adscode
adscode

Okul Seçiminde Altın Kurallar

Hiperaktif bir çocuğun gideceği okul ayrı, sözelde güçlü olan çocuğunki çok ayrı. Okul seçiminde çocuğun kişilik yapısı, ilgi alanı ön kural. Okulun akademik ve teknik özellikleri buna göre incelenip…

Okul Seçiminde Altın Kurallar
Eğitim
Bugünlerde okul tercihi yapacak velilerin aklında tek bir soru var: Hangi okul?
Hem okul seçeneği çok hem de okul seçerken dikkat edilmesi gereken kriterler. Bu noktada doğru kararı vermek gerçekten çok zor. Ayna Eğitim ve Psikolojik Danışma Merkezi Uzman Psikolojik Danışman Nur Ağdelen, okul seçiminin çocuğun kişilik yapısı ve ilgi alanları dikkate alınarak yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Sonrasında okulun eğitim sistemi, eve yakınlığı, sosyal etkinlikleri, fiziki şartları gibi pek çok kriteri de dikkate almakta yarar var. Ağdelen’in bu konuda ailelere önerileri şöyle:

Kriter çok, seçim zor
Velilerin okul seçerken, okulun çocuklarının ihtiyaçlarına uygun olup olmadığına dikkat etmeleri önemli. Okulun eğitim sistemi, eve yakınlığı, yabancı dil eğitimi, sosyal etkinliklere verdiği önem, fiziki şartları, güvenliği, çocuğun kişiliği vs. gibi pek çok kriter bulunuyor. Bu kriterlerin önem sırası, kuşkusuz, çocuğun ihtiyaçlarına ve anne babanın nasıl bir çocuk yetiştirmek istediğine göre değişir. Bize yol gösterecek en önemli kriter, çocuğun ihtiyaçlarıyla okulun özelliklerinin birbirine uygunluğu. Çocuğun hangi eğitim ve öğrenme ortamında öğrenme yaşantısından en üst düzeyde yararlanabileceği göz önünde bulundurulmalı. Okullar belirli bir müfredatı takip ediyor olsa da her birinin kendine has özellikleri var. Bunlardan her birinin vizyonu farklıdır. Bazı okullar öğrencilerinin akademik başarılarını vurgularken; bazı okullar karakter gelişimine daha çok önem vermekte. Okulun özelliklerinin çocuğun özellikleriyle ve ailenin nasıl bir çocuk yetiştirmek istediğiyle paralel olması faydalıdır.

Ayrıca, her okulda farklı uygulamalar söz konusu olabilir. Örneğin, ders süreleri okuldan okula değişebilir. Bazı okulların blok ders uygulamaları mevcut. Hareketli ve dikkatini sürdürmekte zorlukları olan bir çocuğun böyle bir sistemde performansı düşebilir.

Tercih yaparken yardım alın
Tercih yaparken öncelikle çocuğun bilişsel ve duygusal özelliklerinin tanınması önemli. Aileler bu noktada çocuklarla çalışan uzmanların değerlendirmelerine ve görüşlerine başvurabilirler. Çocuğun özellikleri belirlendikten sonra, çocuğun gidebileceği okullar ziyaret edilebilir, bunların özellikleri araştırılabilir.

Bu kriterleri gözden kaçırmayın
Veliler okulları incelerken ve çocukları için iyi bir gelecek düşlerken, en çok çocuklarının özelliklerini ve ihtiyaçlarını gözden kaçırıyorlar. Kendilerinde eksik kalan, daha önce yapmak isteyip de bir türlü başlayamadıkları ya da tamamlayamadıklarını çocuklarıyla tamamlamak isteyen ebeveynlere çok sık rastlıyoruz. Bu durumda, çocuğun kişisel özellikleri, yetenekleri, ilgileri gözden kaçabiliyor. Çocuğun becerilerine ve ilgilerine uygun olan etkinliklere, alanlara yönelmesi zorlaşabiliyor. Bu da çocuğun akademik performansını olumsuz etkileyebiliyor.

Ebeveynlerin nasıl bir çocuk yetiştirmek istedikleri elbette önemli. Ancak, ebeveynlerin düşlerini bir kenarda tutup “Benim çocuğum nasıl bir çocuk?”, “Nelerle daha çok ilgileniyor?”, “Hangi yönleri güçlü?” gibi sorularla çocuklarını izlemeleri ve bu özelliklerini destekleyecek, çocuğun bu yönlerini besleyecek, çocuğa uygun okullar seçmeleri en önemlisi.

Örneğin, dikkatini sürdürmekle ilgili zorluğu olan; ancak sözel ifade yeteneği çok güçlü olan bir çocuk, akademik başarının çok önemli olduğu bir okulda kendini yetersiz, beceriksiz hissedebilir. Böyle bir okulda çocuğun benlik algısı düşebilir ve çocuk okuldaki akademik etkinliklere katılmaktan geri durduğu gibi sosyal her türlü etkinlikten de kendini çekebilir. Diğer yandan, çocuklar güçlü oldukları alanlarda desteklendikleri zaman, zorlansalar bile diğer alanlarla daha kolay baş edebilirler.

Okul seçerken nelere dikkat etmeli?
Çocuğun kişisel özelliklerinin yanı sıra okul seçiminde pek çok kriter bulunuyor. Uzman Psikolojik Danışmanı Belin Güner Nas bu kriterleri şöyle sıralıyor:
 -    Okulun eğitim sistemi: Her çocuğun birey olarak farklılığının kabul edildiği, bilgiyi öğretmeyi değil, bilginin öğrenilebilmesi için gerekli becerileri kazandırmayı hedefleyen, öğrenciye zengin bir öğrenme ve deneyim olanağı sunan bir okul olmalı.
-    Eve yakın olması avantaj: Özellikle büyük şehirlerde okula gidecek çocuklar için eve en yakın okul, en iyi okuldur. Oyun çağındaki bir çocuğun gününün fazladan 2 saatini okul servisinde geçirmesi onun motivasyonunu ve verimini düşürecektir. Ayrıca özellikle küçük yaş grubunda ailelerin sık sık okula gitmeleri gerekeceğinden okulun aileler için de ulaşılabilir olması gerekir.
-    Sosyal etkinliklere de önem vermeli: Çocukların ilgi ve yeteneklerine uygun ders dışı etkinliklere de önem veren okullar tercih edilmeli.
-    Diğer kriterler de gözden kaçırılmamalı: Okulun ders sayısı ve saatleri, yabancı dil eğitimi, okulun fiziki şartları, aileyle iletişim, sınıf mevcutları, okulun ev ödevlerine bakış açısı, güvenlik önlemleri, sağlık ve temizliğe verilen önem, veli profili, yemek kalitesi, eğitim kadrosunun sürekliliği, okulun sınavlardaki başarı puanı, servislerin kalitesi, dikkat edilmesi gereken kriterler arasında yer alıyor.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)