adscode
adscode

Muğla mı, Antalya mı, tarım mı, turizm mi?

Antalya sadece turizmin başkenti değil, tarımın da başkenti. Eğitimde de çok önemli bir noktada.

Muğla mı, Antalya mı, tarım mı, turizm mi?
Milliyet Diyalog

Hemen yanı başındaki komşusu Muğla da Bodrum’u, Marmaris’i, Datça’sı, Fethiye’si, Gökova’sı, Dalaman’ı ve daha nice beldesiyle Antalya ile birlikte “Turizmin Başkenti” unvanını paylaşıyor.

Muğla, Söke ve Milas başta olmak üzere tarım, hayvancılık ve balıkçılık alanında yaptığı ataklarla Antalya’ya adeta hodri meydan çekiyor.

Eğitim ise Akdeniz Üniversitesi ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arasındaki amansız yarış görünen o ki hiç bitmeyecek. Ortaöğretimde ve özellikle lise ve üniversiteye giriş sınavlarında Antalya’nın bir tık önde olduğunu da hatırlatmakta yarar var.


Her iki güzide kentimizdeki gelişmeleri yakından izleyen biri olarak bu onurlu yarıştan memnuniyet duymamak elde değil. Ama bu çerçevede, Selçuklu’ya yazlık başkentlik yapan Alanya’yı bambaşka bir yere oturtmakta yarar var.

Zeytinyağı yarışması

Bu aralar eğitim gibi tarıma da müthiş merak saldım. Çünkü önümüzdeki süreçte eğitim gibi tarım da çok ama çok öne çıkacak!

Eğitimle, bilimle, Ar-Ge ile ve özellikle de akılla desteklenmiş bir tarım ülkemiz için en stratejik konuların başında geliyor.

Doğurganlık oranımız düştü, genç nüfus azalıyor diye eyvah eyvah çekiyoruz. Peki ya onları nasıl eğiteceğimizi, doyuracağımızı, iş güç sahibi yapacağımızı arada bir de olsa hiç düşünüyor muyuz?..

Keşke düşünüyor olabilseydik...

Geçen hafta, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün öncülüğünde ikincisi gerçekleşen Zeytinyağı Kalite Yarışması’na katılma fırsatım oldu. Çok ama çok keyif aldım.

Binlerce yıl yaşayan zeytin ağaçları tarihin en büyük tanıkları. Onları 5 bin yıl yaşatmak ise herkesin harcı değil. Muğla, işte bunu başarmış. KKTC’de çok daha yaşlı olanları görmüştüm.

Yolunuz oralara düşerse, açık hava müzesi haline getirilen binlerce yıllık zeytin ağaçlarını mutlaka gidip görün derim.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından iki yıldır yürütülen ‘Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu Projesi’nin bir parçası olan ‘Zeytinyağı Kalite Ödül Töreni’nde zeytinyağı tadımının nasıl yapılacağı ve yararları öylesine çarpıcı bir şekilde anlatıldı ki artık hiç unutmam.

Bu işe gönül veren hocalarımız, “Her sabah soğuk sıkım zeytinyağından bir kaşık içenin sadece ömrü uzamaz, yaşam kalitesi de artar” dediler. “Hele ki bu Milas Zeytinyağı olursa, değmeyin keyfinize” derken de fazlasıyla samimiydiler.


YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)