adscode
adscode

Okul kayıt zamanı geldi

Yeni dönem için kayıtlar başlayınca, anne babaları bir telaş alıyor. Çünkü günümüzde okullar çocuğu anne kucağından alıp doğrudan hayatın kucağına bırakıyor. Anaokulu seçimi en az meslek seçimi kadar…

Okul kayıt zamanı geldi
İlkokul


''Okullu olma” aile için önemli olduğu kadar çocuk içinde oldukça önemlidir ve çocuğun hayatındaki dönüm noktalarından biridir. Bu nedenle tercih edilecek okulun çocuğun bireysel farklılıklarına saygılı, eğitim süreçlerinde ona öğrenmeyi öğretmek adına hedefleri belirlenmiş, çocuğu eğitiminin merkezine alan bir yapıya sahip olması çok önemli.
Öncelikle şu nokta iyi bilinmeli; okul öncesi eğitim sadece ‘iki araba, bir bebekle’ yürütülemeyecek kadar özel yılları içeriyor. Bu dönemde çocuğun edineceği bilgi ve tecrübelerin, onun tüm hayatını etkilediğini yapılan bilimsel araştırmalar söylüyor. Tercih edilecek okulun bu eğitim yolculuğunda çocuğa kazandırmayı hedefledikleri büyük önem taşıyor. Mesela, bu dönemde çocuk şekil zemin algısı içeren etkinliklerle çalışacak ki, okumayı söktüğünde B ve D harflerini birbirine karıştırmasın, okuduğunu anlayabilsin. Uzamsal ilişkilerle çalışmalı ki ileride 3 yazması gerekirken E harfi yazmasın. Nesneler ya da olaylar arasındaki ilişkileri bulma ve açıklama çalışmaları yapacak ki bir ilişkiden yola çıkarak diğer ilişkideki eksik ögeyi bulabilsin, matematiksel düşünmeye başlasın. Bütündeki detayı yakalama çalışmaları yapacak ki görme keskinliği gelişsin, ileride odaklanması gereken noktayı detaylardan arındırarak algılasın.
Ardıl ilişkiler, örüntülerle çalışacak ki ileride bir kurala göre ritmik sayma (ikişer ikişer, beşer beşer) yaparken ilişkiyi anlayabilsin. Sezgisel düşünme gerektiren etkinliklerle çalışacak ki, ileride tahmin yeteneği güçlü bir birey olabilsin. Planlama becerisi gerektiren etkinliklerde çalışacak ki, ileride zamanı iyi değerlendiren, bilgiyi transfer edebilen, planlama becerisi yüksek bir birey olabilsin.

Profesyonel rehberlik

İşte kendi gelişimsel sınırlarına uygun ve oyun içinde yer verilen bu tür etkinliklerle çalışan çocuk, bilgiyi doğrudan almayı değil nasıl öğreneceğini öğrenen bir birey olma yolunda ilk adımları atıyor. Okulun eğitim sistemi haricinde, rehberlik sisteminin nasıl işlediği de önemlidir. Rehberlik birimi veli olduğunuz andan itibaren çocuğunuzun gelişimini sizinle objektif olarak paylaşmalı, çocuğun bireysel ve grup içindeki davranışlarını, güçlü ve desteklenmesi gereken yönlerini sizinle paylaşırken de size onunla gelişimini destekleyici, kaliteli zaman geçirebilmeniz için önerilerde bulunabilmelidir.
Çocuğun okulda bulunacağı süre içinde yanında yer alacak öğretmenlerin bilgi ve donanım düzeyi bir diğer önemli noktadır. Öğretmenlerin eğitim ve birikimi ne olursa olsun, kurumun onlara sağladığı hizmet-içi eğitim seminerleri de önemlidir. Bilin ki sürekli eğitim alan öğretmenler gelişmeleri ve yenilikleri takip ediyor, çocuğunuza onun gelişimine uygun bir yaklaşımla eğitim veriyor demektir.

Okul devamlılığı

Okulun fiziksel şartlarını da göz ardı etmeyin. Ama unutmayın ki, çocuğunuz için o fiziksel şartları eğitim ortamına dönüştürecek olan, yine onun öğretmenleri ve kurumun eğitim felsefesidir.
Gideceği okulun ilkokulda devamlılığının olması da önemlidir. Çünkü anaokulundan başlayıp ilkokul ve ortaokulda devam eden eğitim yolculuğunda çocuk, aynı kurumda eğitim alabiliyorsa gelişimi kaldığı noktadan kesintisiz olarak devam ediyor demektir.
Kısacası; tercih edilecek okulun eğitimden genel işleyişe kadar bir sisteme ve kurumsallaşmış bir yapıya sahip olması, çocuğu merkeze alması, onu tüm yönleriyle geliştirirken bireysel farklılıklarını göz ardı etmemesi, profesyonel şekilde yürütülen rehberlik hizmetleri sağlaması, öğretmenlerin gerekli donanım ve tecrübeye sahip olması ve ilkokulda da devamlılık sağlaması çocuğunuz için tercih yapma kriterlerinizi oluşturmalıdır.
Sanırım, seçim yapmak işin en zor kısmı. Unutmayın ki, siz seçiminizi ne kadar titiz yaparsanız, çocuğunuz da eğitim hayatına o kadar doğru bir başlangıç yapar.





Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)