adscode
adscode

Öğretmen yetiştiren üniversite kurulsun

'Eğitim fakülteleri üniversitelerin gecekondusu oldu' diyen Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, 'Eğitim Üniversitesi' kurulmasını istedi.

Öğretmen yetiştiren üniversite kurulsun
Eğitim
Türkiye’de sayısı 1 milyona ulaşan öğretmenleri yetiştiren ilk okul olan Darülmuallim'in 168’inci yıldönümünde öğretmenlik mesleğinin nitelik sorunu tartışmaya açıldı. 'Eğitim fakülteleri üniversitelerin gecekondusu oldu' diyen Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, 'Eğitim Üniversitesi' kurulmasını istedi.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) mühendislik, mimarlık, tıp ve hukuktan sonra şimdi de eğitim fakültelerine başarı sırası getirmeye ve seçilmiş alanlarda ihtisaslaşmanın önünü açmaya hazırlanıyor. "Yeni nesillerin niteliği yetiştiren öğretmenlerin niteliğiyle özdeş olacaktır" diyen Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, "168 yıllık öğretmen yetiştirme tarihimize rağmen günümüzde öğretmen yetiştirme ve istihdamında ciddi sıkıntılar yaşanıyor" dedi.

Eğitim Üniversitesi

Öğretmenliğin kolay elde edilebilen ve herkesin yapabileceği bir meslek olarak görülmesinden rahatsızlık duyduğunu söyleyen Demir şöyle konuştu; "Öğretmenlik, elinde diploması olup da kendi alanında iş bulamayanların ümit kapısı oldu. Meslek, herkesin yapabileceği bir meslek konumuna düşürüldü. İlk adım, üç büyük ilde birer 'Eğitim Üniversitesi' kurmak olmalı."

Gecekondu vurgusu

"Eğitim üniversiteleri yakınlarındaki eğitim fakültelerini bir araya toplayıp, yeni birimler oluşturmalı. Teknoloji ve ekonomi üniversiteleri kuruluyorsa birçok branşta öğretmen yetiştiren 'Eğitim Üniversitesi' de kurulabilir. Böylece öğretmen yetiştiren fakülteler, mevcut üniversitelerin gecekondusu olmaktan kurtulup, içinden çıkardığı rektörleri, dekanları, müdürleriyle kendi öz varlıklarını ortaya koyabilirler."

SULTAN ABDÜLMECİD'DEN GÜNÜMÜZE EĞİTİM

Dârülmuallim yani Yüksek Öğretmen Okullarını, 1848'de Sultan Abdülmecid kurdu. 1923’de “Yüksek Muallim Mektebi” adını aldı. 1934’de adı Yüksek Öğretmen Okulu oldu. 1940’lı yıllarda, tıp bile sınavsız öğrenci alınırken bu okullara sınavla giriliyordu. Altın dönemini 40'lı yıllarda yaşadı, 1978’de kapatıldı. Türkiye'de halen 96 eğitim fakültesinde 220 bin öğrenci eğitim görüyor.

YENİ YÜZYIL

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)