adscode
adscode

Öğrenciler için 10 adımda ucuz seyahat

Gezmek sadece çok parası olanların hakkı değil. Eğer önceliğiniz lüks değilse gezinizi ucuza getirmenin birçok yolu var. Erken rezervasyon şart, ulaşımı gece yaparak otel parasından kâr edebilir, sezon dışı seyahatle daha ucuza gezebilirsiniz

Öğrenciler için 10 adımda ucuz seyahat
Seyahat
Güncelleme : 23-Apr-22 21:13

OZAN ÖMER KADÜKER-MİLLİYET

Gezmek herkesin hayali. Ancak pek çok kişi, fazla para gerekiyor diye bu hayalini erteliyor. İyi bir araştırmayla ve konfordan biraz fedakârlık yapıldığında dünyayı tanımak için çok paraya ihtiyacınız yok. Son yıllarda genç gezginler, bunu çok iyi ispatladılar. Tabii bunun bazı kuralları var. Sizin için onları derledik:

Rotayı doğru çizin
Hangi noktadan başlayacağınız, hangi noktada aktarma yapacağınız, ne kadar vakit geçireceğiniz gibi konuları önceden belirleyin. Böylelikle hem zamandan hem paradan tasarruf edersiniz. Farklı ulaşım araçlarını ve saatlerini inceleyerek ona göre bir plan yapın. Ayrıca direkt ulaşım her zaman ucuz olmayabiliyor, aktarmalı ulaşımı da göz önünde bulundurun. Böylelikle rotanıza yeni bir şehir de ekleyebilirsiniz.
Erken rezervasyon şart
Tur şirketleri erken rezervasyonlarda, ciddi indirimler yapıyor. Kendi imkânlarınız gidecekseniz de 5-6 ay öncesinden ulaşım ve konaklama işlemlerini halledin. Havayolu şirketleri, zaman zaman yurtdışı ve yurtiçi için sınırlı sürelerde kampanyalar düzenliyor. Bu kampanyalarda hayal edemeyeceğiniz rakamlarla, hayalinizdeki ülkelere gidebilirsiniz.
Zamanı iyi seçin
Gideceğiniz ülkenin resmi, dini bayramlarını, özel günlerini araştırın. Bu tarihlerde ulaşımdan konaklamaya hem yer bulmakta zorlanırsınız hem de normalden fazla ücret verirsiniz. Amacınız festival, spor karşılaşmaları gibi etkinlikleri görmek değilse o tarihlerden uzak durun. ‘Her türlü gezerim, yağmur çamur dinlemem’ diyorsanız da sezon dışı tarihleri tercih ederek her konuda kâr edersiniz.
Fazla eşya taşımayın
Gezinizde ne kadar az eşya götürürseniz, o kadar avantajlısınız. Çünkü uçaklarda çantanızın ağırlığına göre ek ücret talep ediliyor. Ayrıca otelde kalmadığınız zamanlarda gezerken çantanızı emanet noktalarına bırakmak için para vermek zorunda kalabilirsiniz.
Ücretsiz konaklayabilirsiniz
Kalacak yer önemli fakat amacınız gezmekse otele sadece gece gelecekseniz. Bu nedenle ucuz otellerde, pansiyonlarda kalabilirsiniz. Gezginler genelde 4-8 kişilik odaların olduğu hostellerı tercih ediyor. Ayrıca Couchsurfing gibi insanların birbirine yardım etmesi konsepti üzerine kurulmuş konukseverlik platformları bulunuyor. Bu şekilde insanlar birbirlerine konaklama ya da rehberlik konularında ücretsiz şekilde destek oluyor. Ayrıca kalabalık gruplar için ev kiralamak otelde kalmaktan daha ucuza geliyor. Örneğin airnb.com sitesiyle bütçenize göre ağaç evlerden villalara kadar her türlü ev veya oda bulabilirsiniz. Doğa gezileriniz için ise çadır en güzel seçeneklerden biri.
Parayı çevirirken dikkat
Para çevirme işlemini havalimanı, tren istasyonu gibi turistlerin ilk geldiği yerlerde yaptırmamaya çalışın. Bunun yerine şehir merkezindeki dövizcilerde çevirebilirsiniz. Böylelikle kur farkına fazla paranız gitmez. Bu noktada dolandırılmamak için makbuz veren yerleri tercih edin.
Yemeği ucuza getirin
Gittiğiniz şehrin meşhur yemeklerini yemeden dönmeyin. Ancak yemek yenecek yerleri iyi seçmelisiniz. Sadece isim olarak meşhur olan, turistlerin gözde mekânları hep daha pahalıdır. Bunlar yerine o şehirde yaşayan insanların tercih ettiği mekanları öğrenin. Ayrıca ucuz yemeğin ve şehrin kültürünü anlamanız için en doğru adres sokak lezzetleri. Ucuz marketlerden aldığınız sandviç, konserve tarzı gıdalarla da en azından bir öğünü geçiştirebilirsiniz.
Hem çalışın hem gezin
Bazı gezginler uzun süreli gezileri için işlerini internetten yapıyor, okuldaki derslerini online olarak alıyorlar. Ayrıca gezerken para kazanmanın da yolları var. Örneğin gittiğiniz ülkelerde ürettiğiniz ürünleri satabilirsiniz. Bir internet sitesi kurarak gezdiğiniz yerleri yazabilir, Youtube kanalıyla videolar paylaşarak gelir elde edebilirsiniz. Yine çektiğiniz fotoğrafları stok siteleri başta olmak üzere satabilir, her işi yaparım diyorsanız, kafeler başta olmak üzere günlük çalışabileceğiniz, pek çok seçenek var. Çaldığınız bir müzik aleti varsa sokak sanatçılığı yapabilirsiniz. Gerisi sizin hayal gücünüze kalmış. Bu tarz işlerle dünyayı gezen birçok gezgin var.

Ulaşım için seçenek çok
Havayolu şirketlerinin erken rezervasyon fırsatlarının yanı sıra bilet alırken gittiğiniz şehir merkezinde ya da yakın başka bir şehirde havalimanı var mı araştırın. Bazen aynı şehirdeki havalimanlarında bile çok ciddi fiyat farkları oluyor. Biletlerinizi gidiş dönüş olmak üzere, hafta içi, çok geç veya erken saatlere alırsanız da indirimli uçabilirsiniz. Bunun dışında tren, gemi, otobüs gibi diğer ulaşım seçeneklerini de incelemelisiniz. Interrail bileti alarak Avrupa'nın 30 ülkesinde 5 gün ile 1 ay arasında trenle sınırsız gezebilirsiniz. Ucuz yolculuğun bir diğer yolu ise yol arkadaşlığı. Eğer arabayla gidecek veya kiralayacak kadar arkadaşınız yoksa yol arkadaşı bulmanızı sağlayan BlaBlaCar gibi internet siteleri var. Böylelikle masrafları bölüşebilirsiniz. Ulaşımı tamamen bedavaya getirmek isteyenler için ise otostop her dönemin vazgeçilmezi. Otostopla gezerek ulaşımı hem bedavaya getirir hem de yeni insanlar tanıyabilirsiniz. Ama burada güvenliğe dikkat!

İletişim için ücretsiz uygulamalar
Yurtdışı gezilerinden dönünce sürprizlerle karşılaşmamak için kullandığınız GSM hattının yurtdışı paketlerinden satın alın. Bazen buna dikkat etmedikleri için binlerce liralık faturalar ödemek zorunda kalanlar olabiliyor. Uzun süreli kalacaksanız ya da hattınızın çekmediği bir ülkeye gittiyseniz, o ülkenin telefon hattını alabilirsiniz. Fakat bunları yapmadan iletişim kurmanın yolları da var. Telefonunuza Skype, Viber, Tango, Whatsapp, Facebook Messenger gibi uygulamaları indirerek ücretsiz olarak sesli, görüntülü, yazılı iletişim kurabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey internet bağlantısı. Otellerin, cafelerin wi-filerini kullanabileceğiniz gibi birçok ülkede kamuya açık yerlerde ücretsiz internet bulunuyor. Ayrıca ‘wi-fi finder’ gibi telefon programlarıyla yakınlarda şifresiz internet bağlantılarını bulabilirsiniz. Eğer sadece bu şekilde iletişim kuracaksanız telefonunuzun mobil verisini kapattığınıza emin olun.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)