adscode
adscode

Nesibe Aydın Okulları Uzmanlarından YGS Tespitleri

Nesibe Aydın Okulları zümre başkanlarından bölüm bölüm YGS analizi

Nesibe Aydın Okulları Uzmanlarından YGS Tespitleri
Sınavlar
Üniversite giriş sınavının, birinci aşaması olan YGS bugün uygulandı. Ülkemiz genelinde sınava giren tüm üniversite adaylarına geçmiş olsun diyoruz.

Zor ve uzun bir maratondan sonra girilen sınavla birlikte, tüm adayların üzerinden büyük bir yük kalkmış oldu.

ÖSYM sınavdan sonra tüm soruları 14 Mart Pazartesi günü açıklanacağını duyurdu. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra da adaylar, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi www.ais.osym.gov.tr adresinden, T.C. kimlik numaraları ve kişisel şifreleri ile girdiklerinde kendi kitapçıklarını, kendi cevap kağıdı görüntüleri ile kendi kitapçık türünün cevap anahtarını görebilecekler.

Sınavdan çıkan kendi okul öğrencilerimizden ve kurumumuz dışındaki diğer öğrencilerden aldığımız dönütlere göre yapmış olduğumuz tespitlerimizi aşağıda açıklıyoruz:

Yarın (14 Mart Pazartesi) ÖSYM’in tüm YGS sorularının açıklanmasından sonra 2016 YGS ile ilgili olarak daha detaylandırılmış raporumuzu sizinle paylaşacağız.

MATEMATİK BÖLÜMÜ
2016 YGS, 2015 YGS’ye göre daha kolay olmuştur. Matematik soruları geçen senelerde olduğu gibi bilgiyi yorumlama ve mantıksal çıkarıma dayalı sorulardan hazırlanmış ve soru tipini ezberleyen, matematiksel kavramları iyi hazmetmemiş öğrencilerin başarılı olamayacağı bir sınav olmuştur.

Matematik soruları; okuduğunu anlama, yoruma dayalı ve muhakeme yeteneğini ölçen sorulardan oluşmuştur. Yaklaşık 17 soru çok basit ve kısa sürede (her bir soru 15-20 saniyede) çözülebilmesine rağmen özellikle uzun paragraflı problem soruları, anlaşılması zor (3-4 tane), bu yüzden de zaman alan ve sınavın ayırt edici soruları olmuştur.
Hiçbir ayırt edici özelliği olan olmayan Geometri soruları ise (7 soru) matematiğe oranla daha kolay hazırlanmış ve öğrencileri zorlamamıştır.
Müfredat dışı soru sorulmamıştır.

(NESİBE AYDIN MATEMATİK ZÜMRESİ)
FİZİK BÖLÜMÜ


Genel değerlendirme kapsamında, son dört yıldır sınav formatının ekseni dışına taşmayan, sıra dışı soruların olmadığı ve orta düzeyde bir sınav olduğu söylenebilir.
Dört fizik sorusunda çeldiricilerin yüksek olması nedeni ile kavramlar anlaşılmakta zorlanmıştır. Bunun sebebi de soruların bilimsel (fiziksel) düşünebilme yeteneğini ön plana çıkaracak şekilde olmasıdır. 
Bu sınavda fizik branşının nispeten belirleyici olduğu kanaati ön plana çıkmıştır.

(NESİBE AYDIN FİZİK ZÜMRESİ)
KİMYA BÖLÜMÜ

2016 YGS sorularının müfredatı tarayıcı nitelikte olduğu tespit edilmiştir. 2015 YGS ile mukayese edildiğinde sınavın kolay olduğu, çeldirici soruların olmadığı ve bilgi içerikli sorulara ağırlık verildiği tespit edilmiştir. 

(NESİBE AYDIN KİMYA ZÜMRESİ)
BİYOLOJİ BÖLÜMÜ


On üç sorudan on bir tanesi temel bilgileri ölçerken, bir soru bilgi analizi ve yorum gücüne dayanmakta, diğer soru ise sadece yorum gücü gerektirmektedir. Bu sınavda soruların %50’sinden fazlası 9.sınıf müfredatından seçilmiş; 10.sınıftan 1, 11 sınıftan 3 soru, 1 soru ise genel yorum kapsayacak şekilde sorulmuştur. Çeldirici soru yoktur. 

(NESİBE AYDIN BİYOLOJİ ZÜMRESİ)
TÜRKÇE BÖLÜMÜ


Orta zorlukta bir sınav olduğu saptandı. 
Anlam bilgisi ve dil bilgisi sorularının dağılımı önceki yıllarla aynı; yalnızca, son 2 yılda sorulmayan “anlatım bozukluğu” konusunda 2 soru sorulmuştur. 
Gecen yıldan daha kolay bir sınav uygulanmıştır. 

(NESİBE AYDIN TÜRKÇE ZÜMRESİ)
TARİH BÖLÜMÜ

Tarih soruları genel olarak yoruma dayalıydı. Birkaç seçici soru vardı. 2015 YGS’ye göre 11. sınıf konuları ağırlıktaydı. Bununla birlikte, sınavın önceki yıllara benzerlik gösterdiği gözlenmiştir.
Tarih sorularının, sosyal bölümünün belirleyicisi olduğu yönünde bir kanaat oluşmuştur. 

(NESİBE AYDIN TARİH ZÜMRESİ)
COĞRAFYA BÖLÜMÜ:


Coğrafya soruları geçen sene olduğu gibi harita üzerinde bilgi yorumlamaya dayalı sorulardan oluşmaktadır. Konu dağılımı birkaç konu dışında 2015 YGS’ye benzemiştir. 9. ve 10. sınıf konuları eşit dağılıma sahiptir. 

(NESİBE AYDIN COĞRAYA ZÜMRESİ)
FELSEFE BÖLÜMÜ:


YGS 2016 felsefe sorularında ağırlıklı olarak kavram ve akım bilgisi sorulmuştur; bu sınavda müfredat dışı soru sorulmamış, 2015 YGS’de bilgi yorumlamaya yönelik sorular sorulmuşken bu yıl kavram ve akım bilgisi ağırlıklı sorular tercih edilmiştir. 

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BÖLÜMÜ
Sınavın geçen yıla oranla çok zor olduğu belirlenmiştir.
İlk kez bu denli bilgi gerektiren soru sorulmuştur.
Dini ve ahlaki kavram bilgisi olmadan (hatta bir soruda çok ayrıntı olmak üzere; “necasetten taharet” gibi) çözülmesi zor 3 soru sorulmuştur.
2016 YGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları gösteriyor ki, soru sayısı az olsa da Din Kültürü giderek zorlaşmakta ve diğer branşlar kadar önem kazanmaktadır. 


Sevgili öğrenciler, 
YGS, eğrisiyle doğrusuyla geldi ve geçti. Sınavı, beklentisinin altında geçen öğrencinin sınavın yasını tutmasının kendisine bir faydası olmadığı gibi, sınavı, iyi geçenin de mutluluktan rehavete kapılmaması gerekir. Yarından itibaren, 3 ay sonra yapılacak olan LYS konuları ile ilgili programlarınızı yapıp vakit kaybetmeden kaldığınız yerden çalışmaya başlamalısınız.
Her yıl olduğu gibi, bu yıl da asıl belirleyici olan, %60 etkiye sahip olan LYS’ ler olacaktır. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)