adscode
adscode

Özel ve resmi okullar için farklı kararlar eşitsizliği derinleştiriyor

Eğitim Sen özel okullar ve devlet okullarında yapılacak telafi eğitiminin başlama tarihi ve süresinin farklı olmasını eleştirdi.

Özel ve resmi okullar için farklı  kararlar eşitsizliği derinleştiriyor
Sendikalar

MEB, resmi eğitim ve öğretim kurumları için yüz yüze telafi, uyum ve tamamlama eğitiminin 31 Ağustos Pazartesi günü başlayacağını ve üç hafta devam edeceğini açıkladı. Telafi eğitimi, ders yılı başladıktan sonra da destekleme ve yetiştirme kursları aracılığıyla yıl boyunca devam edecek. Yapılan açıklamada öğretmenlerin 2020-2021 eğitim öğretim yılı başında yapması gereken mesleki çalışmaların ne olacağı belirli değildir. İkinci önemli konu da özel okullar ve devlet okullarında yapılacak telafi eğitiminin başlama tarihi ve süresinin farklı olmasıdır. Özel okullarla ilgili alınan kararın özel okul sahiplerinin talebi doğrultusunda alındığı açıktır. MEB özel ve resmi okullar için farklı farklı kararlar almamalıdır. Alınan her farklı karar eşitsizliği derinleştirmektedir.

 

Mahkeme kararından dolayı, MEB taşra teşkilatına görevde yükselme suretiyle 30.11.2018 tarihinde ataması yapılan 513 şube müdürünün ataması iptal edilmişti. Bu nedenle, yeniden hesaplanan yazılı sınav puanı 84,4828 ve üzeri olanlar 01-05 Haziran tarihleri arasında tercih başvurusu yapabilecekler. MEB’in son dönemde yaptığı görevde yükselme sınavlarında sıklıkla yargıya gidilmekte ve bu türden sorunlar yaşanmaktadır. Meselenin özü, MEB merkez ve taşra teşkilatında görevde yükselme ve eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde liyakat temelli bir yaklaşımın geliştirilememiş olmasıdır. Ayrıca, her kademede bulunan eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde eğitim alanında bulunan tüm kesimlerin eşit şekilde katıldığı demokratik yöntemler dışındaki tüm yöntemler sorun üretme potansiyeline sahiptir.

 

MEB, Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumları’na ilişkin merkezi sınava (LGS) yönelik Haziran ayı çalışma soruları yayınladı. MEB, yayınladığı hazırlık soruları ile öğrencileri yarışmaya ve rekabete hazırlamakta, adeta bir dershane gibi davranmaktadır. Ayrıca, yayınlanan her soru paketi internet erişimi olmayan öğrenciler açısından eşitsizliği artırmaktadır. MEB yönetimi eşitsizliği doğal kabul etmekte, sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmemektedir. Oysa MEB’den beklenen ve olması gereken, öğrencilerin uzaktan eğitime erişimi için gereksinimlerini karşılamaktır.  Kamusal eğitim haktır ve eşitsizlik hakların doğasına aykırıdır.

 

ÖSYM Başkanı tarafından YKS’ye başvuru/geç başvuru süreleri içinde AİS kaydını yapan ancak sınav ücretini ödeme işlemini tamamlamayan adayların, 4 Haziran Perşembe günü 09.00-23.59 saatleri arasında ödemelerini yapabilecekleri açıklandı. Öncelikle belirtmek gerekir ki sınavlar için öğrencilerden ücret alınması kamusal bir hizmet olarak eğitimin doğasına aykırıdır. Tüm sınavların ücretsiz olması gerekmektedir. Salgın döneminin yarattığı kısıtlılıklar ve ekonomik sorunlardan dolayı 2020 YKS’de ücret ödeyip ödememeye bakılmaksızın AİS kaydını yaptıran tüm öğrencilere sınava katılma hakkı tanınmalıdır. Kamusal eğitim tüm öğrencilerimiz için haktır.

 

MEB, EBA’nın altyapı ve içerik bakımından kapasitesini artırmak ve dijital içerik-eğitim teknolojisi ekosistemi oluşturmak amacıyla, Dünya Bankası finansmanıyla Türkiye Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim (SSDE) Projesi’ni hayata geçirmek için bir çalışma başlattı. Proje, Dünya Bankası’nın Çevresel ve Sosyal Çerçevesi uygulanarak hayata geçirilecek. Salgın dönemi nedeniyle dönemsel ihtiyaçları karşılamak ve öğrencilerin eğitim gereksinimlerine katkı sağlamak için  “uzaktan eğitim” kullanılmıştır. Sermaye çevreleri ise uzaktan eğitimi, kalıcı ve yüz yüze eğitimin seçeneği olarak sunmak ve piyasa için kullanılabilir hale getirmeye çalışmaktadır. Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini alması mümkün değildir. Eğitimin işlevi ve eğitime erişim açısından uzaktan eğitimin asıl eğitim yöntemi olması kabul edilemez. Tüm öğrenenlerin kamusal eğitim hakkını savunmayı sürdüreceğiz.


EĞİTİM SEN MERKEZ YÜRÜTME KURULU


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)