adscode
adscode

Öğrencilerin tercihi Almanya, Fransa ve Hollanda

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak ülkelere göre eğitim alan öğrenci sayısı en yüksek ilk üç ülkenin Almanya, Fransa, Hollanda olduğunu açıkladı.

Öğrencilerin tercihi  Almanya, Fransa ve Hollanda
MEB
Güncelleme : 19-May-22 12:55

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurtdışında eğitim alan öğrenciler ve yurtdışında görev yapan öğretmenlerle ilgili sayısal verilerin açıklanması istemiyle Milli Eğitim Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Önergeyi yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak ülkelere göre eğitim alan öğrenci sayısı en yüksek ilk üç ülkenin Almanya, Fransa, Hollanda olduğunu açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti:

“Ülkemiz vatandaşı olup yurt dışında ilkokuldan üniversiteye kadar öğrenci olarak öğrenimi sürdüren kaç kişi vardır? MEB’ bağlı yurt dışında faaliyette olan okul var mıdır?

Yurt dışında eğitim için görev yapan öğretmen var mıdır, sayısı nedir? Ülkelere göre en çok Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olarak eğitim alan öğrenci varlığı en yüksek ilk üç ülke hangisidir?”

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yurtdışında görevlendirilecek personelin; Dışişleri Bakanlığı koordinesinde ve Hazine ve maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı temsilcilerinden oluşan Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından belirlendiğini ifade etti.

Yurt dışında görevlendirilecek öğretmen ve okutmanların, Komisyon tarafından mesleki yeterlilik ve temsil yeteneği sınavına tabi tutulduğunu anlatan Bakan Özer, “Mesleki yeterlilik sınavında başarılı olanlar temsil yeteneği sınavına alınır. Komisyon tarafından yapılan temsil yeteneği sınavında başarılı olan öğretmen ve okutmanlar yurt dışında görevlendirilmeye hak kazanır” açıklamasında bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak ülkelere göre eğitim alan öğrenci sayısı en yüksek ilk üç ülke Almanya, Fransa, Hollanda’dır” ifadelerini kullandı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorularda rakamsal verilere dayalı bilgi vermekten bakanlık kaçınmıştır.Yurt dışında Türkiye Cumhuriyet Vatandaşı öğrenci sayısı ve öğretmen sayısı Bakanlık verilerinde yokmudur? En azından yurt dışında öğrenim gören ya da öğretmen olarak görev yapanların bilinmemesi olasımıdır? Yine MEB bağlı yurt dışı okul var mıdır? Bu sorular eğitim açısından ülkemizin yurt dışı durumunun görülmesi ve bilinmesi adına önemlidir .Yurt dışında en çok eğitim gören T.C vatandaşı öğrenci varlığı bilinen ülkeler varsa eğitim gören öğrenci sayısı da biliniyor olmalıdır” dedi.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)