adscode
adscode

Okul türü ve il sınırlaması olmadan 25 okul tercih hakkınız var

TEOG tercihleri için tek liste hazırlayacaksınız. Bu listeye en fazla 25 okul yazabilirsiniz. Tercihlerde okul türü ya da il sınırlaması yok.

Okul türü ve il sınırlaması olmadan 25 okul tercih hakkınız var
Sınavlar
TEOG tercihleri için tek liste hazırlayacaksınız. Bu listeye en fazla 25 okul yazabilirsiniz. Tercihlerde okul türü ya da il sınırlaması yok. İsterseniz listenizin tümünü Anadolu ya da fen liseleri ile doldurabilir, farklı şehirlerden okulları seçebilirsiniz.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmeleri için tek tercih listesi hazırlayacaksınız. Tercihlerde okul türü, il ya da ilçe sınırlaması bulunmuyor. Tercih listenizde en fazla 25 okula yer verebilirsiniz.

Tercih işlemlerinizi yapmak için iki yolunuz var. Bunlardan biri e-okul üzerinden tercih listesi oluşturmak, diğeri de herhangi bir ortaokul ya da imam hatip ortaokulu müdürlüğüne giderek işlemleri yapmak. Ancak hangi yolu kullanırsanız kullanın unutmamanız gereken nokta bu tercihlerin onaylatılması olacak. Tercih listenizi onaylatmak için çocuğunuzun mezun olduğu okula gitmenize gerek yok. Bu onayı da yine herhangi bir ortaokul ya da imam hatip ortaokulu müdürlükleri yapacak. Bulunduğunuz yerdeki bir ortaokul müdürlüğüne gitmeniz yeterli.

ÖZEL’E GİDENE EKRAN AÇILMAYACAK
Bireysel olarak e-okul üzerinden tercihlerini yapan ailelerin sık yaptığı hatalardan biri de tercih listelerini internet üzerinden oluşturduklarında tercih işleminin tamamlandığını sanmaları. Oysa okul müdürlüğü onayı olmadan yaptığınız tercih geçerli değil. Bu yüzden listenizi e-okul üzerinden kendiniz yapsanız da onaya ihtiyaç var. Aksi halde çocuğunuz tercih yapmamış gibi işlem görür ve otomatikman açık liseye kaydedilir.

Tercihlerinizi e-okul üzerinden yapmak için giriş yaptığınızda karşınıza tercih işlemleri ekranı çıkacak. Bu ekranda “Tercih yapmak istiyorum” ve “Özel okula kayıt yaptıracağım, tercih yapmayacağım” butonları seçenek olarak sunulacak. Şayet çocuğunuzu özel okula kaydettireceğinizi bu yüzden de tercih yapmayacağınızı belirtir butonu işaretlerseniz, tercih hakkınızı kullanmış sayılacaksınız. Bu butonu işaretleyen veliler ancak yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra başlayacak nakil uygulaması döneminde tercih yapma hakkına sahip olacaklar. Bu butonu işaretlemelerine rağmen 9 Eylül’e kadar bir özel okula kayıt yaptırılmazsa öğrenci otomatik olarak açık liseye kaydedilecek.

Bu arada geçtiğimiz 14 Temmuz’da aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı kolejlere kayıtlar tamamlandı. Bu okullara kesin kayıt yaptıran öğrencilerin bu durumları da e-okul sistemine işlendi. Yani bu öğrencilerin bir okulda kayıtlı oldukları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından biliniyor. İşte bu öğrenciler için de tercih ekranı açılmayacak. Siz özel okula çocuğunuzun kaydını yaptırmış olmanıza rağmen, devlet liseleri için de şansını denemeyi düşünüyorsanız bu mümkün olmayacak. Öğrencinin hangi okula kayıt yaptırdığı e-okul sisteminde görüleceği için en başından size tercih ekranı da açılmamış olacak.

Herhangi bir özel okula kaydını yaptırmamış ya da “Özel okula kayıt yaptıracağım” butonunu işaretlemeyen veliler ise tercih ekranında işlemlerine devam edecekler. Bu aileler, il ve ilçe sınırlaması ya da okul türü sınırlaması olmadan 25 okuldan oluşan tercih listelerini yapacaklar. Bu listenin içinde her okul türü yer alabililir. Yani listenize Anadolu liselerini koyabildiğiniz gibi, fen, sosyal bilimler, meslek liseleri ile imam hatip liselerini de alabilirsiniz. Okul türleri ile ilgili bir sınırlama söz konusu değil. Listenize sadece yaşadığınız şehirlerdeki okulları yazmak zorunda değilsiniz. Bir başka şehirdeki okulları yazmanızın da bir sakıncası yok.

TERCİH KODU HATASI YAPMAYIN
Ancak başka kentlerdeki okulları listelerinize aldığınızda bu okulların pansiyonları olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bazı okullarda yalnızca kız ya da yalnızca erkek yatılı öğrenciler için pansiyon olduğunu unutmamalısınız. Velilerin sık yaptığı hatalardan bir diğeri de tercih yaptıkları okulların kodlarını yanlış yazmak oluyor. Bazen bir rakam değişikliği çocuğunuzun bir başka okula yerleşmesine neden olabiliyor. Bu yüzden okulların tercih kodlarını mutlaka kontrol edin.

Bakanlığın internet sitesinden ya da ortaokullardan birinden yine elektronik ortamda yaptığınız tercihlerinizi tamamladıktan sonra bu listeniz elektronik ortamda onaylanacak. Elektronik ortamda onaylanan “Tercih Başvuruları Bilgileri Formu”- nun çıktısını alacaksınız. Bu çıktı öğrenci velisi ve okul müdürlüğü yetkilisi tarafından imzalanacak. Bu formun aslı okulda kalacak bir nüshası da imza karşılığında veliye verilecek. Bu nüshayı tercihlerinizi takip edebilmek ve olası hatalara karşı kanıtınız olması açısından saklamanız iyi olur.

Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise tercihiniz bir kez onaylandıktan sonra üzerinde değişiklik yapamayacak olmanız. Karar değiştirip listenize bir başka okulu eklemek ya da listenizden bir okul çıkarmak mümkün olmayacak. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak.

KARMA EĞİTİMM SON BULDU BAL ARTIK KIZ LİSESİ
İstanbul’un köklü Anadolu liselerinden biri olan ve temelleri bir dönemin popüler okullarından High School’a dayanan Beyoğlu Anadolu Lisesi’nde (BAL) öğrenci ve velilerin tepkilerine rağmen karma eğitim son buldu ve okul kız lisesi oldu.

Bu yıldan itibaren erkek öğrenci alınmayacak okulun adı da Beyoğlu Anadolu Kız Lisesi olarak değiştirildi. Kuruluşunda Latince “Post Tenebras Lux” olan “Karanlıktan Aydınlığa” anlamına gelen felsefeyi benimseyen BAL öğrencileri “Karanlıktan Aydınlığa” adıyla imza kampanyası düzenlemiş ve okullarında karma eğitimin son bulmamaması çağrısı yapmıştı.

Okullarının önce Proje Okul yapılarak müdür ve öğretmen atamalarının yönetmelikler dışına çıkarıldığını anlatan öğrenciler “Kızlı-erkekli eğitim devam etmeli” demişti.

Ancak öğrencilerin bu talebinin dikkate alınmadığı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın TEOG tercihleri için okulların geçen yılki başarı sıralarını verdiği internet adresinde ortaya çıktı.

Burada okulda karma eğitimin son bulduğu okulun adının Beyoğlu Anadolu Kız Lisesi olarak değiştirilmesinden anlaşıldı. İngilizce eğitim veren okula bu yıl 68 kız öğrenci alınacak.

İSTANBUL ERKEK LİSESİ YİNE 10 KİŞİ EKSİK
Türkiye’nin en gözde okullarından biri olan İstanbul (Erkek) Lisesi yine önümüzdeki yıla 10 kişi eksik kontenjanla başlayacak.

Okulun kontenjanı 2014 yılında azaltıldı. Her yıl 180 öğrenci alan okula geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 170 kontenjan verildi.

Mezunlar ise Alman hükümetiyle yapılan uluslararası anlaşmaya göre hazırlık sınıfının 30’ar kişilik 6 şubeden oluşması gerektiğini söylüyor olsa da kontenjanda değişiklik olmadı.

Almanca eğitim veren ve hazırlık sınıfı olan sayılı liselerden biri olan İstanbul Erkek, öğrencilerine yurtdışı üniversitelerin kapısını açan Abitur diploması veriyor.



 


Habertürk
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)