adscode
adscode

Öğrencilerin yüzde 50'si ilk tercihine yerleşti

Milli Eğitim Bakanlığı'nın LGS yerleştirme sonuçlarına ilişkin raporuna göre yerleşen öğrencilerin P,6’sı ilk tercihlerindeki ortaöğretim kurumlarına yerleştirildi.

Öğrencilerin yüzde 50'si ilk tercihine yerleşti
LGS
Güncelleme : 27-Jul-21 18:31

Milli Eğitim Bakanlığı, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki birinci yerleştirme sonuçlarıyla beraber, sonuçlarla ilgili kapsamlı iki ayrı rapor da "http://www.meb.gov.tr/" internet adresinden ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı.


Raporlarda, merkezi (sınavlı) ve yerel (sınavsız) yerleştirme süreci detaylı şekilde ele alındı.


Raporda merkezi sınav puanına göre yerleşen öğrencilerin tercih sırası dağılımı şöyle değerlendirildi:


Yerel yerleştirme, öğrencilerin ikamet ettikleri bölgede veya yakın bölgelerdeki sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına tercihleri doğrultusunda yerleştirilmesi sürecini ifade etmektedir. 2021 LGS kapsamında yerel yerleştirme sonuçları ve öğrencilerin yerel yerleştirme tercihleri detaylı olarak incelenmiştir. Grafik 3’te yerel yerleştirme kapsamında yerleşen öğrencilerin tercihlerine yerleşme oranları verilmiştir. Grafik 3’te görüldüğü gibi, yerleşen öğrencilerin %50,6’sı ilk tercihlerindeki ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmiştir. Yerel yerleştirme kapsamında bir ortaöğretim kurumuna yerleşen öğrencilerin ilk üç tercihlerinde seçtikleri okullara yerleşme oranı %92’dir. Bu sonuç öğrencilerin çok büyük kısmının, ikinci bir okul türü seçme zorunluluğunun olmadığı ilk üç tercihleri kapsamında yerleştirildiğinin göstergesidir.


Farklı okul türlerine yerleşen öğrencilerin hangi tercih sırasında yerleştiğine ilişkin oranlar Grafik 4’te verilmiştir. Grafik 4’te Anadolu İmam Hatip Liseleri, Anadolu Liseleri ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine yerleşen öğrencilerin bu okulları kaçıncı sırada tercih ettikleri incelenmiştir. Anadolu İmam Hatip Lisesine yerleşen öğrencilerin %55,5’i 1. tercihinde seçtiği okula, %18,4’ü 2. tercihinde seçtiği okula ve %13,9’u ise 3. tercihinde seçtiği okula yerleşmiştir. Anadolu İmam Hatip Lisesine yerleşen öğrencilerin %87,9’unun yerleştikleri okul, ilk 3 tercihi arasındadır. Anadolu Lisesine yerleşen öğrencilerin yarısından fazlası (%52,9) 1. tercihinde seçtiği okula yerleşmiştir. 2. sırada tercih ettiği Anadolu Lisesine yerleşen öğrencilerin oranı ise %29,1’dir. Öğrencilerin %16,9’u 3. tercihinde seçtiği Anadolu Lisesine yerleşmiştir. Anadolu Lisesine yerleşen öğrencilerin %98,9’u ilk 3 tercihindeki okullardan birine yerleşmiştir. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yerleşen öğrencilerin %45,5’i 1. tercihinde seçtiği okula yerleşmiştir. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yerleşen öğrencilerin %20,6’sı 2. tercihinde seçtiği okula, %16,4’ü ise 3. tercihinde seçtiği okula yerleşmiştir. Dolayısıyla, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yerleşen öğrencilerin %82,5’i yerleştikleri okulu ilk 3 sırada tercih etmiştir. Bu sonuçlara göre, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Anadolu Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yerleşen öğrencilerin çoğunluğunun ilk 3 tercihleri doğrultusunda bu okul türlerine yerleştikleri görülmektedir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)