adscode
adscode

Neden herkes Türkiye'de okumak istiyor?

Haber çok ilginç! Türk üniversitelerinde öğrenim görmek için 176 ülkeden 82 bin öğrenci sıraya girmiş.

Neden herkes Türkiye'de okumak istiyor?
Günün Yazısı

Bunun anlamı ne?

Türk üniversiteleri çok kaliteli, bu yüzden tüm dünya gençlerinin tercihi haline mi geldi yoksa Türkiye'nin havası, suyu, doğal güzellikleri ve öğrenim ücretlerinin düşük olması mı, üniversitelerimizi bir anda cazip hale getirdi?

Neresinden bakarsanız bakın önemli bir gelişme. Öyle ya da böyle 100 bine yakın gencin ülkemizi tercih ediyor olması sevindirici.
İçlerinde pek çoğu üçüncü dünya ülkeleri dediğimiz gelişmekte olan ülkelerden gelseler de, Avrupa, Amerika, Japonya, Çin gibi gelişmiş ülkelerden de öğrenci yok değil.
Hemen herkesin tercihi farklı. Kimi çok daha iddialı ülkelere gidemediği için bize geliyor, kimi macera için kimi de gerçekten iyi üniversitelerimiz olduğu için buradalar.
Dışarıya açılmadan evrensel anlam üniversite olamayacağımızın anlaşılması ve bu yönde teşviklerin verilmesi, şu an için çok fazla bir anlam ifade etmese de bunun yararlarını ileride fazlasıyla göreceğiz.

Ülkemizde her ile bir üniversite açılması çok tartışıldı ama kentleri şu an için ekonomik olarak ayakta tutan işte o üniversiteler.
Yani o kente giden 20, 30 öğrenci yemesiyle, içmesiyle, gezmesiyle o kentin ekonomisini ayakta tutuyor. Şimdi dışarıdan yüz binlerce, hatta milyonlarca yabancı öğrenci geldiğini düşünün. Turist gibi bir kaç haftalığına değil en az 4, 5 yıllığına gelecekler ve ciddi anlamda döviz bırakacaklar.
Amerika, kanada, İngiltere gibi ülkelerin en büyük kalemlerinden birisi de eğitim. KKTC de öyle. Umarız, bir gün biz de o noktaya geliriz.
Yeter ki, bu konuda doğru bir yol haritamız ve politikamız olsun!..
 
 
 
 
Türkiye'de okumak için rekor başvuru
176 ülkeden 82 bin öğrenci üniversitelerimizde okumak için başvuru yaptı. İlk sırada Suriye ve Afganistanlılar geldi.
Türkiye, yüksek öğretimde merkez ülke olma yolunda ilerliyor. 176 ülkeden 82 bin öğrenci, yüksek öğrenim görmek için sıraya girdi. Lisans programlarına başvuranların sayısı 31 binden 45 bin 500'e çıkarken, bu rakam lisansüstü programlarında ise 24 binden 36 bin 164'e yükseldi.

Bu yıl lisans programlarına en fazla başvuruların yapıldığı ilk beş ülke Suriye, Afganistan, Mısır, Yemen ve Somali oldu. Lisansüstü programlarda öne çıkan ülkeler ise Pakistan, Afganistan, Filistin, Suriye ve Somali şeklinde sıralandı. Türkiye'de öğretim gören yabancı öğrencilere 550 ile 800 lira arasında devlet bursu veriliyor. Öğrenim harcı ödemeyen bu öğrenciler devlet yurtlarından ücretsiz istifade ediyor.

Türkçe bilmeyenlere 1 yıl dil eğitimi veriliyor. Öğrencilerin ulaşım masrafları da karşılanıyor. Uluslararası öğrenci havuzundan daha çok yararlanmak isteyen Türkiye, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nı kaldırmış, bu girişimin ardından ülkemize okumaya gelenlerin sayısı üç yılda 31 binden 54 bine çıkmıştı.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)