adscode
adscode

Öğrencilerin yardım seferberliği sürüyor

Türkiye genelinde öğrenciler depremzedeler için çalışıyor.

Öğrencilerin yardım seferberliği sürüyor
Türkiye'den Haberler
Güncelleme : 17-Feb-23 12:39

Öğrencilerin çalışmaları şöyle:

Muş'ta meslek lisesi öğrencileri, depremzedeler için soba üretiyor
Muş'ta meslek lisesi öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremden etkilenenler için soba üretiyor.

Milli Eğitim Bakanlığının talimatları üzerine, Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Bölümü öğretmen ve öğrencileri, depremzedelerin ısınma ihtiyacının karşılanması için çalışma yürütüyor.

Okulun Metal Bölümü atölyesinde temin edilen malzemelerle çadırda kullanıma uygun üretilen sobalar, AFAD koordinasyonunda deprem bölgelerine gönderiliyor.

Çalışmaları inceleyen İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, gazetecilere, "asrın felaketi" olarak nitelenen depremden etkilenenlerin ihtiyaçlarını gidermek amacıyla çadırda kullanılacak sobaları lise öğrencilerinin destekleriyle üretmeye çalıştıklarını söyledi.

Üretilen sobaların bir kısmını depremzedelere gönderdiklerini ifade eden Kıvanç, şöyle konuştu:

"Bakanlığımızın talimat ve destekleriyle Muş, Malatya ile kardeş il olarak seçildi. Biz de ürettiğimiz sobaları en yakın ilimiz olan Malatya şehrine göndermekteyiz. Burada emeği geçen başta yönetici, öğretmen ve öğrencilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Öğrencilerimiz gece ve gündüz çalışarak vardiyalı şekilde soba üretecekler. Bizler de depremzede vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde ulaştıracağız. Bugüne kadar 70 soba Adıyaman'a, 70 soba da Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesine gönderildi."

Metal Bölümü Şefi Veysel Bulak ise okul bünyesinde daha önce döner sermaye kapsamında üretim yaptıklarını aktardı.

Milli Eğitim Bakanlığının tüm illere, depremzedelere soba üretimi için talimat gönderdiğini belirten Bulak, "Bu kapsamda okulumuzda deprem bölgesi için soba üretimi yapıyoruz. Öğrencilerimizle birlikte seri üretime geçtik. Günde ortalama 40 soba üretiyoruz ve AFAD İl Müdürlüğüne teslim ediyoruz." dedi.

Metal bölümü öğrencisi Menderes Erim de "Öğretmen ve arkadaşlarımızla depremde etkilenen vatandaşlar için soba üretiyoruz. Bu sobalar deprem bölgesine gönderilecek." diye konuştu.

Meslek lisesi öğrencileri ve öğretmenlerinden depremzedelere yardım eli

Meslek liseliler, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) "Meslek Lisesi Öğrencileri Hayata Dokunuyor Projesi" ile Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlere yardım elini uzattı.

Proje kapsamında, okudukları alanlara göre çeşitli projelerde görev alan meslek liseliler, Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından da afetzedelere yardım eli uzatmak için seferber oldu.

Deprem bölgesi dışındaki meslek liselerinde görevli 1300 öğretmen ile 1500 öğrenci tarafından hazırlanan yiyecek, içecek, battaniye, kıyafet, tulum gibi malzemelerin olduğu yardım paketleri depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere AFAD işbirliğinde deprem bölgesine gönderildi.

Öte yandan meslek lisesi öğrencileri, deprem bölgesinden gelenlere yönelik de çeşitli yardım etkinliklerinde görev aldı.

Toplumda ihtiyaç sahiplerinin gereksinimlerinin giderilmesini sağlamak, toplum içerisinde örnek olarak hassas ve duyarlı bireylerin sayısını artırmak ve yardımlaşmanın önemini kavratmak amacıyla yürütülen "Meslek Liseliler Aileler ile Buluşuyor" projesinin kapsamı, bu eğitim öğretim yılı başında genişletilerek, "Meslek Lisesi Öğrencileri Hayata Dokunuyor Projesi" başlatılmıştı.

Üniversite öğrencileri YKS'ye hazırlanan depremzedelere ücretsiz mentorluk yapacak

İstanbul'da bir grup üniversite öğrencisi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) hazırlanan depremzede öğrencilere destek olmak amacıyla proje başlattı.

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde YKS'ye hazırlanan birçok öğrenci, evlerinin yıkılması ya da hasar alması nedeniyle sınava hazırlandıkları kitaplarına ulaşamazken motivasyonları da olumsuz etkilendi.

İstanbul'da yaşayan bir grup üniversite öğrencisi, gönüllü olarak, YKS'ye hazırlanan öğrencilere ücretsiz mentorluk ve kaynak kitap desteği sağlayan "12 Mentorluk" adında bir proje başlattı.

Sınava hazırlanan öğrencilerin yaşadığı stresin ve zorlukların en aza indirilmesi hedeflenen proje için bir araya gelen gönüllü gençler, Maltepe'de bir okulun bilgisayar sınıfında kurdukları atölyede hazırlıklarını sürdürüyor.

Proje, 20 Şubat'ta faaliyete geçecek

Proje Koordinatörü İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi İbrahim Hakkı Ertürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pandemi sürecinde öğrencilere yönelik bir şeyler yapmak amacıyla sosyal medyada "Sekiz 12 SU" adında, öneri, motivasyon ve mizahi içerikler üreten gönüllü bir ekip kurduklarını söyledi.

Depremzede öğrencilere nasıl fayda sağlayabileceklerini tartışırken bu proje fikrinin geliştiğini belirten Ertürk, "Üniversite sınavına hazırlanırken bize mentorluk desteği çok faydalı olmuştu. O yüzden yakın zamanda üniversite sınavına giren ve derece yapan öğrenciler olarak biz de bu sistemi kurmaya karar verdik." dedi.

Afetten etkilenen öğrencilerle daha etkili ve düzgün bir iletişim kurabilmek için psikolojik danışmanlarla ve psikologlarla çalıştıklarının altını çizen Ertürk, "Kitap fiyatları çok pahalı olduğu için de bir kitap zinciri oluşturduk. Kurduğumuz web sitesi üzerinden kitap bağışında bulunabilir ya da ihtiyacınız olan kitabı temin edebilirsiniz. Bu projeyle gönüllüler ve depremzede öğrenciler arasında adeta köprü görevi görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Kurulan web sitesinden mentorluk başvurusu yapılabildiği gibi mentor desteği almak isteyen öğrencilerin de ilgili formu doldurarak talepte bulunabileceğini anlatan Ertürk, depremzede öğrencilerin üniversite sınavına kadar ücretsiz mentorluk hizmetinden faydalanabileceğini kaydetti.

Ertürk, projenin 20 Şubat'ta faaliyete başlayacağını sözlerine ekledi.

Isparta'da öğretmen ve öğrenciler depremzedeler için uyku tulumu üretiyor
Isparta'da halk eğitim merkezlerinde görevli öğretmen ve usta öğreticiler ile öğrenciler, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen afetzedeler için uyku tulumu üretmeye başladı.

Eğirdir, Gelendost ve Yalvaç ilçelerindeki halk eğitimi merkezlerinde çalışanlar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde depremzedelerin acil ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışma başlattı.

Müdürlük tarafından uyku tulumu için gerekli kumaş ve malzemeler tedarik edilerek halk eğitimi merkezlerine ulaştırıldı.

Merkezlerde görevli öğretmen ve usta öğreticiler ile öğrencilerin gönüllü olarak çalışmasıyla atölyelerde uyku tulumlarının dikimine başlandı.

Sıfırın altında 20 dereceye kadar hava şartlarında kullanılabilecek 2 bin 300 uyku tulumu kısa sürede tamamlanarak deprem bölgesine gönderilecek.

Adana'da üniversite öğrencileri depremzede çocuklar için moral etkinliği düzenledi
Adana'nın Kozan ilçesinde, yakınlarının yanına gelen depremzede çocuklar için gönüllü üniversite öğrencileri tarafından moral etkinliği yapıldı.

Üniversitelerde bahar dönemi için uzaktan eğitim kararı alınması üzerine memleketi Kozan'a dönen Karabük Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi Gamze Nur Azgın, kendisi gibi memleketlerine dönen arkadaşları ile iletişime geçti.

Azgın, 5 arkadaşıyla bir araya gelerek Karacaoğlan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden temin ettikleri palyaço kıyafetlerini giyip, Tavşantepe Mahallesi'nde yakınlarının yanına yerleşen 30 depremzede çocuğu eğlendirdi.

Öğrenciler, bir hayırseverin de destek verdiği etkinlikte çocuklarla oyunlar oynadı, yüzlerini boyadı, ikramlarda bulundu.

Gamze Nur Azgın, AA muhabirine, yaşanan afetten etkilenen çocukları eğlendirmek istediklerini söyledi.

Azgın, "Onları motive etmek istiyoruz. Her gün fırsat buldukça etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Onları mutlu etmek istiyoruz." dedi.

Mersin Üniversitesi öğrencisi Hazal Yüce ise çocukların yüzlerini güldürmek için bu etkinliği yaptıklarını belirtti.

Kozan'a gelen misafirlerini ufak da olsa mutlu etmek istediklerini anlatan Yüce, "Bunun için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz yapmaya devam edeceğiz. Bu yönde Kozanlıların desteğine ihtiyacımız var. Çocuklar gülerse dünya gülecek. Buna inanıyor, bunun için mücadele ediyoruz." diye konuştu.

Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü öğrencisi Hasan Ali Bildik de ellerinden geldiği ölçüde depremin yaralarını sarmaya çalıştıklarını anlattı.

Samsun'da meslek liseleri depremzedelere seyyar tuvalet üretiyor

 Samsun'da meslek lisesi öğrencileri ile öğretmenler, depremzedelere ulaştırılmak üzere seyyar tuvalet üretiyor.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası bölgeye yardımlar sürüyor.

Bu kapsamda Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Vezirköprü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Çarşamba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından deprem bölgesinin acil ihtiyaçlardan biri olan seyyar tuvaletler üretiliyor.

Deprem bölgesinde kullanılmak üzere Vezirköprü ve Çarşamba meslek lisesi öğrenci ve öğretmenlerince metal ürünleriyle ilk etapta 32 seyyar tuvalet üretilip bölgeye sevk edildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar, AA muhabirine, depremin ardından devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini, yaraların sarılması için milli eğitim camiası olarak da ellerinden gelen çabayı sarf ettiklerini söyledi.

Vezirköprü ve Çarşamba ilçelerindeki meslek liselerinde öğrenci ve öğretmenlerin deprem bölgesine gönderilecek seyyar tuvalet imal ettiğini aktaran Ağar, "Bu zor günleri birlikte atlatacağız. Çalışmada emeği geçen öğrencilerimize ve öğretmenlerime teşekkür ediyorum. Bölgeye desteğimiz sürecek." dedi.

 

AA

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)