adscode
adscode

Piri Reis’in torunları destek bekliyor

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencilerinin oluşturduğu Stars of Hydro Takımı, Fransa’da 2-9 Eylül’de düzenlenecek uluslararası öğrenci yarışması Hydrocontest’te Türkiye’yi temsil edecek.

Piri Reis’in torunları destek bekliyor
Üniversite
Yarışmaya öğrenciler, teknolojik ve yenilikçi yaklaşımlarla tasarlanan çevre dostu insansız deniz araçlarıyla katılıyorlar.  “Denizde size yolu yıldızlar gösterir” sloganıyla harekete geçen ve tasarladıkları hydrofoil kanatlı komposit insansız deniz aracının üretim aşamasına gelen ekibin, projelerini tamamlayıp yarışabilmeleri için 50 bin TL’lik desteğe ihtiyacı var. Fransa’da yer alan Hydros Vakfı tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen yarışma, Yüksüz Durum, Yüklü Durum ve Uzun Mesafe olmak üzere 3 etaptan oluşuyor. Daha önce Türkiye’den bir üniversitenin yer almadığı yarışmaya katılmaya hak kazanan Stars of Hydro Takımı, YTÜ’de okuyan 13 öğrenciden oluşuyor. 



Projenin benzeri yok

3,5 metre boyunda hydrofoil kanat eklentili komposit, 280 kilogram taşıma kapasitesine sahip insansız deniz aracı tasarlayan takım, şimdi üretim aşamasına geçti. Yıldız Teknopark’taki atölyelerinde yarışmaya hazırlanan ekibin uçak biletlerini YTÜ karşılayacak. Ancak insansız deniz aracının üretim aşamasında öğrencilerin toplam 50 bin TL’lik bir desteğe ihtiyacı var. Bu paranın 25-30 bin TL’si tekne masraflarına, 20-25.000 TL’si lojistiğe gidecek.

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Kadir Beytullah Gündüz’ün takım liderliğini yaptığı ekipte, öğrencilerden Lojistik Yöneticisi Mustafa Serhat Yazıcı, İletişim Koordinatörü Ahmetcan Özgeldi, takım üyeleri Ceyhun Bozkurt, Rıza Nurullah Yurdakul, Rıdvan Tufan, Müslüm Sefa Karaca, Kübra Kuş ve Sena Toka yer alıyor. Ekibe ayrıca YTÜ Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Ali Doğrul ve Araştırma Görevlisi Emre Kahramanoğlu destek veriyor.

Temmuz ayında tasarladıkları tekneyi üretip test etmeyi hedeflediklerini dile getiren Gündüz, yaptıkları çalışmanın önemini şöyle anlattı: “Hydrofoil kanatlarla teknemizi havaya kaldırıp direnci azaltıp, daha hızlı gitmesini sağlayacağız. Uçak kanatları nasıl uçağı kaldırıyorsa hydrofoiller de suda tekneyi kaldıracak. Projemize güveniyoruz. Zaman kısıtlı. Hydrofoil kanatlar çok büyük bir Ar-Ge çalışması gerektiriyor. Türkiye’de daha önce böyle bir çalışma yapılmadı.”

YTÜ Stars of Hydro Takımı’na destek olmak için ytuhydros@gmail.com ile kadirbeytullah.gunduz@gmail.com adreslerinden takım üyelerine ulaşılabiliyor.

MİNE ÖZDEMİR 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)