adscode
adscode

OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KURULDU

OSTİM Teknik Üniversitesi kuruluş kanunu onaylandı.

OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KURULDU
Üniversite
1967’DEN BU YANA TÜRKİYE’YE SANAYİCİ VE GİRİŞİMCİ KAZANDIRAN OSTİM, YÜKSEK ÖĞRETİME YENİ BİR SOLUK KATACAK.

OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KURULUŞ KANUNU ONAYLANDI.

İLK 5 YIL İÇİN; 3 FAKÜLTE, 1 MESLEK YÜKSEK OKULU, 2 ENSTİTÜ İLE ÖĞRETİM YAPMASI PLANLANAN ÜNİVERSİTE, İŞ DÜNYASI, SANAYİ VE TOPLUMLA GÜÇLÜ BİR İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE OLACAK.

MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANI ORHAN AYDIN: “HEDEFİMİZ; ÜLKEMİZİN BİLİM VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME YETKİNLİĞİNİN ARTIRILMASINDA ETKİN ROL OYNAYAN, ÖZGÜN PROJE VE ÇÖZÜMLER ÜRETEREK ÜLKE VE BÖLGE KALKINMASI İÇİN ÇALIŞAN BİR ÜNİVERSİTE OLMAK.“

Cevat Dündar ve bir grup müteşebbisin çabalarıyla kurulan ve 50. yılını doldurmaya hazırlanan OSTİM, güçlü üretim yeteneğiyle Türk sanayisine olan katkılarını bilim ve teknoloji yetkinliğini artırarak sürdürmeyi hedefliyor. OSTİM Vakfı tarafından bir süredir çalışmaları devam ettirilen üniversite projesinde sevindiren haber geldi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) aşamaları başarıyla tamamlanan, Kanun görüşmeleri sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda tüm üyelerin ittifakla onay verdiği OSTİM Teknik Üniversitesi, TBMM’de kabul edilen; Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda yer aldı.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi Araştırma Geliştirme Eğitim Kalkınma ve Danışma Vakfı’nca (OSTİM Vakfı) Ankara'da OSTİM Teknik Üniversitesi kurulacak.

Özgün proje ve çözümler üretecek
OSTİM Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Aydın, “Kuruluş sürecinde emeği geçen ve destek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Aydın, üniversitenin kuruluşuna ilişkin şu bilgileri verdi: “Bölgemiz ve ülkemizin endüstriyel kalkınması amacıyla faaliyet gösteren Vakfımız; günümüz ve geleceğin gelişen istek ve ihtiyaçları doğrultusunda başta eğitim, istihdam, araştırma-geliştirme olmak üzere yenilikçilik, teknoloji transferi, girişimcilik, sektörel ve bölgesel kalkınma modelleri gibi faaliyetlerinin bilimsel kurumsal bir yapı içinde yürütülmesinin daha rekabetçi ve sürdürülebilir olacağı düşüncesi ile vakfımızın maddi ve manevi birikim ve değerleriyle buluşturularak ülkemizin bilim ve teknoloji yetkinliğinin artırılmasında etkin ve özgün bir kurum oluşturmak hedefiyle OSTİM Teknik Üniversitesi’ni kurma kararı almıştır.”

Orhan Aydın, OSTİM Teknik Üniversitesi’nin, iş dünyası, sanayi ve toplumla güçlü bir işbirliği içinde kurulacağını belirterek hedeflerini şöyle sıraladı: “Özellikle ileri imalat sistem ve teknolojileri alanında, öğrencilerine uluslararası yeterlilikte üst düzey eğitim, araştırma ve uygulama altyapı ve imkanı sunan, rekabetçi iş dünyasının gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip, milli ve insani değerleri özümsemiş, tasarlayan, yapan, yaşatan, yenilikçi, girişimci, üstün nitelikli bireyler yetiştiren, ülkemizin bilim ve teknoloji geliştirme yetkinliğinin artırılmasında etkin rol oynayan, özgün proje ve çözümler üreterek ülke ve bölge kalkınması için çalışan bir üniversite olmak.“

Akademik birimler
İlk 5 yıl için; 3 Fakülte, 1 Meslek Yüksek Okulu, 2 Enstitü ile öğretim yapması planlanan üniversitede önlisans eğitimi 6 dönem olacak (3 dönem okulda, 3 dönemi işletmede uygulamalı eğitim). Lisans öğrencilerini ise hazırlık hariç 8 dönem oluşan bir süreç bekliyor. Bunun 6. dönemi de işletmede uygulamalı eğitim.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: İşletme Bölümü

Mühendislik Fakültesi: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü, Makine Mühendisliği Bölümü, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi: Mimarlık Bölümü, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü

Meslek Yüksek Okulu: Makine, Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Elektronik Teknolojisi, Mekatronik

Enstitüler: Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Öncelikleri ve ilkeleri
Öğrenci odaklılık, nitelikli akademik kadro, mezuniyet öncesi pratik tecrübe (firmada uygulamalı eğitim, sanayinin sorunlarına yönelik son sınıf projeleri), kalite düzeyi yüksek bir lisans eğitiminin yanında sanayinin teknik personel ihtiyacını karşılayacak bir ön lisans eğitimi, gelişmiş uygulamalı eğitim teknolojileri (güçlü laboratuvar ve atölye altyapısı, laboratuvarda eğitim), etkin burs sistemi; nitelikli öğrenci, güçlü yabancı dil, uluslararası akreditasyon (Bologna, ABET, MÜDEK), kamu ve iş dünyası ile proje odaklı etkin işbirliği, girişimcilik kültürü.

Başarı dereceleri yüksek veya özel yetenekli öğrencileri alması beklenen üniversitenin burs kontenjan ve imkanlarının da geniş olması planlanıyor. OSTİM’in kurulduğu günden bu yana iş dünyası ile oluşturduğu yakın işbirliği ve çözüm ortaklıklarının; azami uygulamalı eğitim alacak olan öğrencilerine istihdam konusunda yüksek avantaj sağlaması hedefleniyor.

Yüksek lisans ve doktora çalışmalarının yerli ve milli ihtiyaçların tasarlanması ve üretimine yönelik alanlara yönlendirileceği, üniversitenin bu tür özgün proje ve çözümlerde sadece akademik değil sürükleyici ve katılımcı bir rol üstleneceği; özellikle araştırma merkezlerinin sanayinin geliştirilmesi çalışmalarında aktif çalışacağı ve mesleki, teknik ve sürekli eğitim merkezleri ile özellikle iş dünyasının her kademesinin üniversitenin bir parçası olması için azami gayretin gösterileceği belirtiliyor.

OSTİM Teknik Üniversitesi’nin; OSTİM Vakfı ve OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nin önceki çalışmalarıyla kurmuş olduğu OSTİM Danışmanlık ve Eğitim Merkezi, OSTİM Teknopark, OSTİM Teknoloji, OSTİM İstihdam Ofisi gibi yapıların birikimiyle de desteklenerek güçlü bir başlangıç yapması bekleniyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)