adscode
adscode

'Özel'e kaydını yaptırana tercih ekranı açılmayacak

Taban puanlarını açıklayan, aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı kolejlerde ilk önkayıt dönemi dün son buldu. Bugün saat 14.00'e kadar asil kayıt, sonra yedek kayıtlar yapılacak.

'Özel'e kaydını yaptırana tercih ekranı açılmayacak
Eğitim
Taban puanlarını açıklayan, aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı kolejlerde ilk önkayıt dönemi dün son buldu. Bugün saat 14.00'e kadar asil kayıt, sonra yedek kayıtlar yapılacak. İkinci kayıt dönemi ise 10 gün sonra başlayacak. 'Özel'e kayıt yaptırana, 14 Temmuz'da 'tercih ekranı açılmayacak'

Aralarında Amerikan Robert, Üsküdar, Tarsus, İzmir, İtalyan, Avusturya, Alman ve Fransız liselerinin de yer aldığı kolejlerde ilk önkayıt dönemi son buldu. Bugün okullarda kayıt hakkı kazanan öğrenciler için asil kayıtlar başlıyor.

Öğrencilerini Temel Eğitimden Ortöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) derslerinden 4'üne ya da Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı Yerleştirmeye Esas Puan'a (YEP) göre alan kolejler bu yıl 3 değil, 2 kez önkayıt-kesin kayıt, ardından da 2 gün serbest kayıt dönemi yapacak.

2. KAYIT 10 GÜN SONRA

İşte bu dönemin ilk önkayıtları dün son buldu. Bu yıl kolejler araya bayram tatili girdiği için kayıt işlemlerini sadece 6 işgünü içinde tamamlamak zorunda. Dün son bulan ilk önkayıt döneminin ardından bugün saat 14.00'e kadar okullara asil kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıt işlemleri yapılacak. Saat 14.00'ten sonra ise yedek listeden kayıtlar yapılacak. Ardından da okullar 10 gün boyunca kayıt alamayacak. Çünkü araya hafta sonu ve Şeker Bayramı tatili girecek.

2 GÜN SERBEST

Kayıt Okullara ancak 11 Temmuz Pazartesi gününden itibaren tekrar önkayıt yapılmaya başlanacak. Bu kayıt dönemine eğer okullar ilk kayıtlarda kontenjanlarını dolduramazlarsa girecek. Bu dönemde bazı okullar puan düşürebildikleri gibi yükseltebilecek de. Geçen yıl da bu okullar arasında puanını düşüren de yükselten de oldu.

12 Temmuz'da tam gün önkayıt yaptıran ve asil kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıtlarını yapacak okullar 13-14 Temmuz tarihlerinde ise serbest kayıt dönemine geçecek. Bu 2 günde okullar sabah önkayıt, öğleden sonra kesin kayıt yapabildikleri gibi 1 gün önkayıt 1 gün de kesin kayıt yapabilirler. Bu 2 günde kayıt işlemlerini nasıl gerçekleştirecekleri okulların internet sayfalarından açıklanacak.

Bu yıl özel okulların kayıtları 6 güne sıkıştığı ve uzun süren önkayıt süreci olmadığı için çocukları asil kayıt hakkı kazanan aileler kayıt işlemleri için kararlarını hızlı vermek zorunda kalacak. Üstelik aileler "Özel mi devlet mi?" sorusunun yanıtını da aynı şekilde hızlı vermek zorunda. Çünkü özel okulu tercih eden ve kaydını yaptıran aileler devlet okulları için tercih listesi hazırlayamayacak.

'DEVLET'TE 15 TEMMUZ'DA

Özel okula kaydını yaptıran öğrencilerin bu kayıtları e-okul sistemine işlenecek. Bu yüzden de devlet okulları için 15-25 Temmuz tarihleri arasında yapılacak tercih sürecinde veliler tercih ekranını kullanamayacak. Tercihlerini e-okul üzerinden yapacak velilerin karşısına tercih ekranı açılacak. Bu ekranda "Tercih yapmak istiyorum" butonunu işaretleyen veli, eğer çocuğunu özel okula kayıt yaptırdıysa işlem yapamayacak.

25 OKUL, TEK LİSTE

6 dersten yapılan 12 TEOG sınavının sonucu ile öğrencinin 6., 7. ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının eklenmesiyle oluşturulan Yerleştirmeye Esas Puan'a (YEP) göre öğrenci alacak devlet ve bazı özel okullar için tercihler 25 Temmuz'da son bulacak. Aileler tek tercih listesine 25 okul yazabilecek. Bu okullardan birine yerleşemeyen öğrenciler ise otomatik olarak açık liseye kaydedilecek.

3 KEZ NAKİL VAR

8 Ağustos'ta yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından ise öğrencilerin hem boş kontenjan, hem okul değiştirmek hem de açık liseden kurtulmak için 3 kez yapılacak nakillere katılma hakları var. Bu dönemde özel okula giden öğrenciler de nakil işlemine başvurabilecek. Ama nakillerde bir okula yerleşirlerse özel okuldaki kayıtları otomatik olarak silinip yerleştikleri okullara geçecek.

Habertürk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)