adscode
adscode

Okul Çocuklarında Çok Sık Görülen Bir Hastalık: Siğiller

Tırnaklarının kenarındaki derileri koparan bir çocuğunuz varsa çok dikkat edin. Siğil bulaşabilir!

Okul Çocuklarında Çok Sık Görülen Bir Hastalık: Siğiller
Ortaokul
Genellikle okul çağındaki çocuklarda görülen ve çoğu zaman nasır zannedilerek acemice tedavi edilmeye çalışılan; ancak mutlaka hekime başvurulması gereken bir cilt hastalığı olan siğilleri Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Uzmanı Burçak Bozdemir Aral’dan öğrendik.  Çocuğunuzun Ayağında Çıkan Siğilleri Nasırla Karıştırmayın!
Özellikle okul çağındaki çocuklarda sık görülen siğiller HPV isimli virüsün neden olduğu bulaşıcı cilt hastalıklarından biridir. Deriyle aynı renkte, yuvarlak, üzeri pürüzlü sert kabarıklıklardır. En sık yerleştiği bölgeler el ve ayaklardır. Ancak yüzde, genital bölgede veya vücudun herhangi bir bölgesinde de çıkabilirler. Vücut direncinin düşmesiyle de sayıları artar. Ellerde yerleştiğinde avuç içlerinde, parmaklarda veya tırnak kenarlarında çıkabilir, deriden kabarık bir görünüm sergiler, üzerinde siyah noktacıklar bulunabilir. Ayakta ise daha çok ayak tabanında, parmak alt kısımlarında yerleşerek, basınç nedeniyle içeriye doğru büyüme eğilimi gösterirler. Bazen birbiriyle birleşmiş küme halinde veya basmakla ağrılı olabilirler ve yürümeyi zorlaştırabilirler. Okul çağındaki çocuklarda ayakta çıkan siğiller genellikle nasır zannedilerek, tedavi edilmeye çalışılır. Ancak bu türdeki lezyonların mutlaka bir cilt hastalıkları uzmanı tarafından görülmesi ve ona göre tedavi edilmesi gerekir. Dikkat! Siğiller Bulaşır…
Siğil mikrobu (HPV virüsü) derideki çatlak ya da sıyrıktan veya tırnak kenarındaki deriler koparılıyorsa deri bütünlüğünün bozulduğu bu bölgelerden deriye girer ve kolayca yerleşir. Ortak kullanılan terlik, ayakkabı, havlu gibi kişisel eşyalardan, havuzlardan, duşlardan, hamam ve kaplıcalardan, tuvaletlerden, hijyene dikkat edilmediğinde kuaförlerden, ağda salonlarından bulaşabilir. Siğiller tedavi edilir mi? nasıl tedavi edilir?
Siğillerin tedavisinde hastanın yaşı, siğillerin yaygınlığı, büyüklüğü, yerleşim yeri ve süresi, hastanın bağışıklık durumu göz önünde bulundurulur. Siğiller, kişinin genel sağlığını bozmamakla birlikte kozmetik açıdan rahatsız edici, bulaşıcı, zaman zaman da ağrılı olmaları nedeniyle tedavi edilmelidir. Tedavide temel olarak üç yöntem kullanılır. İlk yöntem asit yapıdaki kimyasal maddelerin deriye dışarıdan uygulanmasıdır. Hasta bu tedaviyi evde kendisi uygular. Fakat her siğil bu tedaviye cevap vermeyebilir. Diğer yöntemler ise direkt olarak siğil dokusunu tahrip etmeye yönelik tedavilerdir. Elektrokoterizasyon (yakma tedavisi) yönteminde deri önce uyuşturulur daha sonra içinden elektrik akımı geçen bir metal siğil üzerine dokundurularak siğil ortadan kaldırılır. Kriyoterapi (dondurma tedavisi) yönteminde ise deriyi uyuşturmaya gerek yoktur. Siğil sıvı azot gazıyla dondurularak tedavi edilir. Bu tedavi birkaç kez tekrarlanır. Bu güncel tedavi metodu özellikle çocuklar için daha uygundur. Yaygın ve dirençli siğilleri olan hastalarda tedaviye bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar da eklenebilir. Deride görülen herhangi bir değişiklik durumunda, hastalığın yayılmadan tedavisi için en kısa zamanda bir dermatoloji hekimine başvurulmalı ve özellikle ortak kullanılan alanlarda bulaşıcı hastalıklara karşı dikkatli olunmalıdır.
Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)