adscode
adscode

Özel okul yönetmeliği değişti! Ücretini ödemeyen öğrenci başka okula gönderilecek!

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

Özel okul yönetmeliği değişti! Ücretini ödemeyen öğrenci başka okula gönderilecek!
Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Eğitim Kurumlarını yakından ilgilendiren yönetmelikte bazı maddelerde değişikliğe gitti. Söz konusu yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete'nin 12 Nisan 2016 tarihli sayısında yayımlandı.

Yönetmelikte dikkat çeken ve özel okullarda öğrencisi olan velileri ve özel okulları yakından ilgilendiren bazı maddeler şu şekilde ;

"Okullar, ders yılı sonunda ödemesi yapılmayan öğrencilerin kayıtlarını yenilemeyebilir. Ücretini ödememekte ısrar eden velinin/vasinin çocuğunun kaydı maarif müfettişleri tarafından yapılacak inceleme sonucunda nakil ve yerleştirme komisyonu aracılığıyla resmî kurumların tabi olduğu ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde uygun olan resmî okula veya açık liseye alınır."

Buna göre eğitim-öğretim yılı boyunca öğrencisinin okul ücretini ödemeyen velinin öğrencisi okuldan alınıp devlet okullarına nakil olabilecek ya da açık liseye alınacak.

Bir diğer önemli madde; “Öğrenci ile velilerinden beceri eğitimi/staj çalışması/yaz uygulaması adı altında veya 54 üncü madde çerçevesinde tespit ve ilan edilen ücretler dışında herhangi bir ücret talep edilemez.” maddesi...

YÖNETMELİK

Millî Eğitim Bakanlığından:

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (p), 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (f),  13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c), dördüncü fıkrasının (d) ve beşinci fıkrasının  (d) bentlerinde yer alan “üç” ibareleri “beş” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(10) Kurum açacak veya devir alacak kurucu, kurucu tüzel kişilik ise şirket ortakları veyahut kurucu temsilcisi hakkında; kurum açma veya devir alma başvurusunu yapmadan önce  11/10/2006 tarihli ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanması Hakkında Kanun ve/veya Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun yetki alanına giren suç veya suçlardan dolayı adlî veyahut idarî soruşturma bulunması halinde bu soruşturma/soruşturmalar sonuçlandıktan sonra kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) Kurumlar; tabela, reklam, ilan ve her türlü iş ve işlemlerinde sadece kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatında yer alan kurum adını kullanır.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) İl millî eğitim müdürlüğünce yaptırılacak inceleme sonucunda uygun görülmesi hâlinde kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı veren merci tarafından program ilavesi yapılır. Ancak M, A1, A2, A ve B1 sertifika sınıfı öğretim programlarından herhangi biri için izin almış olan motorlu taşıt sürücüleri kursuna, bu öğretim programlarından birinin ilave edilmek istenmesi veya C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sertifika sınıfı öğretim programlarından herhangi biri için izin almış olan motorlu taşıt sürücüleri kursuna, bu öğretim programlarından birinin ilave edilmek istenmesi ya da EK-4’te yer alan tablodaki öğretim programlarını uygulamak üzere izin alan kurslardan, tabloda belirtilen diğer öğretim programlarını da ilave yapmak için başvurmaları hâlinde kurumda maarif müfettişlerince inceleme yapılmaz.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “hakkında adlî ve/veya idarî soruşturma bulunan kurumların ise soruşturması sonuçlandıktan sonra” ibaresi “hakkında 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun veyahut Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun yetki alanına giren suç veya suçlardan dolayı adlî veyahut idarî soruşturma bulunması halinde bu soruşturma/soruşturmalar sonuçlandıktan sonra” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “hakkında adlî ve/veya idarî soruşturma bulunan kurumların ise soruşturması sonuçlandıktan sonra” ibaresi “hakkında 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun veyahut Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun yetki alanına giren suç veya suçlardan dolayı adlî veyahut idarî soruşturma bulunması halinde bu soruşturma/soruşturmalar sonuçlandıktan sonra” olarak değiştirilmiştir. 

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “ders saati ücretli olarak görevlendirilen” ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 55 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Okullar, ders yılı sonunda ödemesi yapılmayan öğrencilerin kayıtlarını yenilemeyebilir. Ücretini ödememekte ısrar eden velinin/vasinin çocuğunun kaydı maarif müfettişleri tarafından yapılacak inceleme sonucunda nakil ve yerleştirme komisyonu aracılığıyla resmî kurumların tabi olduğu ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde uygun olan resmî okula veya açık liseye alınır.”

“(4) Öğrenci ile velilerinden beceri eğitimi/staj çalışması/yaz uygulaması adı altında veya 54 üncü madde çerçevesinde tespit ve ilan edilen ücretler dışında herhangi bir ücret talep edilemez.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 56 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “yeni” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 62 nci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(6) Kurumlar bu madde kapsamında valiliklerden aldıkları izinler doğrultusunda burs verilecek öğrenci ve kursiyer tespitine yönelik Ocak, Şubat ve Mart aylarında sınav yapabilir. Kurumlar valilik izni ile bursluluk sınavlarının duyurusunu yapabilir.

(7) 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun veyahut Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun yetki alanına giren suç veya suçlardan dolayı haklarında adlî veyahut idarî soruşturma bulunan kurumlar bursluluk sınavı yapamaz, araştırma,  yarışma ve sosyal etkinlik düzenleyemezler.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin ek 2 nci maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan “Eylül ayının üçüncü iş günü” ibaresi “yerleştirme tarihlerinde” olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(13) 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun veyahut Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun yetki alanına giren suç veya suçlardan dolayı haklarında adlî veyahut idarî soruşturma bulunan kurumlar eğitim ve öğretim desteği kapsamına alınmaz.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin EK-4’ü ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 13 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 14 – Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)