adscode
adscode

Ne oldu bize böyle?

Birkaç gündür Fethiye çevresindeydim. Binlerce yıldır, onca medeniyete ev sahipliği yapmışlar.

Ne oldu bize böyle?
Milliyet Diyalog

Dikkat çeken en çarpıcı ayrıntı, antik kentlerin neredeyse tamamı yamaçlara yapılmış. Tarım alanları, özelikle de ovalar, sadece kendilerinin değil, gelecek nesillerin de yaşam alanı olarak görülmüş ve bir tane de olsa kent kurulmamış. Oysa şu anki tüm kentlerin neredeyse tamamı, en verimli tarım alanlarına inşa edilmiş!..

 

Dün, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ydı, yine çok büyük laflar edildi. Peki, onlara nasıl bir dünya bırakıyoruz?

Başkalarını bilmem ama binlerce yıldır korunarak bugüne kadar gelen tarım arazileri, doğal güzellikler, su kaynakları, pırıl pırıl bir gökyüzü, yer altı madenleri ve aklınıza her ne geliyorsa, hemen hepsi, akıl almaz şekilde yağmalanmış, yağmalanmaya devam ediyor...

Hani çocuklarımızı çok seviyorduk!

Eğer onları zerre kadar seviyor olsaydık, bilinçsiz gübre kullanımıyla ve kentsel atıklarla zehirlenmemiş topraklar, zehirlenmemiş akarsular, zehirlenmemiş temiz bir hava bırakırdık.

Fethiye değil ama çevresi adeta beton yığınına dönüşmüş. 1957’de yaşanan büyük depremden sonra üç kattan fazlasına izin verilmemiş. Özal döneminde de sit alanı ilan edilmiş. Bu yüzden çok katlı beton bloklar yok. Ancak, denizin doldurulmasıyla epeyce bir alan yaratılmış. Kimileri rant için diyor kimileri de kente nefes aldıracak yaşam alanları yaratmak için başka seçenek yoktu iddiasında ama görünen o ki doğayla oynamaya bayılıyoruz!..

Ölüdeniz, Göcek

Ölüdeniz ve Göcek ülkemizin en güzel doğal güzelliklerine sahip tatil yörelerinin başında geliyor.

Kaş, Kalkan, Kekova, Köyceğiz, Gökova ve daha nice güzellikler...

Ölüdeniz’in bir başka örneğini, ne ülkemizde ne de dünyanın başka bir yerinde görmeniz çok zor. Varsa da en azından ben duymadım, görmedim.

Lafı hiç uzatmadan çok net bir şekilde vurgulamakta yarar var.

Bu bölge, ring seferleri konularak, kesinlikle araç trafiğine kapatılmalı, özellikle de Ölüdeniz’e, akülü ve yelkenli deniz araçları dışındaki araçlarla giriş izin verilmemelidir.

Yoksa torunlarımıza miras bırakacağımız bir Ölüdeniz kalmaz!

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)