adscode
adscode

OKUL MÜDÜRÜNÜN PERFORMANSI

Milli Eğitim Bakanlığı bugünlerde çıkaracağı “Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği” ile, torba kanunda belirtilen; okul müdür ve müdür yardımcılarının görevlendirmesine açıklık getirecek.

OKUL MÜDÜRÜNÜN PERFORMANSI
Sendikalar
 Plana göre, eğitim-öğretim yılı sonu itibariyle, görevinde 4 yılını tamamlayan okul yöneticilerinin görevi sona erecek.
Bundan sonra okul müdür ve müdür yardımcıları 4 yıl için görevlendirilecek.

Sayın Bakan ve müsteşarımızın basında çıkan açıklamalarına bakılırsa, kurum yöneticilerinin performansına bakılacakmış. Eğitimde performans kulağa hoş gelmekte. Performansın tanımı doğru yapılır ve buna uygun görevlendirmeler yapılırsa, performans sözcüğü havada kalmayacaktır.

Performans ölçütleri ve bu ölçütlere uygun yapılacak gerçekçi bir değerlendirme, yöneticilerin kaderini tayin etmede doğru davranıldığını gösterecektir.
Yönetmelik henüz çıkmadı ancak, buradan yazacağımız performans ölçütlerinin görevlendirmelere ışık tutması beklentisi içindeyiz…

Ülkemiz eğitim şartları içinde, belirleyebileceğimiz ölçütler şu şekilde olabilir:
--Okul yöneticilerinin seçiminde, tüm öğretmenlerin görüşü alınmalıdır. Tüm öğretmenlerin hemfikir olduğu bir yönetici, okuldaki bütünlük ve eğitim için iyi bir başlangıç olur. Öğretmenler odasından yapılacak gözleme güvenmek gerekir ve bu adil olacaktır.
--Okul yöneticisi veli ile iletişimini sağlıklı yürütmesi öğrenciler ve okulun atmosferi için büyük önem taşır. Okul-aile birliği ve velilerden rastgele oluşturulacak bir komisyon, okul yöneticisi için fikir belirtmelidir.
--Okul müdürlüğünün okulun geleceği için oluşturmuş olduğu 4 yıllık stratejik plan ve bu plandaki hedefler ve hedeflerin gerçekleşme düzeyi, performans için kriter olmalıdır.
--Okullar, kaynak gereksinimini karşılamada ve bu kaynakların kullanımında, standardı yakalamakta zorluklarla karşılaşmaktadır. Devlet parasız eğitim sağlama görevini tam olarak yerine getirdikten ve devletin okul için yapması gerekenler devlet olarak karşıladıktan sonra, okula sağlanacak hayırsever insanların veya sivil toplum kuruluşların desteği konusunda bir performans kriteri belirlenebilir.
--Okul müdürü ve yardımcılarının, öğretmen, veli ile birlikte bir ekip olarak, öğrenciler için faydalı olabilecek projeleri belirlemesi ve uygulamaya koyması, okul yönetimleri için en belirleyici performans ölçütlerinden olmalıdır.

Buraya kadar okul yönetimlerinin performansları konusunda hakkaniyetli sonuçlar alınabilecek kanaatindeyim. Ancak performans dedikten sonra, artık eğitimde üzerinde çok durmamamız gereken, eğitimle bağdaşmayacak, yapılması haksız bir durum ortaya koyan ölçütlerden de, kısaca bahsedelim…

Performans dedikten sonra, hemşehricilik, belli bir sendikanın etrafında dolananlara yapılacak kıyakçılık, ve yine sadece sendikasından dolayı görevlendirmeyi engelleyecek tutumlar samimiyetsizliği gösterir…

Performansın doğru değerlendirmesi ile, daha şeffaf okul yönetimleri oluşacaktır. Öğretmenin iyi niyetini kullanarak, sendikaya üye kazandırmak için öğretmen üzerinde baskı, meşhur adıyla mobing uygulamanın önüne geçmiş olursunuz.

Performansın doğru değerlendirmesi ile, sendika içinde daha ayrıcalıklı sendikalı eğitimciler oluşturulmamış olur ve aynı sendika içinde insanlar küsmemiş, menfaat yarışına girmemiş olur.
Performansın doğru değerlendirmesi ile, okulundan üye getir, koltuğunu sağlama alalım gibi söylemlerle insanların kişiliği, geleceği ile oynanmamış olur, müdürleri ve bunu sağlayanları değersizleştirmeden hareket edilmiş olur. Ve böylece eğitimin etik sınırlarının dışına çıkılmamış olur. Hem adalet olur. Hem de eğitimde kalitenin artacağına emin olun.
Ne demiştik; performans…
Yani iş yapabilme yeteneği…
Yani ehliyetli olma…
Eğitim gibi kutsal ve önemli bir işte, ciddiyet…
Haydi buyrun, performans değerlendirmeye…

Muhammet Ali GEZİCİ
Anadolu Eğitim Sendikası İstanbul İl Başkanı
maligezici@aes.org.tr


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)