Özel okullar “ÜFE-TÜFE oranında yapsaydık yüzde 25’lere kadar zam olurdu, ortalama yüzde 10-15 zam yaptık” diyerek kendini savunuyor.
Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz'ın haberine göre; uzaktan eğitim sürecindeki ücretler için iade davalarıyla da uğraşan kurumlar, “Bu süreçte teknik alt yapıyı geliştirdik, personelin maaşını yatırdık. 1000 okulun kapandığı sektör büyük zorluk içinde” diyerek, velilerden anlayış bekliyor.
Uzaktan eğitim, özel okullar ile velileri adeta karşı karşıya getirdi. Yüz yüze verilmeyen eğitimler için ücret iadesi almaya çalışan veliler, 2021-2022 eğitim öğretim dönemi için kayıt yenilemek istediğinde yüksek ücret artışları görünce adeta isyan ettiler. Öyle ki bazı okullar, yüzde 20’lere varan artışla öğrenim ücretlerini 100 bin TL’ye varan rakamlara çıkardı. Üstelik buna yemek, servis, kitap gibi masraflar da dahil değil.
Bu ücretlerin haksız yere alındığını düşünen velilerin gerekçesi ise yaklaşık bir yıldır süren uzaktan eğitim. “Çocuklar, Mart 2020’den itibaren okula gitmedi. Okul, yüz yüze eğitimdeki atölye çalışmaları, etkinlikler, temizlik, elektrik, su vs. gibi hizmetleri sunmadı. Sadece ekran karşısında öğretmen ders anlattı, ödev verdi. Bunlar devlet okulunda da veriliyordu. Okullar bu dönem için aldığı haksız ücreti iade etmeli” diyen veliler, zamlı ücret ödemeyi reddediyor hatta ücret iadesi talebinde bulunuyorlar. Uzaktan eğitimin okulların suçu olmadığını, onların da bu dönemde elinden geleni yaptığını düşünen veliler dahi yeni ücretler karşısında tepkililer.
‘Burs sağlıyoruz’
Özel okullar ise eleştirilerin haksız olduğu görüşünde. Konuyla ilgili görüş aldığımız Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, “Okul ücretlerinde bir kere artış yapılır ve okullar bir yılını ona göre planlar. Personel alımı gerçekleştirilir. Bu yıl yüzde 25 civarında bir tavan var. Buna rağmen okullarımız yüzde 15-20 oranında bu hakkı kullanıyor” dedi. En önemli gider kaleminin öğretmen maaşları olduğunun altını çizen Öztürk, şunları söyledi: “Asgari ücret yüzde 21 oranında artarken öğretmenlerimize artış yapmamamız mümkün değil. Ayrıca okullar kardeş, erken kayıt, başarı bursu gibi birçok indirim yapıyor. Normalde indirim istemeyen veliler bile ekonomik zorluklar nedeniyle indirim istiyor. Haziranda bitecek yüzde 1 olan KDV’nin devam etmesini bekliyoruz.”
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel ise söylendiği kadar büyük zamlar yapılmadığını kaydetti. “TEFE-TÜFE oranında yapsak yüzde 25’lere kadar zam yapmamız gerekirdi. Asgari ücret yüzde 21 arttı. Yüzde 10-15 oranında zam yaptık” diyen Taşel, KDV indiriminin devamı için Bakanlıkla görüştüklerini söyledi.
‘Davaları kazanıyoruz’
Özel okullar ile velilerin karşı karşıya geldiği bir diğer konu ise uzaktan eğitim dönemi için alınan ücretlerin iadesi. Konuyla ilgili Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan, tüketici hakem heyetlerinden olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. “Ancak tek tek başvuru yapmak istemiyoruz. MEB’in buna bir düzenleme yapması gerekiyor” diyen Özkan, şu bilgileri verdi: “İstanbul, İzmir, Bursa, Kayseri gibi birçok ilde olumlu sonuçlar çıkarken bazı illerde olumsuz çıktı, özellikle Ankara’da. Bu illerde veliler mahkemeye itiraz edecek. Bazıları kısmi ücret iadesi istenmesi gerekirken ücretin tamamı istendiği için reddedilmiş. Online eğitimi düzgün verip vermemesi önemli değil. Biz sözleşmeyi yüz yüze eğitim için imzaladık. 3’te 2 oranında ücret iadesi olmalı.”
“Okullar devletten kısa çalışma ödeneği alıp öğretmen maaşlarını karşılıyorlar. Personel, yemek giderleri düştü. Devletten destek alındıysa bizden neden ücret alınıyor” sözleriyle tepkisini dile getiren Özkan, benzer durumlar yaşanmaması için uzaktan eğitimi öngörecek şekilde sözleşmelere madde eklenmesini istediklerini kaydetti.
‘Kısmi iade oluyor’
Zafer Öztürk ise alınan kararlarda, tamamen iadenin söz konusu olmadığını, kısmi iade yapıldığını dile getirdi. “Online eğitimde parametreler belli” diyen Öztürk, kurallara uyan okulların ücretlerinin iade edilmeyeceğini belirtti ve ekledi: “Bazı okullarda sıkıntılar olabilir. Ancak işini düzgün yapmayan birkaç kurum yüzünden bütün özel okullarda sorun var gibi gösterilmesi doğru değil.”
İbrahim Taşel de yüzde 85-90 oranında özel okullar lehine karar çıktığını söyleyerek “Bakanlık ‘Online eğitim yüz yüze eğitime denktir’ dedi. Online eğitim veren okulların iade yapmaları doğru olmaz” diye konuştu. Bu süreçte birçok masraf yaptıklarını vurgulayan Taşel, “Teknik altyapıyı geliştirdik, personelin maaşını aksatmadık. Şu an özel okullar sıkıntı içerisinde. 1000’e yakın özel okul, 25 bin personel, 350 bin öğrenci kaybımız var” dedi.
REKOR 180 BİN TL’YDİ
Bazı özel okulların 2021-2022 eğitim öğretim yılı ücretlerini sitelerinden inceleyip geçen yılki ücretlerle karşıladık. Ortaya çıkan rakamlar şöyle:
Örneğin bir özel okulda, anaokulu 49 bin TL, yemek ve KDV ile birlikte 60 bin TL; ilkokul ve ortaokul 70 bin TL, yemek ve KDV ile 83 bin TL, lise ise 83 bin TL, yemek ve KDV dahil 96 bin TL’ye çıkıyor. Aynı okulda geçen yıl ücretler, yine yemek ve KDV dahil anaokulu 51 bin TL, ilkokul ve ortaokul 71 bin TL, lise ise 83 bin TL idi. Okulun yüzde 14 ile 17 arasında zam yaptığı görülüyor.
Bir başka okulda da lise ücreti geçen yıl 63 bin 500 TL iken bu yıl ücreti 75 bin TL’ye çıktı. Yaklaşık yüzde 19 oranında zam yapıldığı görülüyor. Yabancı özel okullar 2020-2021 eğitim öğretim yılı ücretlerini henüz açıklamadı. Ancak uzun yıllardır rekor Özel Amerikan Robert Lisesi’nde. Geçen yıl öğrenim ücreti peşin 109 bin TL, 7 gün yatılı yurt ücreti de 58 bin 700 TL, toplam 167 bin 700 TL’ydi. 10 taksit yaptırıldığında okulun 7 gün yatılı ücreti 179 bin 900 TL’ye çıkıyordu. Bu yıl yabancı kolejlerdeki zam oranlarının nasıl olacağı, velilerin merak ettiği konular arasında bulunuyor.
MİLLİYET