adscode
adscode

ÖSYM'NİN BELİRLEDİĞİ YÜKSEK SINAV ÜCRETLERİ "ÇAĞIN VE TEKNOLOJİNİN GEREĞİ"YMİŞ!

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından geçtiğimiz haftalarda ilan edilen KPSS giriş ücretlerinin yüksekliği kamuoyunun yoğun tepkisini çekmiş, CHP İstanbul Milletvekili Didem ENGİN sınav…

ÖSYM'NİN BELİRLEDİĞİ YÜKSEK SINAV ÜCRETLERİ "ÇAĞIN VE TEKNOLOJİNİN GEREĞİ"YMİŞ!
Eğitim
Bilgi edinme yolu ile ÖSYM’den gelen yanıtta adaylardan alınan hizmet bedellerinin, hizmetin kalitesinin artırılması, çağın ve teknolojinin gerektirdiği şekilde hizmetin yürütülmesi için alındığı belirtiliyor. Ancak verilen cevapta nasıl bir teknolojik gereklilik nedeniyle ücretlerin yüksek tutulduğu açıklanmamış. ÖSYM'nin sınav ücretlerini çağın ve teknolojinin gereği olarak değerlendirmesi hakkında Didem ENGİN, "İşsiz genç sayımız günden güne artarken iş arayan ya da üniversiteye girmek için ÖSYM'nin sınavına girmek zorunda olan gençlerimizden bu hayat pahalılığında bu kadar yüksek ücretler talep etmek ne vicdana, ne akla, ne de sosyal devlete sığar" dedi.

2017 KPSS Alan Bilgisi testine yönelik olarak açıklanan KPSS ücretlerinde geçen yıl üç oturum için 165 TL ödeyen bir adaydan bu yıl aynı ders başlıkları için önce 420 TL ödemesi istenmiş, ardından kamuoyundan gelen yoğun tepkiler sonucunda sınav ücretleri Genel Yetenek ve Genel Kültür testi de dâhil olmak üzere 180 TL olarak güncellenmişti. ÖSYM'nin isterse daha düşük ücretle hizmet sunabildiğini belirten Didem ENGİN "ÖSYM'yi Deli Dumrul mu yönetiyor?" sorusu ile tepkisini göstermişti.

ÖSYM'NİN GELİRİ DUDAK UÇUKLATTI!

Ülkemizde genç işsizliğinin %24'ler seviyesine yükseldiğini hatırlatan Didem ENGİN, "Hükümet ÖSYM aracılığı ile açıkça umut tacirliği yapıyor, gençlerimizin, çocuklarımızın ve ailelerimizin sınav ücretlerini ödeme mecburiyetini istismar ediyor. ÖSYM tarafından açıklanan 2016 Yılı Faaliyet Raporu'ndaki gelir ve giderler arasındaki uçurum ÖSYM'nin nasıl umut tacirliği yaptığının göstergesidir. 2016 yılında 817.754.468,25 TL gelir elde eden ÖSYM yalnızca 671.454.390, 57 TL gider gerçekleştirmiş. ÖSYM sunduğu kamu hizmetini gözardı ederek özel bir şirketmiş gibi davranıp çağın ve teknolojinin gelişimini bahane ederek yüksek ücretler talep ediyor. Ama her sınavda adaylara yanlış soru eziyeti yaşatarak çağın ve teknolojinin gerisinde kalmaya devam ediyor" dedi.

İŞSİZ GENÇLER SINAV ÜCRETİNİ NASIL ÖDEYECEĞİZ DİYE KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Çok sayıda sınav hazırlayan ÖSYM'nin sınavlara yönelik belirlediği ücretlerin tespit yönteminin adil ve sosyal devlet ilkesine uygun şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirten Didem ENGİN, "ÖSYM hizmet sunumunu makul bir ücret tespiti ile gerçekleştirmeli. Asgari ücretle evini geçindiren anne baba, işsiz genç sınav ücretini nasıl ödeyeceğim diye kara kara düşünmemeli" diye konuştu.

ÖSYM’NİN YANITLAMADIĞI SORULAR

“KPSS’nin maliyeti aday başına tahminen ne kadardır? ÖSYM bu sınav için adaylardan ne kadar kâr koyarak ücret talep etmiştir? Ülkemizde genç işsizligi %24’e yükselmişken ve sokaklarımızda yüz binlerce gencimiz işsizken, iş arayan ya da üniversiteye girmek için sınava girecek gençlerden bu kadar yüksek ücretler talep edilip, sonra tepki olunca ücretlerin indirilmesinin mantıki ve vicdani açıklaması var mıdır?” gibi sorular yanıt verilmeyen sorular arasındadır.


BİMER'in yanıtı:
 

Sayın DİDEM ENGİN,

T.C. Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)’ ne yapmış olduğunuz 1700399121 sayılı başvurunuz 09.05.2017 tarihinde STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI tarafından cevaplanmıştır:

03.03.2011 tarih ve 27863 sayılı Resmî Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve ilgili diğer mevzuatla verilen görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak üzere kurulan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kuruluştur.


 

Başkanlığımızın görev ve yetkileri, Kanun’un 3. maddesi ile belirlenmiştir. “Sınav, ölçme, değerlendirme, yerleştirme, araştırma ve diğer hizmet bedellerini belirlenmesi”, Kanun’un 3. maddesinde belirtilen “Başkanlığın görev ve yetkileri” arasında yer almaktadır.

 “Sınav, ölçme, değerlendirme ve yerleştirme faaliyetlerine yönelik olarak adaylardan veya kurumlardan alınacak hizmet bedellerini ve bedel alınmayacak hizmetleri, kişi, kurum ve kuruluş itibarıyla tespit etmek.” ise Kanun 4. maddesinde belirtilen Yönetim Kurulunun görevleri arasında sayılmaktadır.


 

Kanun 6. maddesinde belirtildiği üzere; yurt içi ve yurt dışı sınav, ölçme, değerlendirme ve yerleştirme hizmetleri karşılığında alınacak ücretler, ÖSYM’nin gelirleri arasındadır. ÖSYM’nin adaylardan sağladığı hizmet bedelleri dışında başka bir geliri bulunmamakta ve Hazine’den de ÖSYM’ye herhangi bir kaynak aktarılmamaktadır.


 

Başkanlığımız tarafından yürütülen her hizmet kendi içerisinde farklı maliyetler ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle ÖSYM, Kanun’un ilgili maddelerinin verdiği yetki ile adaylardan yerleştirme işlemi de dâhil hizmet bedeli almaktadır. Adaylardan alınan hizmet bedelleri, hizmetin kalitesinin artırılması, çağın ve teknolojinin gerektirdiği şekilde hizmetin yürütülmesi amacıyla alınmakta ve amacı doğrultusunda da kullanılmaktadır.


 

Başvurunuz ile ilgili tüm işlemleri BİMER’in internet adresinden takip edebilirsiniz.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)