, bugün hâlâ bu ülkeyi sırtlayan bir kuşak. Öğrenciyken yaz tatillerinde hep çalıştık. Bugünkü anne, babalar çocuklarını çalıştırmak istemiyor. Bu çok yanlış.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Danışmanı Burçin Önder: Her şey öylesine hızlı değişiyor ki, yarın sizleri nasıl bir dünya bekliyor bizler de bilmiyoruz. Bu yüzden üniversiteler geçirgen olmalı, yeni modeller üretmeli. Büyük hayaller kurun, kendiniz olun.