adscode
adscode

Özel'e giden de açık liseye yerleşen de 'nakil' bekleyecek

TEOG’da açık liseye yerleşenler örgün eğitim kurumlarına geçmek için nasıl nakil uygulamasını bekleyecekse aynı kural özel liselere kesin kayıtlarını yaptıranlar için de geçerli

Özel'e giden de açık liseye yerleşen de 'nakil' bekleyecek
Eğitim
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmelerinin kuralları var. Bunların başında özel okula kayıt yaptıranların devlet liseleri için tercih listesi hazırlayamayacağı geliyor. Ancak özel okula gidenler devlet liseleri için tercih yapma haklarını tamamen kaybetmiş değiller, eğer isterlerse nakil uygulamasına katılabilecekler.

9-31 Ağustos tarihleri arasında 3 kez yapılacak nakil uygulamasından kimlerin yararlanacağına ilişkin velilerden çok sayıda soru geliyor. Bu sorunun yanıtına bakalım. Nakil uygulamasından 3 farklı şekilde bir okula yerleştirilen öğrenciler yararlanacak. 

3 FARKLI YERLEŞTİRMESİ OLAN

Bu öğrencilerin ilk grubunu 25 okuldan oluşan tercih listesindeki okullardan birine yerleşen öğrenciler oluşturuyor. Bu öğrenciler bir üst okula geçebilmek için bu uygulamaya katılabilecek. İkinci grup, tercih listesi hazırlayan ancak listesindeki okullara yerleşemeyen ve kayıtları otomatik olarak açık liseye yapılan öğrenciler. Onlar da nakil uygulamasına katılıp yeniden tercih listesi hazırlayacak. Üçüncü grup öğrenci ise devlet okullarında tercih dönemi başlamadan önce aralarında yabancı özel okulların da bulunduğu özel liselere kesin kayıt yaptıranlar. Bu öğrenciler özel okula kayıt yaptırdıktan sonra vazgeçip devlet liseleri için tercih hakkı kullanabilecekler. Bunun için de nakiller döneminde e-okul sisteminden tercih listesi hazırlamaları, bunu okul müdürlüklerine onaylatmaları gerekiyor. Bunu yapan öğrenciler nakil uygulamasına katılacak. 



BİR ÖNCEKİ KAYIT SİLİNECEK 

Ancak nakilleri “Şansımı deneyeyim, bakalım ne oluyor?” diyerek kullanmak istiyorsanız bir kere daha düşünmelisiniz. Çünkü kural şu. Eğer nakil döneminde tercih ettiğiniz bir okula yerleşirseniz, kayıtlı olduğunuz okuldan kaydınız silinecek, yeni yerleştiğiniz okula geçecek. Özel bir okulda kayıtlı olan öğrenci devlet liseleri için tercih yaparsa ve bir okula yerleşirse bu öğrencinin özel okuldan kaydı silinmiş olacak. 

KAYITLAR NASIL YAPILACAK?

Bir okula yerleşen öğrencilerin okula giderek kayıt yaptırmalarına gerek yok, kayıt işlemleri otomatik olarak gerçekleşecek. Bir okula yerleştiğiniz anda kaydınız da yapılmış olacak. Açıköğretim kurumlarına yerleştirilen öğrenciler ise 16 Eylül günü mesai saati bitimine kadar Açık Ortaöğretim Kurumları İrtibat Büroları’na müracaat edecek, okul türünü seçerek kesin kaydını yaptıracak. 

TERCİH YAPMAYAN NE OLACAK? 

Tercih yaptığı halde 25 okuldan birine yerleşemeyenler gibi tercih yapmayan öğrenciler de sistem tarafından otomatik olarak açık liseye kaydedilecek. Ayrıca tercih döneminde özel okula kayıt yaptıracağını belirterek tercih işlemine katılmayanlar da 9 Eylül’e dek kayıtlarını yaptırmazlarsa onlar da açık liseye kaydedilecek. 

YERLEŞTİRME SONUÇLARI 8 AĞUSTOS’TA AÇIKLANIYOR 

25 Temmuz’da tercih işlemlerinin son bulması- nın ardından yerleştirme sonuçları 8 Ağustos’ta Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sitesinden açıklanacak. Sonuçlar öğrencilerin TC kimlik ve okul numaralarıyla sorgulanabilecek, ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Yerleştirme sonuçları isteyen velilere kısa mesaj ile bildirilecek



HAZIRLIK YALNIZCA 4 İLDE 1O OKULA KALDI 

Bir zamanlar “hazırlık sınıfları” ile tercih edilen Anadolu liseleri bu “hazırlık özelliğini” artık yitirdi. Çünkü tüm Türkiye’de hazırlık sınıfı olan Anadolu lisesi sayısı yalnızca 4 ilde 10 tane. İstanbul’da bulunan bu okullar şöyle: Galatasaray Lisesi, İstanbul (Erkek) Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Vefa Lisesi, Cağaoğlu Anadolu Lisesi, Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi. Ayrıca, Cahit Kora Anadolu Lisesi İzmir’de, Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi Balıkesir’de ve Atatürk Lisesi de Ankara’da bulunuyor. Anadolu liseleri uzun yıllar üniversite sınavlarında en başarılı ve en yüksek taban puanla girilebilen okullar olarak tanındı. Anadolu liselerinin temeli 1955 yılında İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Konya, Samsun ve Diyarbakır’da yabancı dille eğitim yapmak üzere kurulan ve sınavla öğrenci alan Maarif Kolejlerine dayanıyor.

MAARİF’TEN ANADOLU’YA 

Bu okullarda 2005-2006 öğretim yılında hazırlık sınıfları ile matematik, fen, biyoloji gibi fen derslerinin yabancı dilde okutulması kaldırıldı. Bu dersler Galatasaray Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, İstanbul (Erkek) Lisesi gibi okullar dışında Türkçe okutulmaya başlandı. Kuruluşundan bu yana hazırlık sınıfı bulunan İstanbul (Erkek), Galatasaray ve Kadıköy Anadolu liselerindeki 2 yıllık hazırlık sınıfları bir yıla indirildi. 2006-2007 öğretim yılında Kabataş Erkek, Cağaloğlu Anadolu Lisesi ve Vefa Anadolu Lisesi’ne birer yıl hazırlık sınıfları kondu. Bir yıl sonra Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi, İzmir Cihat Kora Anadolu Lisesi ve Balıkesir Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi eklendi. 

Anadolu liselerinde 2010-2011 öğretim yılında birinci yabancı dil dersleri de haftada 10 saatten 6 saate düşürüldü. 

BURSLU OKUYACAK ÖĞRENCİLER NASIL BELİRLENECEK? 

Özel okullarda yüzde 100 burslu okutulacak öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, puan üstünlüğü esasına göre yüzde 5’lik dilimden seçilecek. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye genelindeki ilk yüzde 5’lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il genelindeki ilk yüzde 5’lik dilimden karşılayabilecek. 



ÖZEL’E KAYITLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Velilerin yanıtını merak ettiği sorulardan biri de geçtiğimiz 14 Temmuz’da kayıt işlemleri son bulan özel okulların tekrar ne zaman öğrenci alacakları. İşte MEB’in cevabı: “Özel okullarda 15 Temmuz 2016 tarihinden sonra da aday kayıt işlemleri devam edecektir. E-okul sisteminde aday kayıtlarla birlikte kesin kayıt işlemlerini de yapabileceklerdir.” 

GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSESİ KAYITLARI 

Güzel sanatlar ve spor liselerinin düzenlediği yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler bu okullara kayıtlarını 22 Temmuz’a kadar yaptırabilecekler. Bu öğrenciler Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alan liseler için ancak nakil uygulaması döneminde tercih yapabilecekler. Ancak, bu öğrencilerin tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilmeleri halinde, güzel sanatlar lisesi veya spor lisesindeki kayıtları iptal olacak ve tercihlerine göre yerleştikleri okullara kayıtları yapılacak 

ULUSLARARASI DİPLOMA VEREN DEVLET LİSELERİ 

Uluslararsı diplomalar yurtdışında üniversitelerin kapısını açtığı gibi Türkiye’de de üniversitelerden yüzde yüze varan oranlarda burs kazandırıyor. Devlette uluslararası diploma veren liseler şöyle:

Uluslararası Bakalorya (IB) Diploması: Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi, Türk Telekom Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesi, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi. 

Abitur: İstanbul (Erkek) Lisesi. 

Alman Dil Diploması: İstanbul (Erkek) Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi.

Fransız Bakaloryası Denkliği: Galatasaray Lisesi.

Pervin KAPLAN/ HABERTÜRK

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)