adscode
adscode

Özel okula teşvikte hangi şartlar değişti?

MEB özel okulda okuyan öğrencilere verilen eğitim teşvikinde şartları değiştirdi. Artık uluslararası değil, ulusal yarışmalar önemli. Engelli öğrenciye daha fazla puan var. 5 bin TL'den az geliri olanın…

Özel okula teşvikte hangi şartlar değişti?
Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullarda okuyan öğrencilere verilen eğitim öğretim desteğine ilişkin koşulları ve puanları yeniden belirledi. Bakanlığın teşvikle ilgili yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de dün yayımlandı.

Bakanlık teşvik verilecek öğrencinin belirlenmesinde ailenin gelir durumunu, öğrencinin başarısını ve katıldığı yarışmaları dikkate alarak puanlama yapıyor ve puanı en yüksek öğrenciden başlayarak kontenjan kadar öğrenciye teşvik veriyor.

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre Türkiye'yi uluslararası olimpiyatlarda temsil eden öğrenci ulusal yarışmalarda dereceye girenlerden daha az puan alacak.

Buna göre Türkiye'yi olimpiyatlarda temsil eden öğrenciler artık 70 puan değil, 50 puan alacak. Buna karşılık ulusal düzeyde yapılan yarışmalarda derece alan öğrenciye bu yıl 50 puan değil, 70 puan verilecek. Öğrenci il genelinde düzenlenen yarışmalarda derece alırsa yine 40 puan kazanacak.

GELİR ARTTIKÇA PUAN AZALIYOR

Teşvik alacak öğrencinin belirlenmesinde ailenin toplam geliri önemli rol oynuyor. Daha önce aileye, geliri bin TL'den az ise 340 ile en yüksek puan veriliyordu.

Bu yıl ise 5 bin TL'den az geliri olan ailelere en yüksek olan 350 puan verilecek. Ailenin geliri 5 bin 1 TL ile 6 bin 500 TL arasında ise kazanacağı puan 250 olacak. Toplam geliri 6 bin 501 ile 8 bin TL arasında olanlar 200, 8 bin 1 TL ile 9 bin 500 TL arasındakiler 150, 9 bin 501 TL ile 11 bin TL arasındakiler 100, 11 bin 1 TL ile 12 bin 500 TL arasındakiler ise 50 puan alacak. Toplam geliri 12 bin 501 TL ile daha fazla olanlar ise en fazla 20 puan kazanabilecek.

ENGELLİYE 50 PUAN

Yeni yönetmelik ailenin ya da öğrencinin engelli olmasına göre daha fazla puan almasını getiriyor. Buna göre anne, baba veya öğrenci yüzde 50 engelliyse 50 puan verilecek. Öğrencinin anne ve babası hayatta değilse eskisi gibi 100 puan alacak.

Vazife başında vefat etmiş MEB personeli çocuğuna yine 70 puan verilmeye devam edilecek. Anne ve baba ayrıysa öğrenci yine 40 puan almaya devam edecek. Değişiklik yapılmayan maddelerden biri de disiplin cezası. Eğer öğrencinin disiplin cezası varsa yine 100 puanı silinecek.

KURSLAR ANLIK İZLENEBİLECEK

Yönetmelik değişikliği özel kurslar için de düzenleme getirdi. Tüm kursların anlık izlenebileceği e-okul benzeri bir sistem kurulacak.

E-Yaygın adı verilen sistemde sınıf mevcutları, devamsızlıklar ve kurslarda verilen dersler anlık görülebilecek. Yönetmelik değişikliği ile organize sanayi bölgesi dışında kurulan meslek liselerine de teşvik verilecek. Ancak okulun açılacağı il veya ilçe nüfusunun 20 binin üzerinde olması gerekecek.

TEŞVİK BAŞVURULARI AĞUSTOS'TA

Geçen yıl sadece devletten özel okula geçen öğrencilere teşvik verilirken, özel okulda okumakta olanlar da teşvik kapsamına alındı. 2015- 2016 öğretim yılında teşvik miktarı okul öncesi için 2 bin 680 TL, ilkokul için 3 bin 220 TL, ortaokul ve lise için 3 bin 750 TL, temel lise için ise 3 bin 220 TL olmuştu. Bu yıl da teşvik miktarının bu oranda olması ve başvuruların ağustos ayında yapılması bekleniyor.

LÜTFİ ERDOĞAN

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)