adscode
adscode

'Öğretmeni ve eğitimi kötü duruma düşüren kişileri kınıyoruz'

METED'in 24 Kasım Öğretmenler Günü Açıklaması;

'Öğretmeni ve eğitimi kötü duruma düşüren kişileri kınıyoruz'
Özel Eğitim

Bugün öğretmenler günü, tüm öğretmenlerimizin öğretmenlergünün kutluyoruz. Bugünde öğretmenler gününü, atanamayan yüz binden fazlaöğretmenin mağduriyetinin var olduğu ortamda kutluyoruz.

Bu nedenle aşağıdaki açıklamayı yapmayı faydalı bulduk.

Ülkemizde yıllardır eğitim kurumlarımıza zarar verenkişilere değil de, o kişilerin çalıştığı kurumlara ceza verilmektedir.

Kaza yapan otomobilin şoförüne değil de otomobile cezavermek ne kadar yanlış ise, suçlu kişilere değil de kurumlara ceza vermek de okadar yanlıştır.

Geçen 100 yıl boyunca suçlulara değil de kurumlara cezavererek eğitimimize ve öğretmenimize verdiğimiz zararları bir hatırlayalım.

Osmanlının son yıllarında, en iyi meslek adamı yetiştirenkalfaların ve ustaların yetiştiği “LONCA SİSTEMİ” bir başka deyimle “AHİLİKSİSTEMİ” kaldırıldı. Halen piyasanın istediği KALFA ve USTAYI yetiştiremiyoruz.

1950'Ii yıllarda köy enstitüleri, işlendiği belirtilenbirtakım suçlardan dolayı kapatılmış, böylece ceza kuruma verilmiş, suçluolduğu belirtilen kişiler de öğretmen okullarında göreve devam etmişlerdir.

1970'Ii yıllarda Yüksek Öğretmen Okulları aynı gerekçelerlekapatılmış, suçlu olduğu belirtilen kişiler başka okullarda görevlerine devametmişlerdir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.

Sonuç olarak, bu kurumların yerine yenilerinin yapılamaması,esas suçluların serbestçe dolaşıp faaliyetlerine devam etmesi ve diğerfaktörler yüzünden eğitimimiz ve öğretmenimiz çok büyük zarara uğramıştır.

Son elli yıldır öğretmen profilimizin nasılyozlaştırıldığını bir hatırlayalım.

27 Mayıs 1960 darbesi sonrası ortaokul mezunlarına 45 günkurs gösterip sınıf öğretmeni yapmış, halkın deyimiyle binlerce “JET ÖĞRETMEN”eğitim ordusuna katılmış, ilkokul öğrencilerimiz bunların insafına bırakılmış.

12 Mart 1971 yine darbesi sonrası kurulan hükümetler birbirine inat 45 günlük eğitim sonunda binlerce kişiye Eğitim Enstitüsü diplomasıvermiş ve öğretmen tayin etmiş. Halkımız buna da “hızlandırılmış ve sulandırılmış eğitim” ismini vermiştir.

12 Eylül 1980 darbe sonrası (YÖK) Yüksek Öğretim Kurumuoluşturulmuş, öğretmen yetiştiren bütün eğitim kurumları YÖK’e teslim edilmişve yeterli öğretmen yetiştirilememiştir.

*****

Öğretmen açığını kapatmak için 1990 lı yıllarda binlerceziraat mühendisini ve veterineri sınıf öğretmeni yaptık.

Bugün ise yüz binlerle ifade edilen eğitim Fakültesi mezunuöğretmen olarak atanmamaktadır.

Sadece Teknik Eğitim Fakültesi mezunu yüz binin üzerindeatanmayan teknik öğretmen var. Üstelik 20 yıl önce yürürlüğe girmiş olan 3795sayılı kanuna rağmen serbest piyasada “Teknik Eleman” olarak çalışmasıengellenmektedir.

Endüstri Meslek Lisesinde ve Teknik Eğitim Fakültesinde 7-8yıl pahalı bir Teknik Eğitim verdiğimiz kişilere diyoruz ki; “Öğretmen olarakçalışamazsın?”, “Teknik Eleman olarak da çalışamaz sın? Şimdi soruyorum;öğretmene hangi yüzle “ÖĞRETMENLER GÜNÜN KUTLU OLSUN “ diyeceğiz?

Öğretmeni iyi yetiştirdik mi? Ekonomik yönden yardıma muhtaçolmaktan kurtardık mı? Mezun olan öğretmenlerimize iş verdik mi? Ülkemizde hemçalışan öğretmenler hem de atanamayan öğretmenler mağdur değil mi?

Bu manzara ülkemizde ki eğitimin hangi noktada olduğunugöstermiyor mu?

Daha fazla anlatmak istemiyorum. Sanırım okuyucularım nedemek istediğimi anladılar. Tüm Öğretmenlerimizin öğretmenler gününükutluyorum. Öğretmeni ve eğitimi kötü duruma düşüren yetkilileri de kınıyorum.Saygılarımla.

SAMİ NOGAY

METED Genel Başkanı

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)