adscode
adscode

'Okullarımızı Atanan Değil, Seçilen İdareciler Yönetmelidir'

Demokrat Eğitimciler Sendikası İstanbul İl Başkanı Selçuk Tütak, son olarak yapılması planlanan ve köklü değişiklikler içeren yönetici atama ve görevlendirmelerine ilişkin yaptığı basın açıklamasında…

'Okullarımızı Atanan Değil, Seçilen İdareciler Yönetmelidir'
Sendikalar

 Tütak, okul müdür atamalarının yıllardır şaibeli geçtiğini, yapılan sınavlara bireysel veya kurumsal davalar açıldığını, sözlü sınavların güvenirliğinin ve objektifliğinin sağlanamadığından kaynaklı kör düğüm sorunlar oluştuğunu söyledi. Bunun nedeni olarak da bazı sendikaların tarafsızlığını yitirerek MEB’de paralel davranmaları, kendi üyelerini koltuğa oturtma çabaları ve antidemokratik baskıları olarak açıkladı.

 

 Okul müdürleri 4 yıllığına görevlendirilecek olup, mevcut müdürlerin görevine devam edip etmeyecekleri de öğretmenler ve diğer paydaşlar tarafından tespit edileceğini söyleyen Tütak, “Biz eğitimde demokrasi istiyoruz. eşitlik, şeffaflık ve adalet istiyoruz. Demokratik bir okul yönetimi istiyoruz. Üniversitelerde olduğu gibi okullarda da yöneticiler seçimle iş başına gelmelidir. Okullarımızı atananlar değil seçilenler yönetmelidir. Geçiş sürecine has bazı sıkıntı ve sorunlar yaşanacaktır fakat zamanla bu demokratik sistemin eğitimin tüm boyut ve aşamalarına dönük olumlu katkıları görülecektir” dedi. 

    

 Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği kriterlere göre; okul çalışanları, aile birliği, okul meclis başkanı, ilçe müdürü ve il müdürü elektronik ortamda değerlendirmesini yaparak bu değerlendirmeden çıkan puanlama okul müdürünün belirlenmesinde etkili olacak. Burada yapılacak olan elektronik sistemin fişlemelere sebep olacağını bu nedenle elektronik ortamdaki değerlendirme yerine okullarda kurulan seçim sistemi ve tarafsız komisyonun (öğretmen , öğrenci veli, sendika gözlemcileri,muhtar vs. olabilir) tercih edilmesi yerinde olacaktır.Değerlendirme kriterlerinde yazılı sınav sonuçlarında başarı gösteren adaylar seçime de tabi tutulmalıdır.Malesef  yıllardır atamalarda çok büyük haksızlıklar yapıldığı ve halk nezdinde öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırıldığı için çift dikiş sistem kurmada fayda var.Sadece sınavla idareci ataması yapıldığında liyakat veya liderlik özellikleri, sosyal iletişim, karakter, dürüstlük, vizyoner kişilik, üretkenlik vs. gibi özellikler sorgulanamamaktadır.Bu da çalışanlardan, velilerden hatta bazen aynı okuldaki öğrencilerinden bile kopuk bir adare  yapısına sebebiyet vermektedir. Eğer sadece seçimle atama olursa bu sefer de bilgi eksikliğinden kaynaklanan bazı sıkıntılar meydana gelecektir. Bu yüzden biz sendika olarak hem yazılı sınav yapılmasını hem de sınavda başarı gösteren adayların  demokratik bir seçime tabi tutularak herkesin benimsediği bir lider okul müdürü okulun başına geçmesini talep ediyor ve öneriyoruz.

    

Biz DES olarak başta okul yöneticilikleri olmak üzere MEB yönetici atama sistemindeki kayırmacı, subjektif ve antidemokratik uygulamaların eğitim çalışanları üzerinde oluşturduğu mağduriyet, haksızlık ve demoralizasyonun son bulmasını istiyoruz. Adil, demokratik bir yönetici atama ve terfi sisteminin hayata geçirilmesini ve ‘’Demokratik Okul Yönetimi Sistemini’’ istiyoruz.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)