adscode
adscode

PISA NOTUMUZ YİNE KIRIK

OECD, 34 üyesinin de aralarında bulunduğu 72 ülkede gerçekleştirdiği eğitim araştırmasının sonuçlarının yer aldığı merakla beklenen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) Araştırması Raporu'nu…

PISA NOTUMUZ YİNE KIRIK
Sendikalar

PISA raporu nedir?

PISA değerlendirmeleri, dünyanın çeşitli yerlerinden eğitim uzmanlarının bir araya gelmesiyle hazırlanıyor. Program 2000 yılında düzenlenmeye başlamıştı. PISA’ya mutlak suretle ülkelerin katılması beklenmiyor, belli bölgelerin katılması da mümkün oluyor. PISA değerlendirmeleri, “ülkeleri sıralamayı değil, hangi ülkedeki eğitim sisteminin çocukları geleceğe hazırlamada daha efektif olduğunu göstermeyi” amaçlıyor. Program, 3 yılda bir düzenleniyor.

OECD, 34 üyesinin de aralarında bulunduğu 72 ülkede gerçekleştirdiği eğitim araştırmasının sonuçlarının yer aldığı merakla beklenen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) Araştırması Raporu'nu Paris'te açıkladı.

Özellikle bilim ve matematik alanında öğrencilerin seviyelerini ölçen raporda, bilim alanında eğitim seviyesi en yüksek ülkenin Singapur olduğu ortaya çıktı. Singapur'u Japonya, Taipei (Çin), Finlandiya ve Estonya takip etti. Tüm ülkeler 530 puanın üzerinde skor elde ederken, Türkiye 425 puanla, Meksika da 416 puanla bilim sıralamasında en sonda yer alan iki ülke oldu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri başta olmak üzere, dünya ekonomisinin yüzde 80'ini temsil eden 64 ülkedeki 15 yaş grubu öğrencilerin eğitim durumu incelendi ve 2012'de yayımlanan son rapordaki rakamlarla karşılaştırma yapıldı. Dünyada yaklaşık 18 milyon öğrencinin matematik, okuma ve bilim dallarındaki performansları incelendi. PISA 2016 Raporu’na göre 34'ü OECD ülkelerinde okuyan 64 ülkedeki 15 yaş grubu öğrencilerin yaklaşık 4.5 milyonu yani dörtte biri matematik, okuma ve bilimde başarısız oldu.

2012-2016 yılları karşılaştırması

  • 65 ülke arasında 3 yıl önce de genel ortalamada 45. Sıradaydık.

  • Matematik'te 44'üncü sıradan 45'inci sıraya geriledik.

  • Okuma anlamada 2009'da 41. olurken, 2012'de 42. ve son raporda 37. sırada yer bulduk.

  • Okuma-Anlama becerilerinde 3 yıl öncesine göre 5 sıra ilerleyerek 37'inci olduk.

  • Fen Bilgisi'nde ise 2 sıra ilerleyerek bir öncekinde 43 olan sıramız 41 oldu.

  • 3 yıl önce de Yunanistan, İsrail ve Rusya'nın gerisindeydik, yine gerisindeyiz.

  • Son raporda ABD 35, Rusya 31, Yunanistan ise 42.sırada yer buldu.

  • 64 ülke içerisinde son 3'ü Endonezya, Peru ve Kolombiya oluşturdu.


 

OECD Genel Sekreteri Angel Gurría, “Son on yılda bilim büyük bir hızla ilerlerken, okullardaki eğitim aynı hızda gelişme gösteremedi. En iyi skorları elde eden ülkeler de dahil olmak üzere, her ülkenin kat etmesi gereken daha uzun bir yol var. Her çocuğun mümkün olan en iyi eğitimi alabilmesi için daha çok şey yapılmalı" dedi.

Anadolu Eğitim Sendikası olarak yaptığımız genel ön değerlendirmede;

Öğrencilerimizin ders müfredatlarının daha hafif ve çocuğun dünyasına uygun hale gelmesinin önemli olduğu;

Bireysel farklılıkların göz ardı edilmemesi;

Eğitim olanaklarının her çocuk için adil hale getirilmesi;

Öğretmenlerimizin hak ettiği değere ulaşması;

Eğitim ve öğretime genel bütçeden daha çok pay ayrılması gereği unutulmamalıdır.


 

Ülkemizde eğitim öğretimin değerlendirilmesi ile ilgili önerilerimiz sendikal çalışmalar kapsamında aralıksız Milli Eğitim Bakanlığına iletilmektedir. Bundan sonra da iletilmeye devam edecektir.

PİSA Raporlarında zirvede olacağımız yıllar dileğiyle…


 

ANADOLU EĞİTİM SENDİKASI


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)