adscode
adscode

Neden Her 4 Kişiden Biri Öğretmen Olmak İstiyor?

Her dört kişiden biri öğretmen olmak istiyormuş, ne güzel. Gerçekten de çok istedikleri için mi, yoksa yeterince başka meslek tanımadığı için mi ille de öğretmenlik diyorlar? Öğretmenlerin ve özellikle…

Neden Her 4 Kişiden Biri Öğretmen Olmak İstiyor?
Günün Yazısı
Peki bu değerlendirmeyi daha doğrusu bu müjdeyi kim veriyor?

Bizzat Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz!

Bakan Yılmaz,  "Türkiye'de her 4 kişiden 1'i öğretmen olmak istiyor. Bu yeni yayınlandı, OECD'den. Genelde Türkiye aleyhine, negatif bir şey olduğunda hemen uluslararası raporlar bunu söylüyor. Burada iyi bir olgu var. OECD ortalaması yüzde 5 iken bizde yüzde 25." dedi.

 Bakan Bey, keşke öğretmenlerin, bu mesleği seçtikten sonraki memnuniyet oranlarına yönelik araştırmaları da, kamuoyu ile paylaşsa ne güzel olur!.. 

Her 4 kişiden 1'i öğretmen olmak istiyor

OECD ülkelerinde "Kim öğretmen olmak ister?" diye bir anket çalışması yapıldığını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Yüzde 2-3 gibi oranların çıktığı ülkeler var. Mesela Rusya'da 15 yaş üzerinde yüzde 2 gibi bir oran çıkıyor. Türkiye'de ise 100 kişiden 25 kişi. 'Kim öğretmen olmak ister?', 'Who wants to become a teacher?' diye. Bunda, Türkiye birinci. Türkiye'de her 4 kişiden 1'i Türkiye'de öğretmen olmak istiyor. Bu yeni yayınlandı, OECD'den. Genelde Türkiye aleyhine, negatif bir şey olduğunda hemen uluslararası raporlar bunu söylüyor. Burada iyi bir olgu var. OECD ortalaması yüzde 5 iken bizde yüzde 25. Yayınladığımız 'Öğretmen Strateji Belgesi'ndeki bir unsur da öğretmenin toplumdaki algısını daha da iyileştirmek. İşte toplumda öğretmenlik algısının çok iyi olduğunun göstergesi budur."


Eğitim, eleştirisiz olmaz

Eğitim alanında hizmetlerin eskiye oranla kat kat arttığına dikkati çeken Yılmaz, "Avrupa'dan her alanda ileriyiz ama bir alanda gerideyiz. O da okul öncesi eğitimdeydi. Şimdi 5 yaş için okullaşmada yüzde 90'ları yakalıyoruz. Gelecek yıl, 4-5 yaş için yine bu rakamı hedefleyeceğiz. 2015'te yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Stratejik Belgesi'nde, 2019'da 5 yaş için okul öncesinde okullaşma oranının yüzde 90 hedef konulmuş. Hedefi yakalarız. Bunun çoğunluğunu da son 2 yılda başardık." değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye'nin her alanda iyi bir noktada olduğunu ifade eden Yılmaz, "Eğitimde eleştiriler var ama eğitim eleştirisiz olmaz. Her dönemde var. Dünyanın neresine giderseniz gidin eğitimle ilgili mutlaka eleştiri var. Eleştiri, eğitimin kötü olduğunu göstermez." dedi.

 
Bakan Bey’in bu sözlerine katılmamak mümkün değil.

Eğitim, dünyanın her yerinde sancılı ve eleştiri bombardımanı altında.

Eleştirilerin hedefi de, eğitimin kötü olduğundan daha çok, niye daha iyi değil yönünde.

Bizde de durum farklı değil, çok daha iyisi yapabiliriz ama sınavlar ve kısır politikalar yüzünden yol alamıyoruz.

Eleştirilen de zaten bu!

Çünkü çok daha iyisine layığız ve bunu başarabiliriz…

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)