adscode
adscode

ÖSYM yılları şaşırdı! TEOG’da 4742 “ful çeken” vardı, YGS’de 0

YGS sonuçları rekor sayılacak bir sürede, 4 günde açıklandı. Eskiden okunması da, evlere gönderilmesi de aylarca sürerdi. Şimdi anında öğreniyorsunuz.Ama bu sürat, felaketleri de beraberinde getiriyor.…

ÖSYM yılları şaşırdı! TEOG’da 4742 “ful çeken” vardı, YGS’de 0
Milliyet Diyalog
Şimdilik ilk felaket, sınav sonuç belgesindeki sınav tarihinin yanlış yazılması.

Sonuçlar, dün öğle saatlerinde açıklandığında, sınav tarihi olarak, tüm sınav kartlarında 15 Mart 2014 yazılıyordu. Oysa sınav, bir yıl önce değil 4 gün önce yapılmıştı! Hata konusunda uyarılar yapılınca, ÖSYM anında düzeltme yoluna gitti ama iş işten çoktan geçmişti.
Peki, aynı kodlama ya da tarih hatası, başka konularda da var mı? Adaylardan gelen iddialara bakılırsa, net sayılarında da çok fazla çelişkiler söz konusu. Yani birkaç gün içerisinde yeni sistematik yanlışlar ortaya çıkarsa hiç şaşırtıcı olmaz!..

Müthiş çelişki!
İki aşamalı liselere giriş sınavı TEOG’un ilkinde, soruların tamamını yapan tam 4 bin 742 şampiyon çıkmıştı. Dün açıklanan YGS’de ise soruların tamamını yapan tek öğrenci bile bulunmuyor.
6 puan türünün 5’inde birincilik elde eden Mehmet Enes Arıcı’nın bile 7 yanlışı bulunuyor. Bir puan türünde birinciliği olan Burak Arınalp’in ise tam 10 yanlışı var.
Tüm bu sonuçlar da gösteriyor ki, sınavdan sonra adayların söylediği gibi, sorular çok çelişkili ve zordu!..
Bazı puan türlerinde barajı aşan öğrenci sayısı geçen yıla göre 100 binin üzerinde azaldı. Ortalaması yükselen tek test Fen Bilimleri oldu ama onda da Türkiye ortalaması, 40 soruda 3.9..
YGS’de en zor ve karmaşık test Türkçe’ydi. Nitekim ortalaması en fazla düşen test de o oldu.
Türkçe ortalaması, 40 soruda 18.7’den 15.8’e indi.
Peki, bütün bunlar ne anlama geliyor?
Puanlar düşer mi, yükselir mi, daha da önemlisi hangi puan türlerinde yığılma oldu?
Kesinlikle puanlar yükselecek. Bunu özellikle söyleyebiliriz. Çünkü aynı puan dilimindeki öğrenci sayıları ciddi oranda azaldı.
Örneğin YGS-1 puan türünde 180 barajını geçen yıl 714 bin aday aşmıştı, bu yıl bu sayı 635 binde kaldı.
YGS-6 puan türünde ise durum daha da vahim. 2014’te 180 barajının aşan sayısı bir milyon 118 binken, bu yıl bu sayı bir milyon 4 bine indi...

60 bin aday girmedi
Üniversite sınavı gençler için çok önemli ama bu kadar önemli sınav bile ya yeterince ciddiye alınmıyor ya da çok farklı nedenlerle adaylar sınava giremiyor. 60 bine yakın adayın YGS için başvurmasına rağmen sınava girmemesi çok ilginç. Ama çok daha ilginç olan 160 soruluk YGS’de yığılmanın 40 soruda odaklanması.
ÖSYM’nin yayımladığı doğru sayısı dağılım grafiği incelendiğinde, 100 doğru yapan aday sayısı yok denecek kadar az. Hele hele 136-160 aralığında yok gibi...
Bu da soruların zorluğundan çok, adayları şüpheye düşürecek soru yapısının varlığını ortaya koyuyor...
Peki, yanlış soru var mı?
Onu da soruların tümü yayımlandığında göreceğiz ve umarız yanlış soru çıkmaz yoksa, tüm bu puanlar yeniden hesaplanmak zorunda kalır...

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)