adscode
adscode

Öğrenciler, güneş tutulmasını ilgiyle takip etti

Parçalı güneş tutulması, Diyarbakır'dan Eskişehir'e Türkiye'nin dört bir yanından büyük ilgiyle takip edildi. Birçok ilde öğrencilerin de katılımıyla gökyüzü etkinlikleri düzenlendi.

Öğrenciler, güneş tutulmasını ilgiyle takip etti
Türkiye'den Haberler

Diyarbakır'da Ergani Kaymakamlığı ve Belediyesince organize edilen etkinlikte, İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE birimince parçalı güneş tutulması için Hilar Mağaraları ve Çayönü Höyüğü'nün bulunduğu alana gözleme uyumlu teleskop kuruldu, filtreli camlara sahip gözlükler dağıtıldı.

Alana gelen öğrenciler ve vatandaşlara, öğretmenler tarafından bilgilendirme ve çıplak gözle izleme yapmamaları konusunda uyarı yapıldı.

Alanda bulunanlar, teleskopla parçalı güneş tutulmasını gözlemledi.

Şırnak

Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğünce de Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte, öğrenciler kitap okudu, güneş ve gezegenler hakkında bilgilendirildi.

Öğrenciler, parçalı güneş tutulmasını teleskopla takip etti.

Fen Bilimleri öğretmeni Erdem Bakkal, güneş tutulmasını ilk ve ortaokul öğrencilerine canlı olarak göstermek amacıyla böyle bir etkinliği gerçekleştirdiklerini söyledi.

Gökyüzü etkinlikleri kapsamında ilçe ve köylerde de organizasyonlar yaptıklarını aktaran Bakkal, etkinliğe 200 öğrencinin katıldığını belirtti.

Cumhuriyet Ortaokulunda okuyan Rüya Tatar da bilimle alakalı kitap okuduğunu ve güneş tutulmasını teleskopla izleme şansı bulduğunu ifade ederek, "Çok güzel bir etkinlik oldu. Öğretmenlerime çok teşekkür ediyorum. Çok faydalı bilgiler öğrendik." dedi.

Siirt

Siirt'te ise Mehmetçik İlkokulu öğrencileri, güneş tutulmasını izlemek için okul bahçesinde toplandı.

Öğrenciler, öğretmenleri tarafından çeşitli malzemelerden yapılan gözlük ve mor kalıptan tutulmayı gözlemledi.

Sınıf öğretmeni Semra Tunç Öner, gazetecilere, öğrencilerle günler öncesinden güneş tutulmasını izlemek için hazırlık yaptıklarını belirtti.

Öner, "Güneş tutulmasına denk gelen fen bilimleri dersimizi bahçede işledik. Öğrencilere önce güneş tutulmasını anlattım sonra da hazırlanan mor koruyucu malzemeyle güneşi gözlemledik. Çocuklarımız için güzel bir deneyim oldu." ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Gülbahar Balık da güneş tutulmasını izlerken keyifli dakikalar geçirdiklerini belirtti.

Mardin

Mardin'de, Ay'ın Güneş ve Dünya'nın arasına girmesiyle oluşan doğa olayını öğrenciler güneş dürbünü ile takip etti.

Prof. Dr. Aziz Sancar Bilim ve Sanat Merkezi bahçesinde yapılan etkinlikte, öğrencilere uzay ve gözlem evinde güneş ve gezegenler hakkında bilgi verildi.

Parçalı tutulma gerçekleştiğinde öğrenciler güneş dürbünü ile anı gözlemledi.

Merkez Müdürü Ahmet Gönenç, güneş tutulmasını öğrencilerin canlı gözlemlediğini belirterek, yararlı bir etkinlik yaptıklarını aktardı.

Eskişehir

Eskişehir'in Beylikova ilçesindeki gözlem etkinliği öncesinde öğrencilerin çektiği ay fotoğrafları sergilendi.

İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Beylikova Fen Lisesi Astronomi Kulübü üyelerinin fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışında, öğrencilerin her bilim koluna olduğu gibi astronomiye de meraklı olmalarının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Gök biliminin önemine işaret eden Töre, "Gelecek yaşamın ayda aranacağı, gezegenlerde aranacağı araştırılıyor. Bizim de buradan ünlü gök bilimcilerini yetiştirmek en büyük hedefimizdir. Bu konuda hizmetlerinizin gelişiminde, laboratuvarlarınızın araç ve gereçlerinin gelişiminde çocukların huzurunda size söz veriyorum. Ne ihtiyacınız varsa bu okulun biz İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak karşılamaya hazırız." dedi.

Lisenin biyoloji öğretmeni Erdal Karataş ise parçalı güneş tutulmasını anlık olarak teleskopla izlemek için bir araya geldiklerini ifade etti.

Güneşin kısmen ay tarafından kapanacağını anlatan Karataş, "Ay, dünya ve güneş arasına girecek. Şu anda tam kapanma gerçekleşmiyor. En son 17 yıl önce gerçekleşmişti. Biz sadece yüzde 40'ını yani yarısına yakınını gözlemleyebileceğiz. Yani Kuzey Yarımküre'de ancak bu kadar oluyor. Sergimiz için ayın evrelerinin fotoğraflayabildiğimiz kadar fotoğrafladık. İlerleyen dönemlerde gezegen fotoğrafçılığına başlayacağız." diye konuştu.

Konuşmaların ardından İl Milli Eğitim Müdürü Töre ve Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp tarafından fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

Etkinlikte öğrenciler, parçalı güneş tutulmasını teleskopla gözlemledi.

Kütahya

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde parçalı güneş tutulması, kent merkezinde vatandaşlar ve fotoğraf tutkunları tarafından izlendi.

Kentteki bazı okullardan öğrenciler alanda toplanarak güneş gözlükleriyle tutulmayı gözlemledi.

Şanlıurfa

Dicle Mahallesi'nde sıcak kaynak ustası Sefer Yılmaz, okuldan gelen oğlunun güneş tutulması olacağını söylemesi üzerine işi bırakıp boş bir alana geçti.

Kaynak yaparken kullandığı maskeyi alan Yılmaz, güneş tutulmasını parktaki çocuklar ve kardeşleriyle birlikte izledi.

Güneşin tutulma anlarına şahitlik edenler, şaşkınlığını gizleyemedi.

Güneş tutulmasını ilk defa izlediğini belirten kaynak ustası Sefer Yılmaz, "Ben kaynak ustasıyım, kaynak yaparken ışığı maske ile engelliyoruz. Ben de gerçekten güneş tutulması var mı diye merak edip maskeyle baktım. İzlediğimde güneşin üçte birinin kapandığını ve tutulduğunu gördüm. Maske ile daha net görülüyordu, çünkü güneş ve maskenin ışığı aynı gibi." dedi.

Kaynak ustası Zülfikar Yılmaz da güzel anlara şahitlik ettiklerini belirtti.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)