adscode
adscode

Öğrenciler Work and Travel için harekete geçti

Covid-19 pandemisi dünyadaki pek çok dengeyi değiştirdi… Bu değişimden eğitim ve uluslararası değişim programları da etkilendi.

Öğrenciler Work and Travel için harekete geçti
Eğitim

Geçtiğimiz yıla kadar Work and Travel’a katılarak yaz aylarını hem çalışarak hem gezerek değerlendiren gençler, vize kısıtlamaları dolayısıyla son iki dönemdir bu haklarından mahrum kaldı…

Hal böyle olunca Türk gençleri seslerini ABD’ye duyurabilmek ve vize işlemlerini başlatabilmek için sosyal medya atağına geçti. Türk gençleri ABD Konsolosluğu’nun dikkatini çekmeyi başardı fakat onları gözü daha yüksekte... Amaçları Amerikan Başkanı Joe Biden’a ulaşmak…


Amerika Birleşik Devletleri’nin tüm dünya gençleri için düzenlediği Work and Travel değişim programı her yıl 150 bine yakın öğrencinin rüyalarını gerçeğe dönüştürüyordu…1960’lardan bu yana düzenlenen programa Türkiye’den her yıl yaklaşık 6 bin öğrenci katılmaktaydı. Bu öğrenciler Work and Travel değişim programı sayesinde hem çalışabiliyor hem de Amerika’yı keşfedebiliyordu… Bu durum Covid-19 salgını dolayısıyla geçtiğimiz yaz sekteye uğradı. Bu yaz ki durum ise vize görüşmelerinin açılıp açılmamasına bağlı. Öğrenciler kaderlerini sadece yetkililerin kararlarına bağlamamak için ipleri ellerine alıp, seslerini Amerika’ya duyurmaya karar verdiler. Öğrenciler son iki haftadır Twitter’de attıkları İngilizce ve Türkçe twitler ile TT olmayı başararak seslerini Amerika’ya ulaştırma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

 

Öğrenciler Work And Travel Konusunda Neden Bu Kadar Israrcı?

Öğrenciler öncelikli olarak “Dünyadaki en popüler öğrenci değişim programlarından olan Work and Travel Programına katılmak bizim de hakkımız” diyor. Dünyadaki diğer gençlerin katılabildiği programa; Türkiye’ye uygulanan vize kısıtlaması dolayısıyla Türk gençleri katılamıyor. Bulgaristan, Sırbistan gibi ülkelerin vize başvurusu yapabildiği programa maalesef Türkiye’nin başvuru yapması şu an için mümkün değil. Öğrenciler bu ayrımın ortadan kalkmasını ve J1 öğrenci vizelerinin açılmasını talep ediyorlar.

Work and Travel öğrenci değişim programına katılmak isteyen üniversite son sınıf öğrencilerden Altan Arslan; “Biz aslında hakkımız olanı istiyoruz. Bulgaristan ve Sırbistan’daki öğrenciler; 1 Nisan itibariyle öğrenci vizesine başvurup Work and Travel’a katılabiliyor. Biz neden katılamıyoruz? Yetkililere bunu soruyoruz aslında… Hepimiz Work and Travel’da çalışacağımız işlerimizi bulduk, mülakatları yaptık, kabullerimizi aldık. Nerede konaklayacağımız bile belli. Açık tarihli uçak bileti alan arkadaşlarımız bile var… Amerika’daki işverenler Türk öğrencileri tercih ediyor. Çünkü biz çok çalışıyoruz, güler yüzlüyüz…Türkiye’den giden arkadaşlarımızın çoğunun 2 işte birden çalıştığı oluyor. En çok bahşişi biz alıyoruz çünkü çalışmayı diğerlerine göre daha çok seviyoruz. Durum böyleyken neden vize görüşmelerini açmıyorlar bunu merak ediyoruz. İnanıyoruz ki yetkililer sesimizi duyacak” dedi.

Diğer bir öğrenci ise “Biz Twitter’da çok yoğun faaliyetteyiz. 2 haftadır İngilizce ve Türkçe attığımız twitlerle TT listesine giriyoruz. Hatta ABD Konsolosluğu bizim twitlerimizi gördü ve geri dönüşte bulundu. İnanıyoruz ki Amerika’daki yetkililerde taleplerimizi görecek ve bu eşitsizliğe son verecek. Amacımız kimseyi kırmadan, üzmeden sesimizi duyurmak. Onlar da bizi üzmesinler istiyoruz” diyerek taleplerini dile getirdi.
Emre Eroğlu isimli öğrenci ise “Konsolosluklar kapanalı neredeyse 1 yıl oldu, bu süreçte tüm dünya pandemi konusunda bilinçlendi. Ülkeler çeşitli normalleşme planları ile hayata dönmeye başladı. Hepimiz Amerika’yı seviyoruz ve bu yaz orada olmak istiyoruz. Eğer bu yaz da program gerçekleşmeyecekse hem programın hem de Amerika’nın imajı zedelenecek. İki ulus arasında köprü görevi gören biz gençleri daha çok seyahat etmeye, daha çok keşfetmeye ve daha çok bir araya gelmeye teşvik etmenizi bekliyoruz. Amacımız sesimizi Amerika Başkanı Joe Biden’a bile duyurmak. Biz amacımıza ulaşacağız” dedi.

“Bulgaristan’a Vize Var Bize Niye Yok?”

Konu hakkında bir de mektup yayınlayan öğrenciler mektuplarında Bulgaristan’a tanınan şansın kendilerine niye tanınmadığını soruyor. Öğrenciler Bulgaristan’da 1 milyon kişide bin 620 ölüm varken, Türkiye’de 1 milyon kişide 345 ölüm olduğunu söylüyor. Bulgaristan’da 1 milyon kişide 40 bin vaka görülürken, Türkiye’de 1 milyon kişide 33 bin vaka görüldüğünü vurguluyorlar. Rakamların altını çizen öğrenciler programa başvuran tüm gençlere eşit şartlarda davranılması gerektiğini belirtiyorlar.

Biden’a Seslerini Duyurmak İçin Bir de Mektup Kampanyası Düzenlediler…

Öğrenciler sadece Amerikan Konsolosluğuna ulaşmakla kalmak istemiyor... Onların asıl amacı Amerika’daki yetkililere seslerini duyurabilmek. Bunun içinde en tepe noktaya ulaşmayı hedefliyorlar. Yani Amerikan Başkanı Joe Biden’a…

Öğrenciler Joe Biden’a ulaşmak için düzenledikleri mektup kampanyasında; Amerika’nın Eski Başkanı Donald Trump döneminde gelen kısıtlamaların hala geçerli olmasının gereksiz olduğundan bahsediyor. Öğrenciler; Amerikan Başkanı Joe Biden’dan uluslararası değişim programlarını desteklemesini ve öğrenci vizelerinin önünü açmasını rica ediyor.

Konu hakkında konuşan Altan Arslan, “Pandeminin ortaya çıktığı geçtiğimiz seneden bu yana Amerika’dan güzel haber bekliyoruz. Bu sene üniversitedeki son senem. Bu seneden sonra Work and Travel’a katılamayacağım. Geçtiğimiz yıllarda Work and Travel’a katılan arkadaşlarımın kendilerini nasıl geliştirdiğini gördüm. Hem İngilizceleri gelişti hem de para kazandılar” dedi.

Bir diğer son sınıf öğrencisi ise “Work and Travel’ı sadece gezme programı olarak görmüyorum. Bu program aynı zamanda iş deneyimi de sağlıyor. Biz üniversiteden mezun olunca mülakatlarda iş deneyimi soruyorlar. Bu deneyime yurtdışında sahip olmak istiyorum. İşverenlerin yurtdışı iş deneyimi olanları daha çabuk işe aldıklarını biliyoruz, okuyoruz. Ben bu yüzden Work and Travel şansımı kaybetmek istemiyorum. Umarım sesimiz duyulur ve vize görüşmeleri kısa sürede başlar” dedi.

Work and Travel Nedir?

Work and Travel öğrenci değişim programı dünyadaki tüm gençlere sunulan bir çalışma ve kültürel değişim programıdır. Programa her yıl dünyanın dört bir yanından 150 bine yakın öğrenci katılır. Programa en çok Rusya, Çin, Ukrayna, Türkiye, Jamaika, Bulgaristan ve Brezilya’dan öğrenciler katılır. Türkiye’den her yıl 6 bine yakın öğrenci Work and Travel programına katılmaktadır. Öğrenciler program kapsamında 3 ay boyunca Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışma ve bir ay da seyahat etme hakkı kazanır.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)