adscode
adscode

Pilot üniversitelere "Dijital okur-yazarlık" dersi geliyor!

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden seçilen 8 üniversitede hayata geçirdiği Dijital Dönüşüm Projesi’nin ayrıntıları belli oldu.

Pilot üniversitelere "Dijital okur-yazarlık" dersi geliyor!
Eğitim
Güncelleme : 26-Feb-19 10:07

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ve YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın katılımıyla Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde imzalanan protokol töreniyle proje, Ağrı İbrahim Çeçen, Bayburt, Iğdır, Munzur, Muş Alparslan, Siirt, Şırnak ve Bingöl üniversitelerinde 3112 akademisyen ve 40 bin öğrenciyle pilot uygulama olarak başladı. Seçilen üniversitelerin müfredatlarına 2018-2019 bahar döneminde “Dijital Okur-Yazarlık” dersi eklendi. YÖK koordinasyonunda, Anadolu Üniversitesi akademisyenlere çevrimiçi “Dijital Çağda Yükseköğretimde Öğrenme ve Öğretme” dersi verdi. 40 bin öğrenciye de sanal ortamda “Dijital Okuryazarlık” dersi verilecek.


Pilot uygulamanın hayata geçirilmesiyle ABD ve Avrupa’daki bazı üniversitelerdeki gibi Türk üniversitelerinde de, akademisyen ve üniversite öğrencileri, “Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS)” üzerinden interaktif şekilde iletişime geçerek dersleri ve projeleri yüz yüze eğitimin yanı sıra dijital ortamda da sürdürecek. YÖK’ün belirleyeceği dersler, dijital ortamda işlenecek. Öğrenciler, dersi bilgisayarlarından istediği zaman takip edebilecek. Projenin hayata geçirilmesiyle alanında söz sahibi olan bir akademisyenin dersini, diğer üniversitelerin öğrencileri de alabilecek.

Amerika’da 3’te 1

Projeyi Milliyet’e değerlendiren YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, öğrencilerin artık sınıfta yapılan dersleri yeterli görmediğini belirterek, “Öğrenci hangi dersleri seçmiş ise o dersler öğrencinin sayfasına yükleniyor. Sadece okuldaki ders saatiyle sınırlı değil. Akademisyen buraya dersini yüklüyor, bunun yanında online materyaller hazırlıyor. Amerika’da öğrencilerin yaklaşık 3’te 1’i en az bir dersini çevrimiçi alıyor. Şu anda MIT, Stanford, Harvard gibi üniversiteler bazı derslerini sınıf ortamı dışında çevrimiçi veriyorlar” dedi.

İLK DERS AKADEMİSYENLERE

Proje kapsamında ilk eğitimleri akademisyenlere verdiklerini belirten Naci Gündoğan, şunları dedi: “Bir çok üniversitemizde dersler 500-600 kişilik anfide yapılıyor. Biz burada eğitimi kişiselleştiriyoruz. ‘Z kuşağı’ dijital teknolojilere yatkın. Yüz yüze eğitimden çok çabuk sıkılıyor. Onlara daha renkli animasyonlarla, zenginleştirilmiş bilgi veriyoruz. Sınıf eğitimi devam edecek. Sınıf eğitimini zenginleştiriyoruz. Amaç nitelikli içerik üretmektir.”

MİLLİYET


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)