adscode
adscode

Öğrenciler, liselere geçiş sistemini oyladı! İşte sonuçlar

Özel Küçükyalı Tekden Ortaokulu ve TÜZDEV 8’inci sınıf öğrencileri, MEB tarafından kaldırılan TEOG yerine kullanılabilecek sistemleri, düzenledikleri bir çalıştay ile irdeledi.

Öğrenciler, liselere geçiş sistemini oyladı! İşte sonuçlar
Eğitim
Türkiye Üstün Zekâlı ve Dâhi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) ve Tekden Eğitim Kurumları 8’inci sınıf öğrencileri, liselere geçiş sistemi üzerine 25-26 Eylül tarihlerinde bir çalıştay düzenledi. Yapılan çalıştayda öğrenciler sunulan her bir önerinin güçlü ve zayıf yönlerini bulmaya çalışarak, zayıf yönlerinin nasıl giderilebileceği üstünde müzakere etti. Öğrenciler ayrıca, liselere geçiş sistemiyle ilgili kaygılarını ve endişelerini sorular yönelterek çalıştayda dile getirdi.

Çalıştayda gerçekleştirilen müzakereler sonucunda, sınavlı ve sınavsız geçiş olmak üzere öğrencilerin önerileri iki ana başlık altında toplandı. Tekden ve TÜZDEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Tekden, “Yapılan oylamada 92 öğrenciden 55’inin ‘2017-2018 eğitim öğretim yılında 8’inci sınıfta okumakta olan öğrenciler için TEOG sistemi devam etmeliydi.’ düşüncesinde olduğu ifade edilmiştir. Bununla birlikte öğrenciler 8 farklı geçiş sistemi önermişlerdir” dedi.

Oy çokluğuyla iki öneri kabul edildi
Yapılan çalıştay sonucunda öğrencilerin oy çokluğuyla iki öneriyi de kabul ettiğini aktaran Kemal Tekden, “Bazı özelliği olan ve bir tema üzerine yoğunlaşmış liselere sınavla veya yetenek sınavı ile  geçiş sağlanmalıdır. Diğer büyük çoğunluk öğrencilerin ise il veya ilçelerinde adreslerine en yakın lise türlerine kayıt yaptırması ve liselerde alt programlar (sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil gibi) oluşturmak suretiyle, 10 veya 11’inci sınıfta öğrencilerin ilgileri doğrultusunda alt programlara geçiş okul yönlendirme raporu ile sağlanmalıdır” açıklamasını yaptı.


Üstün birey olarak tanılanmış öğrencilerin ilgi alanlarına öncelik verilmeli

Diğer bir önerinin de üstün birey olarak tanılanmış öğrencilere ilgi alanlarına göre öncelik tanıyan sınavsız geçiş sistemi olduğunu söyleyen Kemal Tekden, “Fen liselerine geçişte ortaokuldaki fen bilimleri, matematik, teknoloji ve tasarım derslerinin yıl sonu ortalamaları 6, 7 ve 8’inci sınıfta en az 85 olması koşulu ile bilimsel çalışmalara katılım, proje görevleri, ürün dosyası, teknolojiye yatkınlık ve ilgisi ile birlikte geçiş sağlanmalıdır. Sosyal bilimler liselerine geçişte ortaokuldaki Türkçe, sosyal bilimler, matematik derslerinin yıl sonu ortalamaları 6, 7 ve 8’inci sınıfta en az 85 olması koşulu ile sözel ders grubu ve matematik alanında proje çalışmalarına katılım, ürün dosyası ile birlikte, spor-sanat-yetenek liselerine de beceri uygulaması ve mülakat ile geçiş sağlanmalıdır. Üstün birey olarak tanılanmış öğrencilere ise bu okullara geçişte ilgi alanları doğrultusunda öncelik hakkı verilmelidir. Diğer öğrenciler ise adresine en yakın liselere ve imam hatip liselerine geçiş sağlamalıdır” dedi.


Sınavın kaldırılmasına sevinenleri belirsizlik korkuttu
Çalıştaya katılan öğrencilerin ‘TEOG kaldırıldı’ haberine sevinemediklerini ifade eden Kemal Tekden, bunun nedenlerini öğrencinin mevcut liselerin puan algısıyla kötü bir okula kayıt yaptırma endişesi, istemediği bir okula yerleşme korkusu ve bundan sonra nasıl bir sistem gelecek endişesi taşıması olarak gösterdi. Tekden, çalıştayda sınavın kaldırılmasına sevinen öğrencilerin de liseye nasıl gideceklerinin belirsiz olması nedeniyle endişe duydukları, bunun için bir an önce belirsizliğin giderilmesi gerektiği yönünde açıklama yaptı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)