adscode
adscode

PISA ve TIMSS testlerinde başarılı olabilir miyiz?

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde yaklaşık bir yıldır öğrencilerin PISA ve TIMSS gibi uluslararası sınavlarda gösterdiği performansı artırmaya yönelik deneysel bir proje üzerinde çalışılıyor.

PISA ve TIMSS testlerinde başarılı olabilir miyiz?
Eğitim
Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde yaklaşık bir yıldır öğrencilerin PISA ve TIMSS gibi uluslararası sınavlarda gösterdiği performansı artırmaya yönelik deneysel bir proje üzerinde çalışılmaktadır.

Kasım 2015 yılından itibaren TÜBİTAK'ın desteklediği İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığı ile Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde bulunan öğretim üyesi Doç. Dr. T. Oğuz Başokçu yürütücülüğünde “Uluslararası Geniş Ölçekli Sınavlarda Türkiye’nin Matematik Başarısını Artırabilmek İçin Bir Model Önerisi : Bilişsel Tanıya Dayalı İzleme Modellinin Etkiliği” isimli P115K531 No’lu TÜBİTAK projesi yürütülmektedir.

Toplam süresi 30 ay olan bu projenin ilk 14 ayı süresince yaklaşık 300 matematik öğretmenine soru yazma eğitimleri verilmiş aynı zamanda yaklaşık 15000 öğrenciye PISA ve TIMSS benzeri sorular içeren testler uygulanmıştır. Şu ana kadar elde edilen bulgular ve ön çalışmalara dayanarak Türk eğitim sisteminin, özellikle öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini geliştirme konusunda eksiklikleri olduğu gözlenmiştir. 2015-PISA sonuçları incelendiğinde, Türkiye’de üst düzeye çıkan öğrenci oranının diğer OECD ülkelerine göre oldukça geride olduğu görülmektedir. Yapılan bu çalışma öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerinin neden gelişmediği ve nasıl geliştirilebileceği yönünde bilimsel bulgular bulmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda da İzmir ili kapsamındaki okullardan seçilen yaklaşık 5000 6. Sınıf öğrencisine matematik alanı ile ilgili testler yıl boyunca uygulanmaktadır. Bu testlerde öğrencilerin sadece başarıları değil, hangi matematiksel yeterliliklere sahip olduğu, yanlış cevaplarının ne tür hatalardan kaynaklandığı belirlendiği gibi bu ölçülen özellikleri geliştirmek ve yapılan hataları düzeltmek için okul-öğretmen ve öğrencilere yönelik çalışmalar da yapılmaktadır. Projenin deneysel aşamasının henüz başında olunmasına rağmen öğrencilerin PISA ve TIMSS testlerindeki başarı düzeylerinin nasıl artırılabileceği konusunda bazı fikirlere ulaşılmıştır.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)