adscode
adscode

“MS tedavisinde yeni bir çağ başladı”

​Merkezi sinir sisteminin iltihabi hastalığı olarak bilinen multipl skleroz, sigara, obezite ve D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.

“MS tedavisinde yeni bir çağ başladı”
Sağlık
Merkezi sinir sisteminin iltihabi hastalığı olarak bilinen multipl skleroz, sigara, obezite ve D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Son yıllardaki çalışmalar sayesinde MS artık hem daha iyi tanınıyor hem de daha iyi kontrol altına alınabiliyor.

Uyuşma, bulanık görme, dengesizlik, konuşma bozukluğu, felç, titreme, , halsizlik, dikkat eksikliği gibi belirtilerle ortaya çıkan MS’in teşhis ve tedavisine yönelik yeni gelişmeler Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’nın düzenlediği ve Gen İlaç’ın koşulsuz desteklediği “BAU Tıp MS Toplantısı”nda tartışıldı. 

Konferansta, genetik faktörlerin yanı sıra sigara, obezite, D vitamini eksikliği ve bazı enfeksiyonların hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırdığı vurgulandı. Hastalığın ortaya çıkmasında etkili olan faktörlerden sigaranın, hastalığın seyrini ve tedavinin gidişatını da olumsuz etkilediği belirtildi. 

MS tedavisinde nanoteknoloji ve kök hücre çalışmalarının umut verici olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Muhteşem Gedizlioğlu, “Önümüzdeki 10 yıl içinde kök hücre calışmalarında önemli gelişmeler olabilir. Yine tanı ve tedavide nanoteknoloji kullanımı pratiğe girebilir. Tanı araçlarında da önemli gelişmeler bekleniyor. Çevresel faktörler daha iyi anlaşılabilir” diye konuştu.

TUZ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDEKİ ŞAŞKINLIĞI ARTIRABİLİR

Doç. Dr. Gedizlioğlu, MS’in çevresel risk faktörleriyle ilişkisi hakkında 5 ülkede başlatılan yeni bir çalışmanın ilk sonuçlarına da değindi. Son yıllarda yüksek tuzlu beslenme şeklinin de MS’e yol açabildiği yönünde çalışmaların varlığından bahseden Doç. Dr. Gedizlioğlu, önümüzdeki yıllarda elde edilecek yeni verilerle birlikte kardiyovasküler hastalıklarda olduğu gibi tuz kısıtlamasına gidilebileceğini ifade etti.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)